Video

Gaslek door graafwerkzaamheden: van een ontruiming tot explosie in huis

20 april om 14:33 • Aangepast zaterdag om 14:41
nl
Graafwerkzaamheden waarbij de gasleiding wordt geraakt, het komt schrikbarend vaak voor in onze provincie. Vorig jaar gebeurde het maar liefst 755 keer, goed voor miljoenen euro's schade. En zo'n gaslek kan voor riskante situaties zorgen, zoals explosies en branden.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

In april telden we tot nu toe veertig gaslekken in Brabant, allemaal ontstaan toen er door een professioneel bedrijf in de grond werd gegraven. Onder de grond liggen veel kabels en leidingen. Hoewel bij machinaal graven eerst de ligging van de kabels wordt bekeken, gaat het regelmatig mis.

School ontruimd
De impact van zo'n gaslek is vaak groot. Zo moest het gebouw van mbo-school de Rooi Pannen aan de Kaakstraat in Eindhoven anderhalve week geleden helemaal worden ontruimd doordat een gasleiding was geraakt bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel.

Zo'n duizend leerlingen wachtten op en rond het schoolplein, terwijl de brandweer en netbeheerder Enexis in het gebouw naar de bron van het lek zochten. Ook honderd mensen die zaten te eten in het restaurant van de school moesten halsoverkop naar buiten.

Dezelfde dag werd ook in Boxtel een gasleiding geraakt, waardoor een lekkage ontstond. Een huis aan de Van Merheimstraat moest worden ontruimd. Monteurs van Enexis kwamen de leiding repareren.

Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.

Geen treinen
En begin deze maand werd het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch stilgelegd toen er een gasleiding werd geraakt rond het spoor bij Orthen in Den Bosch. Ook moesten de bewoners van drie huizen worden geëvacueerd.

Explosie en brand in huis
Dat leidingen worden geraakt, veroorzaakt veel ontruimingen en oponthoud. Maar soms gaat het echt mis. Jaren geleden, in maart 2004, raakten de twee bewoners van een huis aan de Toon Bolsiusstraat in Schijndel zwaargewond. Zij kwamen thuis, deden de lampen aan en toen volgde een gigantische explosie en een brand. Beide slachtoffers liepen ernstige brandwonden op. De woning raakte zwaar beschadigd.

Bij werkzaamheden aan het riool was een gasleiding geraakt, maar dit was niet opgemerkt. Het vrijgekomen aardgas verspreidde zich daarna via de grond naar het huis in Schijndel, met de gasexplosie als gevolg, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het huis in Schijndel raakte zwaar beschadigd door de gasexplosie (foto: Onderzoeksraad voor de Veiligheid).
Het huis in Schijndel raakte zwaar beschadigd door de gasexplosie (foto: Onderzoeksraad voor de Veiligheid).
Foto: Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Foto: Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.