Video

BMW van Guido 'op bestelling' helemaal leeggeroofd terwijl hij slaapt

11 maart om 20:00 • Aangepast 22 maart om 02:00
nl
Guido de Bruijn uit Reusel schrok dit weekend enorm toen hij in zijn auto wilde stappen. In de zijkant van zijn BMW zat een gat en de binnenkant was bijna volledig gestript. Het blijkt een bekend probleem. Rondtrekkende criminelen jatten de inhoud van auto's van dit merk op meer plekken in ons land. "Dat had ik wel eerder willen weten", zegt Guido.

Guido ontdekte de diefstal zondagochtend. Zijn auto stond op de oprit, onder een lantaarnpaal. Maar toch wisten dieven 's nachts ongemerkt de auto open te breken. "Er zit een gat in de deur van tien bij tien centimeter", vertelt hij.

Dankzij dat gat konden de dieven de auto openkrijgen, zonder dat het alarm afging. Vervolgens namen ze de inhoud van de BMW mee. "De navigatie, het stuur, twee airbags, de airco: alles is eruit", somt Guido op.

Hij begrijpt niet dat hij de dieven niet heeft gehoord. Zijn slaapkamerraam kijkt uit op de oprit. "Het leek net of ze met een heftruck bezig zijn geweest in de auto. Waarom heb ik dit niet gehoord? Dat ze dit zo durven doen, vind ik echt grof."

"Wat kun je eraan doen?"

Toen hij op internet ging zoeken, zag Guido dat dit vaker gebeurt bij BMW's. "Ik zag dat er al wat bekend was van dit soort diefstallen. Dat had ik wel eerder willen weten. Maar ja, wat kun je eraan doen?"

Hij is inderdaad niet de enige bij wie dit is gebeurd. Vooral in het noorden van Nederland duiken de laatste maanden verhalen op van BMW-eigenaren die hun auto op dezelfde manier aantreffen: een gat in het portier en een gestripte binnenkant. De politie Noord-Nederland waarschuwde eerder voor rondtrekkende criminele bendes die het hebben gemunt op BMW's. Ook in Brabant zijn enkele gevallen bekend, al heeft de politie hier geen cijfers van.

Volgens André Bouwman, expert in voertuigcriminaliteit, weten de dieven precies waar ze moeten zijn. In de deur van BMW's zitten draden van het alarm en van de centrale deurvergrendeling. Als dieven daar een gat maken en de draden doorknippen, is het alarm uitgeschakeld en gaan de deuren open. "Dan hebben ze alle tijd om de auto helemaal leeg te trekken", vertelt Bouwman.

"Als een BMW gekraakt is, zijn ze allemaal gekraakt."

Deze vorm van inbraak zien we volgens Bouwman steeds vaker. De markt voor auto-onderdelen is enorm groot. "Dieven vinden nieuwe eigenaren voor de spullen door heel Europa. De ene wil een nieuw navigatiesysteem, de ander wil z’n auto pimpen. Airbags worden gebruikt in een auto na een aanrijding."

Volgens de expert is het belangrijk dat de BMW's een nieuw alarmsysteem krijgen. "Als één BMW gekraakt is, zijn ze allemaal gekraakt. Dat is nu het geval. De verzekeraar, eigenaar en BMW-dealer moeten samen naar een oplossing kijken en voor een nieuw alarmsysteem zorgen."

Guido heeft daar in ieder geval niets meer aan. Zijn auto is een verloren zaak. "Ik denk dat de schade tussen de 10.000 en 15.000 euro is. Dat is heel zuur", zegt hij. "Ik heb er altijd met plezier in gereden, dus dit doet wel zeer."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Rondtrekkende bendes hadden het in Eindhoven ook gemunt op BMW's

Brigitte uit Wijk en Aalburg maakte vorig jaar hetzelfde mee

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!