Video

Asielzoekers kunnen toch worden opgevangen in Udens hotel, zegt de rechter

22 december 2023 om 13:56 • Aangepast 9 januari om 02:10
nl
Er mogen voorlopig maximaal tweehonderd asielzoekers worden opgevangen in het Van der Valk Hotel in Uden. Dat is de uitkomst van een uitspraak van de rechter vrijdagmiddag. Die tweehonderd asielzoekers is om te zien 'hoe het gaat'. Omwonenden stapten naar de rechter omdat ze wilden dat de vergunning geschorst werd.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Deze rechtszaak is het zoveelste hoofdstuk in de soap rond de opvang van asielzoekers in het hotel. In het Van der Valk hotel aan de rand van Uden wil het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de komende drie jaar, 300 asielzoekers opvangen. De gemeente verleende daar een vergunning voor. Die vergunning moet nu op last van de rechter worden aangepast naar maximaal tweehonderd asielzoekers.

Strenge voorwaarden
De rechtbank stelt ook een aantal belangrijke andere voorwaarden aan gemeente en COA. Zo moet er elke week overleg zijn met een grote groep omwonenden, onder meer over veiligheid. De gemeente moet zorgen voor intensief toezicht door handhaving en politie rond het hotel, en dat toezicht niet beperken tot de aanwezigheid van camera's. De politie moeten er vaak patrouilleren en het COA moet 24 uur per dag toezicht houden en altijd bereikbaar zijn.

Gemeente en COA moesten ter zitting beloven niet meer dan tweehonderd vluchtelingen op te vangen. De rechter dreigde anders met dwangsommen. Later mogen er mogelijk alsnog 300 asielzoekers worden ondergebracht. Als deze nieuwe afspraken goed werken, mag de gemeente Maashorst op zijn vroegst over een maand vragen om de opvang uit te breiden.

Rechtszaken
Een groep omwonenden stapte naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met hoe de procedure rond het verlenen van die vergunning is verlopen. Maar ook omdat ze het hotel niet geschikt vinden om 300 asielzoekers op te vangen. Ze wonnen al eerdere rechtszaken waardoor de opvang niet mocht beginnen voor de vergunning rond was.

De gemeente verleende afgelopen dinsdag de vergunning. Maar die werd woensdagochtend voor twee dagen geschorst door de rechtbank. Dat deed de rechtbank om te voorkomen dat er al asielzoekers in het hotel zouden zitten als vrijdag de rechter zou besluiten dat de vergunning langer geschorst zou blijven.

88 asielzoekers
Toch kwamen in de loop van woensdag al 88 asielzoekers naar het hotel. De gemeente Maashorst zou die eigenlijk weg moeten sturen. Maar deed dat niet. De gemeente mag namelijk zelf bepalen of er gehandhaafd wordt en heeft naar eigen zeggen redenen om dat nu niet te doen. "Er is concreet zicht op legalisatie, omdat de vergunning er ligt. Bovendien is de nood hoog en zijn de omstandigheden in Ter Apel mensonterend", zo schrijft de gemeente in een verklaring.

De zitting van vrijdagochtend is al de vierde keer dat een rechter moet oordelen over het gedoe rond de opvang. Nu vragen de omwonenden dat de vergunning geschorst wordt tot het bezwaar dat ze hebben door de gemeente is behandeld.

Tijdens de zitting vrijdagochtend ging het er vaak hard aan toe. "Als de vergunning geschorst wordt dan moeten ouders met kinderen weer terug naar Ter Apel. Daar moeten ze dan op een stoel overnachten. Alle bedden zijn bezet", betoogt de advocaat van de gemeente Maashorst.

Het zijn opmerkingen die tot grote woede leiden bij de omwonenden. "De gemeente en coa geven ons telkens de schuld, dat wij voor deze ellende zorgen. Maar wij willen alleen maar dat de boel goed geregeld wordt."

Woensdag bleek plotseling dat de opvang toch niet open mocht, terwijl er al asielzoekers aankwamen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.