Op deze brug hoor je Europapa non-stop: '50 keer op repeat is normaal'

31 maart om 12:24 • Aangepast 19 april om 02:10
nl
Wie over de Hinthamerbrug loopt in Den Bosch kan het haast niet ontgaan zijn: Daar klinkt sinds zaterdag continu het nummer Europapa van Joost Klein. Verantwoordelijk voor deze enorme promotie van de Nederlandse songfestivalinzending is sluiswachter Koos. Sinds december vorig jaar bewoont hij dankzij Stichting Weeshuisjes het verlaten brugwachtershuisje.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Voor wie zich afvraagt of er echt iemand in het kleine burgwachtershuisje woont? Nee, Koos is een pop en moet voor wat leven in de brouwerij zorgen. Dat lukt aardig, want sluiswachter Koos heeft al veel meegemaakt sinds hij op zijn nieuwe stek zit.

Koos Kroket
Eind december stond hokje vol postpakketten, Koos opende als Koos Kroket zijn eigen cafetaria rond carnaval en er werd ook al geschilderd door een kunstenares. Er volgde daarna zelfs een kunstveiling bij het brugwachtershuisje.

Maar nu heeft Koos zich volledig toewijd aan Joost Klein zijn songfestival hit Europapa. Die schalt nu bijna non-stop vanuit het hokje over de brug. "Ik kan er geen genoeg van krijgen. Hij gaat soms wel vijftig keer op repeat", laat hij op Instagram weten.

Kijkdoos
Het hokje op Hinthamerbrug is omgetoverd tot een soort van Europapa-kijkdoos. Zo is op een oude tv Gerrie van Boven uit New Kids te zien, die ook een rolletje in de videoclip heeft. Vooral het blauwe pak van Koos valt op. Dat lijkt op de outfit van Joost Klein. "Dat is m’n oude trouwpak waar ik twee blikjes bier in de schouders heb gedaan," laat Koos op Instagram weten.

Verantwoordelijk voor de inmiddels erg populaire sluiswachter Koos is Nick van der Schoot. Hij is degene die op sociale media voor wat aandacht zorg voor alle door Stichting Weeshuisjes geadopteerde gebouwtjes. Die op de Hinthamerburg wordt ook door hem verzorgd. De stichting heeft in de gemeenten Den Bosch en Helmond dertien weeshuisjes in beheer.

Stilleven
"We proberen elke maand een leuk stilleven of leuke activiteit te organiseren op de Hinthamerbrug en iedereen vindt het tot dusver leuk", vertelt Van der Schoot. "Koos heeft elke maand een nieuw probleem en de buurt helpt hem daarmee en dan komt alles goed."

Want dat is het idee achter Stichting Weeshuisjes en de oude brug- en sluiswachtershokjes: Ze tijdelijk een nieuw leven geven en daarmee de buurt bij elkaar brengen. "Het huisje is een soort kijkdoos", vertelt Van der Schoot.

Gerrie van Boven
Hij hoopt dat binnenkort ook Tim Haars, die New Kid Gerrie van Boven speelt, wil langskomen bij sluiswachter Koos. Maar stiekem hoopt hij dat ook Joost Klein een kijkje komt nemen. "Dat zou wel heel mooi zijn."

Bijzonder is, dat Van der Schoot zelf helemaal geen enorme fan van Europapa is. "Wel het gevoel dat het nummer oproept hoor, ik heb de jaren 90 en gabbertijd heel bewust meegemaakt. Maar ik ben zelf jazzpianist en pianoleraar", vertelt hij lachend. Hij kan wel enorm genieten van de lachende gezichten waar Europapa sluiswachter Koos voor zorgt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!