Leerlingenvervoer nog steeds een zooitje, flinke boete voor vervoersbedrijf

3 november 2023 om 07:00 • Aangepast 17 november 2023 om 02:01
nl
De gemeente Breda gaat chauffeurs die normaal alleen ouderen rondrijden inzetten om kinderen van het speciaal onderwijs naar school te brengen. Op die manier moeten de problemen in het leerlingenvervoer worden opgelost. Ondertussen gaat de gemeente op zoek naar een andere vervoerder, die bij kan springen als ook dat niet helpt. Vervoerder Connexxion had tot 1 november de tijd om orde op zaken te stellen, maar dat is niet gelukt. Daarom grijpt de gemeente nu in.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Sinds de start van het nieuwe schooljaar is het leerlingenvervoer in Breda een zooitje. Kinderen worden te laat of soms zelfs helemaal niet opgehaald. Ondertussen hebben 47 kinderen helemaal geen vervoer naar school, omdat ze nog steeds op de wachtlijst staan.

"Deze problemen duren al zolang dat we onorthodoxe maatregelen moeten inzetten."

Er worden in de ochtendspits tijdelijk zogenoemde Wmo-chauffeurs ingezet. Die rijden normaal gesproken op de regiotaxi en brengen bijvoorbeeld ouderen die slecht ter been zijn weg. Dat betekent dat zij voorlopig hun afspraken moeten verzetten als ze 's ochtends vroeg met de regiotaxi willen gaan. Een uitzondering geldt voor rouw, trouw en medische afspraken.

“Dat is een keuze die ik liever niet had gemaakt”, zegt wethouder Arjen van Drunen. “Maar de problemen met het leerlingenvervoer duren al zolang dat we onorthodoxe maatregelen moeten inzetten. Want we willen dat alle kinderen eindelijk weer op school kunnen komen.”

De gemeente hoopt dat de wachtlijst en de problemen daarmee worden weggewerkt. Maar als ook dat niet voldoende blijkt te helpen, wordt tijdelijk een ander vervoersbedrijf ingeschakeld. “We hebben met Connexxion afspraken voor vijf jaar en daar moeten we ons aan houden”, legt de wethouder uit. “Wel kunnen we een gedeelte weghalen en ergens anders onderbrengen. Dit geeft Connexxion de tijd om intussen orde op zaken te stellen en nieuwe chauffeurs te zoeken.”

“Ze krijgen een boete van enkele tienduizenden euro’s.”

Omdat Connexxion meerdere afspraken de afgelopen tijd niet is nagekomen krijgt het bedrijf ook een fikse boete van de gemeente. Het bedrag kan de wethouder niet zeggen, omdat Connexxion nog een brief moet krijgen. “Maar het gaat om enkele tienduizenden euro’s.”

De gemeente hoopt dat de problemen hiermee snel over zullen zijn. “We leven inmiddels in november en na al die maanden is er nog niks opgelost. Daar heb ik serieus buikpijn van", zegt Van Drunen. "Ik denk niet dat alles volgende week ineens rozengeur en maneschijn is, maar met deze chauffeurs gaan we zeker een stap zetten.”

LEES OOK:

Ian (5) is doof en wacht urenlang op schoolplein op taxi die niet komt

Vervoer speciaal onderwijs is een puinhoop, taxi's komen veel te laat

Problemen met leerlingenvervoer duren nog maanden, compensatie voor ouders

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.