Papa werd beschoten, dochter nog steeds doodsbang en ze is niet de enige

11 juni om 18:36 • Aangepast dinsdag om 19:20
nl
Een Tilburgs meisje van negen jaar dat ooggetuige was van een aanslag op haar vader is nog steeds niet de oude. Ze was net opgehaald van school door haar vader toen hij werd beschoten. Meer mensen kampen met de nasleep van schietpartijen in Waalwijk en Tilburg, nu vier jaar geleden en waarbij geen doden vielen. Dat werd dinsdag duidelijk op het proces tegen de vermeende daders uit Amsterdam.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Waar het allemaal mee begon? Dat is niet echt duidelijk, maar de vlam in de pan is wel bekend. Twee groepjes mannen hadden ergens ruzie over en probeerden bij elkaar verhaal te halen. En toen bezocht een van die groepjes de moeder van iemand uit de andere groep.

Raket
De zoon uit Den Bosch werd woest. Hij chatte dat 'de gouden regel' was overschreden: je gaat niet bij iemands moeder langs. "Moeten met lange wapens op ze knallen", staat in een chatbericht dat de politie onderschepte.

De woede knalde zowat uit de onderschepte berichten. Berichtjes over een huis opblazen, of een raket naar een huis schieten, maar ook racistische scheldwoorden over de slachtoffers. Pure wraak was snel merkbaar.

Kogels
'Magga op die osso bossen", chat iemand in de eerste uren van 17 mei 2020. Het is straattaal voor: 'ik heb een magazijn op dat huis leeggeschoten'. Met dat huis wordt een pand bedoeld in de James Ensorstraat in Waalwijk. Kogels uit een machinegeweer sloegen in de voorgevel. Het gezin binnen moet doodsangsten hebben uitgestaan. "Ze huis is net kapot geknald", is een andere chat diezelfde nacht. De dader dumpte een machinegeweer in de buurt.

Er volgden meer van dit soort chats en beschietingen. De volgende was in Tilburg. In de Van Mierisstraat. Nu op klaarlichte dag op 4 juni dat jaar. Het slachtoffer was een vader die net zijn dochter van negen had opgehaald van school. Plots stond er een man naast zijn wagen. Hij kreeg een kogel in zijn autoportier. De schutter vluchtte.

Graffiti
De laatste beschieting een paar dagen later werd voorafgegaan door het aanbrengen van graffiti. Op een kapperszaak aan de Korvelseweg in Tilburg stond groot de Facebooknaam gespoten van de Tilburgese vader die een paar dagen eerder was beschoten. De daarop volgende nacht vlogen de kogels tegen en in het pand. Agenten vonden een machinegeweer op straat.

De politie onderschepte een chat van de mogelijke daders: 'never knock on mama’s door'. Oftewel: niet langs gaan bij de moeder.

Angst
Bij het proces dinsdag werd duidelijk dat er nog veel mensen last hebben van de gebeurtenissen destijds. De moeder van het meisje dat negen was, schreef aan de rechter dat het slecht met haar dochter gaat: "Mijn vrolijke dochter zijn we kwijt geraakt."

Drie verdachten van de schietpartijen (tekening: Aloys Oosterwijk).
Drie verdachten van de schietpartijen (tekening: Aloys Oosterwijk).

De enige verdachte die bekende dat hij de schutter was, reageerde. "Ik heb veel spijt en hoop dat het goed gaat met ze. En dat het verschrikkelijk is en dat ik me diep schaam." Een andere verdachte zei: "Ik weet niet over wie ze het heeft." De andere vier zwegen.

Kapper
Er was ook een geschreven verklaring van de toen 10-jarige dochter van de verdachte Bosschenaar. Ze sliep in het huis in Waalwijk toen dat beschoten werd. Daar woont ze met haar stiefvader en moeder. "Ik kon het niet uit mijn hoofd krijgen", schreef ze. En ook dat ze al veel met hem had meegemaakt.

De kapper was zelf bij het proces. Ook hij liet een verklaring voorlezen, over dat hij zijn passie kwijt is voor zijn vak en niks met de onderwereld te maken heeft.

De enige link die duidelijk werd in de rechtszaal is dat de beschoten vader zich weleens liet knippen in zijn kapsalon. De Waalwijker uit het beschoten huis kwam er ook wel eens over de vloer.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Strafeisen tot 13 jaar tegen zware criminelen voor reeks beschietingen

Amir kreeg opdracht om iemand in zijn been te schieten maar miste

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!