Video

Vapen is verboden op en rond deze middelbare school: 'De rem erop zetten'

14 december 2023 om 19:00 • Aangepast 28 december 2023 om 02:00
nl
Op en rond het 2College Durendael in Oisterwijk en Berkel-Enschot heeft de school een verbod op e-sigaretten, de vape-pen, ingesteld. Het 2College voelt zich daartoe gedwongen omdat er landelijk geen oplossing voorhanden is, zegt de school in een brief aan de ouders. Veel jongeren snappen het verbod, maar echt helpen zal het waarschijnlijk niet. De jongeren vapen nu een stukje verderop. “Het is echt een groeiend probleem. We proberen er zo de rem op te zetten.“
Profielfoto van Arnold TankusProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

”We zien dat het vapen sinds een jaar of anderhalf is overgewaaid van Tilburg naar Oisterwijk. Ik kan het gebruik niet in percentages uitdrukken, maar het is veel. We willen die ontwikkeling zoveel mogelijk een halt toe roepen”, zegt vestigingsdirecteur Ben Leenen van 2College. “We passen daarvoor eigenlijk dezelfde regels toe als bij roken.”

Als een leerling wordt betrapt volgt een schorsing en worden de ouders ingelicht. “Ook zorgwekkend is dat we steeds meer verhalen horen over de handel in vapers. Dan volgt dezelfde straf en wordt ook de politie ingeschakeld, want onder de 18 is de handel erin gewoon strafbaar.” Dat doet de school ook als de leerling buiten school vapers handelt.

“Heel veel jongeren doen het, echt heel veel”

“Logisch”, reageert leerling Jack op de strengere maatregelen. “Heel veel jongeren doen het, echt heel veel”, weet hij. Zelf heeft hij ook gevapet, maar is hij gestopt. “Ik zag wat er kon gebeuren en toen ben ik maar opgehouden. Ik mis het ook niet.”

Ook Ramon is het eens met het verbod. “Er kwamen ook veel klachten van de tandarts hiernaast, dus ik snap het wel.” De tandarts zit naast de school waar veel leerlingen stonden te vapen. Hij ziet dat het vapen met name het afgelopen jaar enorm is toegenomen. Zelf zegt Jack dat hij het niet doet, maar ‘heel veel jongeren wel’.

"Iedereen doet het, je komt er altijd wel mee in aanraking."

“Ik geloof het wel, het is hartstikke slecht”, zegt Axel. Hij zegt ook niet te vapen, maar verder eigenlijk iedereen om hem heen wel. “Het is vooral goed dat het voor de onderbouw wat strenger wordt”, vindt hij. Jongeren erkennen dat groepsdruk een rol speelt bij het vapen. “Iedereen doet het, je komt er altijd wel mee in aanraking: via klasgenootjes of vriendjes”, zegt een andere leerling.

Die groepsdruk versterkt het gebruik, maar het ligt ook aan de aantrekkingskracht van het product, zegt schooldirecteur Leenen. “Het was eerst een product om met roken te stoppen en nu hebben ze er een zoete geur en een verlokkelijk smaakje aan toegevoegd. Dat is funest.”

"We wilden niet dat de school een soort promotie voor het vapen werd."

Voor de camera zegt niemand te vapen, maar ondertussen staat een grote groep leerlingen van het 2College een paar straten verderop te vapen. Directeur Leenen: “Ja, dat weten we en ik kan ze ook niet tegenhouden, maar we wilden ervoor zorgen dat de school niet een soort promotie voor het vapen werd. We wilden het uit onze etalage weg hebben, zogezegd. Ook voor de jongere leerlingen, zodat die niet gaan denken dat dit de normaalste zaak van de wereld is."

Hij vindt dat de overheid een flinke steek heeft laten vallen op dit punt. “Ik maak me daar echt zorgen over. We hebben de laatste jaren de leeftijd voor alcohol steeds verder opgekrikt en nu laten we het vapen langzaam binnensluipen in het leven van jongeren. Dat is heel ernstig.”

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Deze vapeshop verhuist naar België, want daar mogen smaakjes nog wel

Hoe Tieme (19) met een vape-verslaving in het ziekenhuis belandde

Kinderen uit groep 7 naar school met e-sigaret, basisschool grijpt in

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!