Liveblog

Storm Ciarán: auto tegen omgewaaide boom • geen code geel meer

2 november 2023 om 13:40 • Aangepast 17 november 2023 om 02:02
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de storm.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

20.03

Geen code geel meer

Het hoogtepunt van de storm is in Brabant voorbij. Het KNMI heeft de code geel ingetrokken. Aan de kust worden nog tot morgenochtend zware windstoten verwacht.

19.04

Auto botst op omgewaaide boom

Op de Broek in Wanroij is een auto tegen een omgewaaide boom gereden. De automobilist raakte niet gewond. De weg was ten tijde van de werkzaamheden afgesloten.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
18.25

Dode door storm

In het Limburgse Venray is dondermiddag een 59-jarige man uit Overloon om het leven gekomen door een omgewaaide boom. Dat meldt de politie.

Dode door storm: hier lees je het hele verhaal

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
18.05

Boom valt op huis

Een afgebroken boom is eerder op de middag op een huis aan de Oude Vlijmenseweg in Den Bosch gevallen. De boom is inmiddels verwijderd en de schade aan het huis lijkt mee te vallen.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
17.31

In Zeeland einde van code oranje

Het KNMI heeft code oranje over de provinciegrens, voor Zeeland, wegens storm Ciarán aan het eind van de middag opgeheven. Code oranje geldt nog wel voor Noord- en Zuid-Holland, het Waddengebied en het IJsselmeer. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

17.24

Einde Procedure Extreem Weer

De vanmiddag ingeluide Procedure Extreem Weer is weer ingetrokken. Dat meldt de veiligheidsregio. De Procedure Extreem Weer van betekent dat een deel van de meldingen die normaal via de gewone meldkamer lopen, nu naar lokale meldkamers doorgezet worden. Op die manier heeft de meldkamer de handen vrij voor grote meldingen, zoals woningbranden.

17.00

Interpolis: ongeveer 130 particuliere schademeldingen

De Tilburgse verzekeraar Interpolis heeft tot nu toe ongeveer 130 meldingen van schade aan particuliere bezittingen ontvangen. Volgens Interpolis gaat het vooral om schades aan schuttingen en daken in Brabant. Ook zijn er tientallen meldingen van schade aan bedrijven. Interpolis zegt dat vrijdagochtend pas duidelijk zal worden hoe groot de totale schade is die Ciarán aanricht.

16.38

Opnieuw boom op auto in Eindhoven

Het was eerder vanmiddag ook al raak in Eindhoven. Op de Willem de Rijkelaan viel een boom precies op een geparkeerde auto. Een andere auto raakte ook beschadigd. Door de boom was de weg een aantal uur versperd.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
16.36

Grote tak op auto

Aan de Brederostraat in Breda is zojuist een heel grote tak van een boom op een geparkeerde auto gevallen. Er raakte niemand gewond. De opgeroepen brandweer heeft de tak verwijderd. De auto raakte licht beschadigd door de tak. Inmiddels is de weg weer vrij.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
16.16

Wand wordt door hoogwerkers tegengehouden

Bij CB Green Warehouse aan de Schuttersweg in Haps houden vier hoogwerkers een wand tegen. De wand is losgekomen van de muur. Er zijn hoogwerkers onderweg om de wand te kunnen vastzetten. De straat is gedeeltelijk afgesloten voor verkeer.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
15.40

Procedure Extreem Weer van kracht

De veiligheidsregio Zuid-Oost meldt dat de Procedure Extreem Weer van kracht is. Dat betekent dat een deel van de meldingen die normaal via de gewone meldkamer lopen, nu naar lokale meldkamers doorgezet worden. Zodra er meldingen binnenkomen over takken op de weg of bomen die om dreigen te vallen, worden die meteen doorgestuurd naar een van de 36 lokale posten en die sturen vervolgens hun eigen brandweerwagens.

Op die manier heeft de meldkamer de handen vrij voor grote meldingen, zoals woningbranden. “Op de meldkamer zitten maar drie mensen en dat is normaal goed te behappen. Maar met deze weersomstandigheden wordt dat lastig", vertelt Jos van den Akker, woordvoerder veiligheidsregio. "Nu staan er in totaal meer dan 100 mensen paraat, dus dit is een behoorlijke operatie."

