Mathieu van der Poel maakt van eerste veldrit een grote zegetocht

16 december 2023 om 18:16 • Aangepast 28 december 2023 om 02:00
nl
Mathieu van der Poel heeft zijn eerste veldrit van deze winter meteen gevierd met een indrukwekkende overwinning. De wereldkampioen reed in de cross in het Belgische Herentals vanaf de start gelijk weg van de rest. Hij reed in z'n eentje naar de zege. Hij had aan de finish een voorsprong van 27 seconden op de Brit Thomas Pidcock.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De 28-jarige Van der Poel was de afgelopen weken op trainingsstage in Spanje en daar lag de focus op de weg. De alleskunner zei voor de start tegen het Belgische tv-programma Sporza dat hij de afgelopen weken drie keer op zijn crossfiets was gesprongen.

Meer oefening had hij kennelijk niet nodig voor zijn eerste wedstrijd, want van gebrek aan ritme was niets te merken bij Van der Poel. Hij reed de eerste ronde zo hard dat niemand hem kon bijhouden.

"Voor de toeschouwers was het misschien saai, maar voor mij niet."

Halverwege maakte de Brabander, die dit jaar ook de wereldtitel op de weg veroverde, een schuivertje. Hij raapte zijn fiets snel op en reed onverstoorbaar verder. Zijn voorsprong liep nauwelijks terug.

Van der Poel liet afgelopen tijd al wel wat los over zijn ambities. Hij wil op z'n best zijn aan het begin van februari, als hij op het WK in Tabor (Tsjechië) voor zijn zesde regenboogtrui gaat.

Het verbeteren van het record van zeven wereldtitels in handen van de Belg Eric De Vlaeminck, ziet hij als een grote uitdaging voor de toekomst.

"Niemand slaagde er in om met hem mee te rijden. Hij liet direct even zien wie er de baas is."

"Voor de toeschouwers was het misschien saai, maar voor mij niet. Ik heb genoten. Leuk om weer terug in het veld te zijn", zei Van der Poel na afloop tegen Sporza.

"Ik voelde me vrij sterk en ik had gelijk mijn ritme te pakken. Ik wist dat de klim op de Skiberg het lastigste deel was en het lukte om daar meteen een mooi gat te slaan. Daarna kon ik lekker mijn eigen tempo kiezen."

Lars van der Haar eindigde als derde. Hij was zwaar onder de indruk van Van der Poel. "Ik had gehoopt dat zijn niveau iets lager was. Niemand slaagde er in om met hem mee te rijden. Hij liet direct even zien wie er de baas is", zei de Nederlands kampioen.

Ook Fem van Empel uit Sint-Michielsgestel blijft winnen. Ze verscheen gehavend aan de start van de cross van Herentals, nadat ze maandag in Spanje ten val kwam. Ondanks een zere knie en een verkoudheid was ook zij te sterk voor haar concurrenten.

Van der Poel komt over de finish (foto: ANP).
Van der Poel komt over de finish (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!