Video

Gemeente baalt van uitspraak rechter: 'Asielnood wordt alleen maar groter'

8 december 2023 om 17:28 • Aangepast 21 december 2023 om 02:00
nl
De gemeente Maashorst baalt dat de rechter een streep heeft gezet door het plan om vanaf maandag 300 asielzoekers onder te brengen in een hotel in Uden. Maar volgens de advocaat van de omwonenden heeft ze dat helemaal aan zichzelf te danken. “Als de gemeente dit maanden eerder goed had opgepakt, waren deze mensen nu wel goed opgevangen”, zegt Danny Snijders. Een van die omwonenden laat weten enorm blij te zijn met de uitspraak.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Driehonderd asielzoekers zouden vanaf maandag worden gehuisvest in het hotel van Van der Valk in Uden. De rechter steekt daar een stokje voor, omdat de gemeente een potje heeft gemaakt van de procedure. Er ligt namelijk nog geen vergunning, het bestemmingsplan moet nog gewijzigd worden en het onderzoek naar de gevolgen voor de omgeving is nog niet klaar. Bovendien hebben de bewoners nog niet de kans gehad om bezwaren in te dienen.

"Met het uitstel van de opening wordt de druk op de asielzoekerscentra alleen maar groter."

“Wij vinden de uitspraak zeer teleurstellend”, reageert de gemeente. “De druk om asielzoekers humaan op te vangen is alleen maar toegenomen en met het uitstel van de opening wordt die druk nog groter.”

Ook het COA betreurt de uitspraak van de rechter. “We weten allemaal hoe hoog de nood is, zeker als je kijkt naar de beelden van Ter Apel. Dit was een welkome aanvulling geweest, maar helaas”, zegt woordvoerder Caroline van Dullemen. Het COA neemt de gemeente niks kwalijk. "We hebben een goede samenwerking en zijn samen opgetrokken", zegt Van Dullemen. "Dit laat gewoon zien hoe moeilijk het is om opvang te regelen."

Het uitstel had volgens de advocaat van de bewoners voorkomen kunnen worden als de gemeente beter had gehandeld. “Als ik de burgemeester was, zou ik achter mijn oren krabben. Want nu is ervoor gezorgd dat die 300 asielzoekers voorlopig nergens terecht kunnen. Als de gemeente dit maanden eerder goed had opgepakt, was dit niet gebeurd. En dan waren die mensen nu wel goed opgevangen.”

"Het moet geen Ter Apel worden en dat zou hier wel gebeuren."

De buurtbewoner, die graag anoniem wil blijven, benadrukt dat hij niet tegen de komst van de asielzoekers is. Het moet goed geregeld worden en dat is nu niet het geval, stelt hij. "We werden als burger voor de gek gehouden", zegt hij. "We kwamen maar niet in gesprek met de gemeente. We hebben meerdere brieven gestuurd naar ze en daar kwam geen antwoord op. Dus zat er niks anders op dan naar de rechter te stappen."

"We krijgen er ineens driehonderd nieuwe buren bij", gaat de buurtbewoner verder. "Dan moet je eerst alles goed regelen met elkaar. Je kunt niet zomaar al die mensen ergens dumpen. We willen niet dat het hier zo wordt als Ter Apel of Budel."

Hij is daarom ook blij met de uitspraak, net als veel andere omwonenden. "We krijgen nu de tijd om het goed te regelen. COA en de gemeente waren niet bezig met de menselijke factor. Daar moesten we voor opkomen. De gemeente moet nu met een goed plan komen. Het is ook een signaal naar andere gemeenten. Dat de opvang goed en humaan geregeld wordt. Dat is wat deze uitspraak zegt."

Hieronder zie je hoe de asielzoekers in het hotel zouden worden opgevangen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.