15.20

Auto van Ad werd geplet door boom

De auto van Ad Elissen (80) is een van de vier auto's die donderdag werden geraakt door een boom op de N65. De man zag in zijn ooghoek de boom op hem afkomen en kon hem niet meer ontwijken. "Maar ik kan vanavond gerust zingen dat er een engelbewaarder bestaat", vertelt hij na afloop. Een andere man liep een hoofdwond op bij het ongeluk.

Ad vertelt aan Omroep Brabant wat er precies gebeurde op de N65, zijn verhaal lees je hier

Van de auto van Ad is niet veel meer over (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
Van de auto van Ad is niet veel meer over (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
15.03

Brandweer haalt grote tak uit boom

De brandweer is aan De Jonghlaan in Eindhoven bezig geweest met een grote tak die uit een boom moest worden gehaald. De tak was afgebroken, maar hing nog in de boom. De brandweer heeft banden om de tak gebonden en deze aan de tankautospuit gemaakt. De wagen kon daardoor de tak uit de boom trekken.

Foto: Arno van der Linden/SQ Vision.
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision.
15.01

Boom op het spoor bij Eindhoven

Tussen Eindhoven en Helmond rijden geen sprinters. Daar is een boom op het spoor gewaaid. De NS schat de extra reistijd op meer dan zestig minuten. Dit duurt tot ongeveer half vijf.

14.49

Milieustraat gesloten

De milieustraat in Bergen op Zoom is vandaag gesloten. Dat doet de gemeente vanwege de veiligheid. "Deze locatie heeft veel overlast van de harde wind", meldt de gemeente.

Foto: gemeente Bergen op Zoom.
Foto: gemeente Bergen op Zoom.
14.12

Dakplaten met asbest losgewaaid

De wind heeft dakplaten van café MFC de Biezen in Putte geblazen. De gemeente Woensdrecht laat weten dat er asbest in de platen zit. De omgeving is daarom afgesloten. Door de storm gaat het vandaag niet lukken om de boel op te ruimen. De gemeente start daar morgen mee.

Kinderen van de naastgelegen basisschool Op Dreef moesten via de hoofdingang naar huis. De uitgang via het schoolplein mochten ze niet gebruiken omdat die direct naast het café ligt.

Foto: Erik Peeters.
Foto: Erik Peeters.
Foto: Erik Peeters.
Foto: Erik Peeters.
14.10

Willem II waarschuwt supporters

Voetbalclub Willem II roept supporters op om voorzichtig te zijn als ze willen afreizen naar Noordwijk. Daar spelen de Tilburgers vanavond een wedstrijd in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen de amateurs SJC. Vooral in de kustprovincies kan het flink gaan stormen.

"We begrijpen dat er veel vragen zijn rondom de wedstrijd van vanavond vanwege storm Ciarán. Navraag bij de KNVB leert dat de wedstrijd 'gewoon' doorgaat en code oranje vanavond naar code geel verandert", meldt Willem II. "Supporters die afreizen naar Noordwijk verzoeken we om een weloverwogen keuze te maken om onder deze omstandigheden af te reizen. Uiteindelijk gaat veiligheid boven alles."

Wachten op privacy instellingen...
14.08

Grote boom waait tegen huis

De storm heeft een boom aan de Herzenbroekenweg in Eindhoven tegen een huis geblazen. De dakgoot raakte beschadigd. Ook een auto werd vernield door de boom. De brandweer heeft de boom weggehaald met een tankautospuit en hoogwerker. Omwonenden zouden al langer klagen over de veiligheid van de grote bomen in de straat.

Foto: Arno van der Linden/SQ Vision.
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision.
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision.
Foto: Arno van der Linden/SQ Vision.
13.56

Dakbedekking losgekomen

Bij een transportbedrijf aan de Handelsweg in Etten-Leur is een stuk van de dakbedekking losgekomen door de wind. De brandweer is aanwezig om de schade te beperken.

