Video

Tonnie (95) werd slachtoffer van slinkse babbeltruc: 'Huil nog elke dag'

22 mei om 11:30 • Aangepast 31 mei om 02:04
nl
Nog elke dag zit de 95-jarige Tonnie in haar stoel te huilen. Een jaar geleden werd ze op slinkse wijze beroofd van al haar sieraden en geld. Er zijn twee tieners opgepakt, maar haar sieraden heeft ze niet terug. “Ik kom er niet overheen. Ik zou ze een goede klap in hun gezicht willen geven”, zegt een emotionele Tonnie. Ze doet samen met haar dochter Els nog één keer haar verhaal.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Een jaar geleden deden de toen 94-jarige Tonnie Hendriks en haar dochter al in tranen hun verhaal. Om anderen te waarschuwen voor de babbeltruc waar Tonnie het slachtoffer van werd. Nu is duidelijk dat twee jongens uit Tilburg, destijds allebei 16 jaar, zich binnenkort moeten melden bij de rechtbank.

Op 6 juni vorig jaar werd Tonnie thuis in Goirle gebeld door een zogenaamde politiemedewerker. De politie zou informatie hebben dat er een overval zou gaan plaatsvinden. Een medewerker van de bank was al onderweg om haar sieraden en cashgeld veilig te stellen in een kluis. Niet veel later ging de bel.

"Het gaat nog helemaal niet goed, ik denk er elke dag aan."

Tonnie was zo bang gemaakt dat ze al haar sieraden, zilver en cashgeld meegeeft. De jongeman was zo brutaal om zelfs de ringen van haar vingers te halen en mee te nemen. De overval duurde een halfuur. Pas toen de thuiszorg er was, werd duidelijk dat Tonnie alles kwijt is. Van de trouwring van haar man tot sieraden van meer dan honderd jaar oud. En van geld voor haar vijfennegentigste verjaardagsfeest tot zilverwerk.

“Het gaat nog helemaal niet goed”, zegt Tonnie met tranen in haar ogen. “Ik denk er elke dag aan en elke dag huil ik.” Direct na de overval weet de familie van Tonnie via social media de jongeman die alles heeft meegenomen op te sporen. De politie pakt uiteindelijk ook een tweede verdachte op.

Maar de meegenomen sieraden zijn niet meer teruggevonden. “Ik heb niks terug. Alles, alles, alles is weg. Ik heb ook helemaal niks gehoord van die jongens of hun ouders, geen bloemetje, niks.”

“Ze moeten de daders eens een uur tegenover mijn moeder zetten."

Dochter Els vindt het moeilijk om haar moeder zo te zien. “Ze heeft geestelijke hulp, ze is namelijk heel erg angstig. Ze neemt ’s avonds zelfs de sleutel mee naar bed, die verstopt ze onder het bed. Ze is bang dat er iemand binnenkomt.”

Een jaar na de babbeltruc snapt Els nog steeds niet dat ze zoiets bij oude mensen kunnen doen. “Ze moeten de daders eens een uur tegenover mijn moeder zetten, ze moeten zien wat ze hebben aangericht. Het is niet alleen die roof. Het beheerst elke dag, continu, elke minuut van ons leven.”

Volgens het Openbaar Ministerie moeten beide verdachten zich binnenkort melden bij de rechtbank op verdenking van diefstal in vereniging en inbraak. Wanneer dat precies is, is nog niet duidelijk.

Tonnie zou de jongens graag in hun ogen willen kijken tijdens de rechtszaak. “Dan zeg ik: ‘daar zit die deugniet’. Ze moeten weten wat ze mij hebben aangedaan.” Maar Tonnie kan waarschijnlijk niet bij de rechtszaak zijn omdat de verdachten voor de jeugdrechter staan. En die zaken zijn altijd besloten. “Ik wil ze graag een goede klap in hun gezicht geven, al zou ik er dood bij neervallen.”

MEER OVER DIT VERHAAL:

Tonnie vertelde een jaar geleden in tranen hoe ze werd beroofd van haar sieraden

Jongen die Tonnie (94) beroofde is vrij, maar sieraden zijn nog spoorloos

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!