Video

Megafan Joost Klein vreest dat het feest niet doorgaat: 'Dan kijk ik niet'

10 mei om 18:20 • Aangepast 22 mei om 02:03
nl
Mae Liewes (19) uit Eindhoven baalt als een stekker dat Joost Klein vrijdagavond niet mag optreden voor de vakjury van het Eurovisie Songfestival. De jury’s gaan een eerder optreden van haar grote idool beoordelen, omdat het onderzoek naar een vermeend incident nog loopt. “Ik ben nu heel bang dat hij morgen ook niet in de finale staat", zegt de megafan.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De Eindhovense is misschien wel de allergrootste fan van Joost Klein. Ze maakt T-shirts en beheert meerdere online groepen over de Friese artiest, samen met andere Joost Klein fans. "Toen hij donderdag als derde doorging naar de finale, gilde ik van blijdschap en ging ik echt uit mijn dak. Al moest ik ook een traantje laten bij die laatste boodschap aan zijn ouders tijdens het optreden."

Maar vrijdagmiddag werd bekend dat Joost Klein niet mocht repeteren voor de finale van het Eurovisie Songfestival. De organisatie van het evenement onderzoekt een incident rond Klein. Wat er precies is gebeurd, is vrijdagavond nog steeds onduidelijk. Het onderzoek is nog niet afgerond en daarom mag Klein ook niet voor de vakjury optreden. Dat oordeel bepaalt voor de helft de eindscore in de finale.

Dat bericht komt als een mokerslag binnen bij Mae. "Ik ben nu heel gespannen. Elk bericht dat binnenkomt, geeft me stress", zegt ze.

De vakjury beoordeelt vrijdagavond een eerder optreden van Joost Klein. Daar heeft Mae wel vertrouwen in. "Met het optreden is niks mis, dat is nog steeds heel sterk. Al denk ik wel dat er vlak voor de finale nog meer energie in had gezeten. Maar ik ben heel bang dat hij morgen ook niet mag optreden."

"Als het door zijn reactie op de persconferentie komt, zou dat overtrokken zijn."

Er wordt online volop gespeculeerd over wat er precies gebeurd kan zijn, waardoor de Nederlandse songfestivalster niet meer mag optreden. Zo zou het te maken kunnen hebben met een reactie die Joost Klein gaf tijdens een persconferentie op donderdag. Een Zweedse omroep zegt dat het mogelijk gaat om een fysieke confrontatie met een fotograaf. En een ander gerucht is dat Klein mogelijk een aanvaring had met iemand van het songfestival.

Mae hoopt ondertussen dat Klein in de finale gewoon weer op het podium kan staan. Ze reist zaterdag af naar de Friese hoofdstad om daar op een groot scherm de finale van het Songfestival te kijken. “Maar als Joost niet meedoet, ben ik er ook niet.”

Mae zit ook in de ludieke clip van Omroep Brabant die een ode brengt aan Joost Klein's Europapa.

Mae vindt Joost Klein zo goed omdat hij gevoelige onderwerpen in zijn nummers aankaart, zoals het verlies van zijn ouders en depressie. "Maar dat verpakt hij in een feestje. Want zijn optredens zijn heel energiek en niet zwaarmoedig." Ze vindt het knap dat hij daaraan trouw is gebleven. "Het optreden van Europapa is precies hoe zijn shows zijn, maar dan nu in drie minuten samengevat."

"Door zijn populariteit online kan hij winnen."

Als Klein zaterdag mag optreden, denkt Mae wel dat hij kan winnen. "De publieksstem is doorslaggevend. Ik denk dat hij daarmee enorm gaat scoren. Top drie wordt het sowieso", zegt Mae overtuigd. "Al hoop ik dat het onderzoek nu geen invloed heeft op zijn populariteit bij het publiek. Het kan voor hem, maar ook tegen hem werken."

Brabant Calling

Luister vanavond tussen 21.00 uur en 00.00 uur naar Brabant Calling op Omroep Brabant Radio. Songfestivalkenner Tom van den Oetelaar houdt je op de hoogte van het laatste nieuws rondom Joost Klein met fans en journalisten die in Malmö bij Eurovisie Songfestival zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.