Overbuurman Fred zag het gebeuren. "Ik zag stukken dakleer omhoog gaan en heb het bedrijf gebeld om te zeggen dat het misgaat. Zij hebben de brandweer gebeld", vertelt Fred. "Het begon met een klein puntje dat losschoot, daarna ging het als een speer. Ik zag het oprollen en meters omhoog gaan. Stukken dakleer vlogen in de rondte. Balen is dat voor ze."

Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
13.48

Wie moet je bellen als het misgaat?

De zware windstoten hebben vanmiddag al aardig wat schade aangericht in onze provincie. Mocht er iets gebeuren, dan kun je maar beter de hulpdiensten inschakelen. Maar niet iedere omgevallen boom betekent dat je 112 moet bellen. Om te voorkomen dat het noodnummer overbelast raakt, vragen de brandweer en politie op om geen 112 te bellen als er geen spoed is.

Wil je weten hoe je je het beste kunt voorbereiden op de storm en wie je moet bellen als het misgaat? In dit verhaal leggen we dat uit.

13.43

Meldingen overlast op weg door storm nemen toe

Het aantal probleemmeldingen op de weg door de storm Ciarán neemt toe, meldt Rijkswaterstaat. De wegbeheerder adviseert weggebruikers om extra alert te zijn en de rijstijl aan te passen aan de harde wind.

Zo waaide vanmiddag een boom op vier rijdende auto's op de N65 bij Berkel-Enschot. Een man moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis. De weg is tot zeker vier uur dicht. Op de A2 van Utrecht naar Den Bosch zijn ook twee rijstroken dicht. Daar is een boom op de weg gewaaid. Verkeer moet rekening houden met vijftig minuten vertraging.

Een boom op de A2 (foto: Rijkswaterstaat Verkeersinformatie/X).
Een boom op de A2 (foto: Rijkswaterstaat Verkeersinformatie/X).
13.34

Dakpannen vallen naar beneden

De Van der Waalsstraat in Roosendaal ligt vol met dakpannen. Die zijn van Basisschool de Vlindertuin gewaaid. De brandweer is aanwezig en heeft nieuwe dakpannen op het dak gelegd. De de straat is afgesloten. Niemand is gewond geraakt.

Foto: Christian Traets/SQ Vision.
Foto: Christian Traets/SQ Vision.
13.25

Geparkeerde auto net niet geraakt

Een geparkeerde auto aan de Noordzijde Zoom in Bergen op Zoom is vanmiddag nét niet geraakt door boom. Door de zware windstoten waaide een grote eikenboom om, vlak voor het voertuig.

Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
13.21

Grote boom begeeft het

In Heukelom heeft een grote boom het begeven. Die waaide om langs de Heukelomseweg.

Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
13.18

Stormschade bij N265

Op de N265 in Mill is een boom omgewaaid door de harde wind. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en het verkeer tijdelijk over een rijstrook geleid. Niemand is gewond geraakt.

Foto: Saskia Kusters/SQ Vision.
Foto: Saskia Kusters/SQ Vision.
13.15

Waterschap ook volop in actie

Waterschap Aa en Maas laat weten volop in actie te zijn door de regen en de storm. "Sloten en beken staan vol. Het is echt heel nat", meldt het Waterschap. Door de storm liggen veel bladeren en takken in de sloten en beken. "We zijn binnen en buiten volop bezig met het controleren van dijken, omgevallen bomen en takken ruimen en het schoonmaken van duikers zodat het water kan stromen. Ook op de zuiveringen werken we hard om al het extra water weg te werken."

13.07

Eerste stormmeldingen druppelen binnen bij veiligheidsregio's

De eerste meldingen van overlast door storm Ciarán druppelen binnen bij veiligheidsregio's. Het gaat vooral om omgewaaide bomen, weggewaaide takken en losgeraakte dakpannen. De brandweer en gemeenten helpen bij het opruimen, laten verschillende veiligheidsregio's weten.

Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost hebben tientallen meldingen binnengekregen. Een woordvoerder zegt dat de meldkamer het redelijk druk heeft. In Midden- en West-Brabant is het rustiger. Een woordvoerder zegt dat er dertien meldingen zijn binnengekomen. De meeste meldingen worden in het westen van de veiligheidsregio gedaan.

