Kenner: 'ASML zal niet zo snel vertrekken, maar neem signalen wel serieus'

6 maart om 19:00 • Aangepast 15 maart om 02:02
nl
In het geheim wordt aan een plan gewerkt om ASML in Nederland te houden. Het kabinet zou vrezen dat het Veldhovense bedrijf naar het buitenland vertrekt. Maar zijn die zorgen terecht? ASML-kenner René Raaijmakers denkt van niet, al moet de regering het dreigement van ASML wel heel serieus nemen.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Onder de naam 'Beethoven' wordt er aan een plan gewerkt dat ervoor moet zorgen dat ASML in Nederland kan uitbreiden. Want als als de Veldhovense chipmachinemaker vertrekt uit ons land, heeft dat flink wat impact op onze economie.

Maar zover zal het voorlopig echt nog niet komen, denkt Raaijmakers. Hij weet bijna alles ASML en schreef zelfs een boek over het bedrijf. "Ik denk dat ASML niet zo snel weg zal gaan", zegt hij. "De komende tien jaar zal dat nog niet gebeuren."

Waarom wordt daar dan wel mee gedreigd? "ASML wil vooral graag druk zetten op de regering om het klimaat voor werknemers en toekomstige nieuwe werknemers zo gunstig mogelijk te maken", vermoedt Raaijmakers.

"ASML heeft het hier in veertig jaar opgebouwd."

ASML heeft voor het maken van chipmachines veel technische mensen uit het buitenland nodig, maar Den Haag maakt regelingen voor expats en arbeidsmigranten minder aantrekkelijk. "Het bedrijf wil kenniswerkers makkelijk hierheen kunnen halen."

Mocht de fabrikant echt uit Nederland weg willen gaan, dan zal dat niet makkelijk gaan. "ASML ontwikkelt en produceert in Veldhoven en heeft daar heel veel toeleveranciers. Het is belangrijk die dingen bij elkaar te houden. ASML heeft dat hier in veertig jaar opgebouwd. Dat kun je niet snel verplaatsen", zegt Raaijmakers.

Toch moeten de signalen van de chipmachinemaker serieus worden genomen, vindt de ASML-kenner. Het bedrijf is heel belangrijk voor onze economie. "Als ASML vertrekt heeft dat gevolgen voor veel meer mensen. Er zijn vier keer zoveel mensen betrokken bij ASML als er voor het bedrijf werken", zegt hij.

"ASML heeft al vestigingen overal ter wereld."

Het is wel denkbaar dat sommige delen van het bedrijf naar het buitenland worden verplaatst. Het gaat dan om delen van ASML waar niet wordt geproduceerd. "Softwareonderzoek en -ontwikkeling zijn gemakkelijk te verplaatsen naar buiten Nederland. ASML heeft natuurlijk al vestigingen overal ter wereld, dus dat verplaatsen gebeurt nu ook al."

Maar de tastbare dingen, zoals het maken van chipmachines, blijven komende jaren nog wel in Veldhoven. "Daar kun je niet eenvoudig mee vertrekken."

In deze video vertellen we je meer over de uitbreidingsdrift van ASML:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!