13.05

Luifel waait los in Tilburg

De brandweer is in Tilburg opgeroepen om een luifel van een huis aan de Enschotsestraat te halen. Die was deels losgewaaid.

Foto: Jeroen RC Mallant.
Foto: Jeroen RC Mallant.
12.49

Zwaarste windstoot van het land gemeten

In Gilze-Rijen is vanmiddag een windstoot van 97 kilometer per uur gemeten. "Dat is de zwaarste windstoot van het hele land", vertelt Rico Schröder van Weerplaza in radioprogramma Brabants Bont op Omroep Brabant. "Komende uren blijft het ook nog stevig doorwaaien. Pas vanavond neemt de windkracht af", weet de weerman.

12.45

Dixies gaan eropuit

In Alphen zijn meerdere dixies verplaatst door de wind. Ze staan verspreid over de Raadhuisstraat.

Foto: Maikel Foesenek.
Foto: Maikel Foesenek.
12.41

Advies: reis waar mogelijk niet met de trein

NS-baas Wouter Koolmees raadt reizigers aan om de trein vandaag waar mogelijk te mijden, vanwege de storm Ciarán. "Als het niet per se hoeft, ga niet", zei hij bij Radio 1. Ook adviseert hij reizigers goed de informatie in de NS-app in de gaten te houden. "De kern van de storm komt pas in de loop van de middag."

Donderdagochtend belandde er een boom op het traject tussen 's-Hertogenbosch en Oss, waardoor er minder treinen reden. Ook heeft de NS uit voorzorg de dienstregeling tussen Roosendaal en Zeeland aangepast.

12.22

Bomen waaien op veel plekken om

Op verschillende plekken in onze provincie zijn bomen niet bestand tegen de harde windstoten. Zo wordt de Trimpertstraat in Deurne geblokkeerd door een omgevallen boom. Niemand is gewond geraakt.

Foto: Rien Erkelens.
Foto: Rien Erkelens.

Ook een boom aan de Luxenburgsingel in Den Bosch viel om.

Foto: Lennert Wolfs.
Foto: Lennert Wolfs.

Een grote boom in Cuijk raakte meerdere takken kwijt door de storm.

Foto: Suzanne Jansen/Facebook.
Foto: Suzanne Jansen/Facebook.
12.18

Eindhoven Airport let extra op

Eindhoven Airport heeft vooralsnog geen vluchten geannuleerd vanwege de harde wind. Dat laat de woordvoerder weten. Reizigers worden aangeraden om de website van Eindhoven Airport komende uren goed in de gaten te houden.

Het vliegveld heeft wel extra maatregelen genomen. Dat gebeurt altijd als het flink waait. "Zo letten we extra goed op of alle spullen die weg zouden kunnen waaien, zoals prullenbakken, goed vastzitten. Daarnaast mogen er geen onnodige materialen blijven slingeren op het platform", zegt de woordvoerder.

11.58

Gewonde nadat boom op N65 valt

Op de N65 van Den Bosch naar Tilburg is bij Berkel-Enschot een boom op vier rijdende auto's gevallen. Die raakten zwaar beschadigd. Vier ambulances zijn aanwezig. Vijf mensen, waaronder een kind, zijn in de ambulance nagekeken. Een man is met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht. De weg is dicht in beide richtingen. Dat duurt tot ongeveer vier uur. Verkeer wordt omgeleid via de A2 en A58.

Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Foto: Toby de Kort/SQ Vision.
11.50

Tweede officiële herfststorm van het jaar

Storm Ciarán is de tweede herfststorm van dit jaar. In Vlissingen in Zeeland werd tussen tien uur en elf uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht negen gemeten. Daarmee is officieel sprake van een storm.

De eerste herfststorm van dit jaar was op 19 september. Dat was vroeg, want gemiddeld genomen trekt de eerste herfststorm pas rond half oktober over ons land, stelt Weeronline. Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op ten minste een KNMI-station een heel uur uitkomt op windkracht negen.

Ciarán is de vierde storm in Nederland dit jaar. De eerste storm was in de lente op 13 maart. Op 5 juli trok zomerstorm Poly over het land.

11.46

Zeer drukke avondspits

Rijkswaterstaat waarschuwt voor een zeer drukke avondspits vanwege de storm. "Pas je rijstijl aan en houdt de verkeersinformatie in de gaten", meldt Rijkswaterstaat. De ANWB adviseerde eerder ook om zo veel mogelijk thuis te werken, omdat het weer kan zorgen voor flinke files.

11.40

Mogelijk later post door storm

Het kan gebeuren dat post op sommige plekken later wordt bezorgd vandaag. Postbezorgers en boodschappenbezorgers gaan vandaag nog wel de straat op. "Maar veiligheid staat voorop", laat een woordvoerder van PostNL weten. Bezorgers mogen bijvoorbeeld de post wat later bezorgen als dat nodig is. "We zeggen tegen de bezorgers: houd je eigen veiligheid goed in de gaten. Als je zelf niet denkt dat het handig is om de straat op te gaan, ga dan later. We hebben ruime bezorgtijden."

Ook flitsbezorger Getir houdt de situatie in de gaten. Een woordvoerder zegt vestigingen te sluiten zodra de storm daar langskomt. "Alle bezorgers en andere werknemers die getroffen zijn door de sluiting vanwege het weer, zullen hun volledige loon krijgen", laat Getir weten.

11.20

Minder treinen

Tussen Oss en Den Bosch rijden er veel minder treinen door een boom op het spoor. De NS verwacht dat dit tot ongeveer twaalf uur vanmiddag duurt.

Ook tussen Roosendaal, Bergen op Zoom en Vlissingen rijden minder treinen door de weersomstandigheden. Reizigers moeten rekening houden met een kwartier extra reistijd. Dit duurt de rest van de dag.

11.18

Boom valt op geparkeerde auto

Aan de Landsheerstraat in Breda is een boom op een geparkeerde auto gevallen. De brandweer zaagt de boom in stukken om hem weg te kunnen halen. "Er zitten wat krassen en een deuk, verder valt het wel mee", zegt de eigenaar van de auto. "Ik had dit niet verwacht, ik dacht dat mijn auto hier wel goed uit de wind stond. Zo hard waait het nog niet eens." Een andere buurtbewoner verplaatst snel zijn auto, voordat daar ook een boom op valt.

Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.
11.08

Man ontwijkt boom op het nippertje

In Tilburg is een voetganger bijna geraakt door een grote boom die omver werd geblazen. De man kon het gevaar net op tijd ontwijken. Een geparkeerde auto kwam er minder goed vanaf: de achterruit raakte volledig vernield.

Ook in Tilburg waaide een boom om (foto: Toby de Kort/SQ Vision.
Ook in Tilburg waaide een boom om (foto: Toby de Kort/SQ Vision.
De omgewaaide boom in Tilburg (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
De omgewaaide boom in Tilburg (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
10.39

Boom blokkeert weg

Een boom blokkeerde vanochtend de Laan van Mecklenburg in Breda. De brandweer heeft de boom in stukken moeten zagen om de weg weer vrij te krijgen.

Foto: Tom van der Put/SQ Vision.
Foto: Tom van der Put/SQ Vision.
9.40

Vier auto's vernield

Een grote boom is omgevallen op de Brederolaan in Eindhoven. Die kwam op vier geparkeerde auto's terecht. De ramen van twee auto's zijn gesneuveld. Ook een lantaarnpaal werd compleet vernield door de boom. De brandweer was er drie kwartier mee bezig om de boel op te ruimen en de straat weer vrij te krijgen.

(Foto: Arno van der Linden/SQ Vision).
(Foto: Arno van der Linden/SQ Vision).
9.20

Dit ga je merken van de storm

We gaan vandaag last krijgen van heel harde windstoten door herfststorm Ciarán. De hardste wind kunnen we verwachten in het westen van Brabant, met windstoten van zo'n tachtig kilometer per uur. Wat verder naar het oosten komen er windvlagen van zestig tot zeventig kilometer per uur.

Storm Ciarán raast donderdag door Nederland, hier lees je wat je ervan gaat merken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!