Keepers Bart Verbruggen en Tein Troost zijn groot geworden bij NAC

9 juli om 20:47 • Aangepast vandaag om 07:20
nl
Keeper Tein Troost kent zijn collega Bart Verbruggen al zeker tien jaar. Verbruggen is nu keeper van het Nederlands Elftal, maar was vroeger de concurrent van Troost bij de jeugd van NAC. In het elftal onder de 15 stonden beide keepers om de twee wedstrijden op doel. “Ieders carrière verloopt anders, en die van Bart is zeker dit jaar in een stroomversnelling terechtgekomen. Dit is natuurlijk een jongensdroom.”
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Tein Troost, nu 22 jaar oud, woont in Breda en begon als jochie bij voetbalvereniging JEKA. Toen hij tien jaar oud werd maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van NAC. "Ik ken Bart vanaf mijn twaalfde. Ja, dat is toch alweer een hele tijd", vertelt hij. Troost werd in die periode zelf met regelmaat opgeroepen voor wedstrijden van Oranje in zijn leeftijdscategorie.

Het talent van Troost viel ook Feyenoord op en de club uit Rotterdam nam hem in 2018 over van NAC. Troost keepte daar zijn wedstrijden bij Feyenoord Onder 21 en trainde op vaste basis mee bij de eerste selectie van Feyenoord. Vorig jaar keerde Troost weer terug op het oude nest.

Voor Verbruggen verliep de route anders. De keeper speelde niet één wedstrijd in het eerste elftal van NAC. Na de jeugd van NAC ging hij in 2020 naar Anderlecht, waar hij al op zijn achttiende in de basis van de Belgische topclub debuteerde. Vorig jaar tekende hij een contract bij Brighton in Engeland.

LEES OOK: Bart Verbruggen bezig met strafschoppen, maar niet heel veel

De keeper viel in de Premier League op en kwam zo ook op de radar van bondscoach Ronald Koeman. Hij besloot Verbruggen als eerste keeper van Oranje mee te nemen. Die grote toekomst werd al voorspeld door voormalig PSV-keeper en ex-international Ronald Waterreus. “Hij is niet te stoppen en heel erg volwassen”, zei Waterreus vorig jaar in het voetbalprogramma Rondo van Ziggo. “Dit is de komende tien jaar de keeper van Oranje”, wist ook ex-voetballer en analist Youri Mulder.

In de jeugd kon Troost dit niet voorzien, zegt hij. “Zeker had Bart talent, maar als je een keeper bent bij een profclub heb je sowieso talent. Hard werken hoort daar ook bij. Het is een mooie cocktail van die twee ingrediënten en die heeft Bart." Ze waren in de jeugd concurrenten en zo zagen ze elkaar ook, zegt Troost. “Ik denk dat er in de jeugd altijd een goede concurrentiestrijd is, dus ook bij ons.”

"Ik spreek hem na het EK wel weer een keer in Breda."

Het is niet zo dat beide keepers hele goede vrienden zijn, maar contact hebben ze nog wel regelmatig. “Voor het EK heb ik hem een appje gestuurd om hem succes te wensen, maar niet tijdens het EK. Hij moet zich focussen op zijn taak. Ik vind het ook een beetje populair om nu ineens te gaan appen. Ik spreek hem daarna wel weer een keer in Breda.”

Zelf zit Troost alweer in de voorbereiding op het nieuwe seizoen: de eredivisie in met NAC. “Zo’n EK op tv is dan wel lekker. We trainen nu intensief en dan ‘s avonds lekker voetbal erbij, dat is een goede combinatie.” Op de vraag wat zijn doel is voor dit seizoen, heeft hij aan één woord genoeg. "Spelen", zegt de NAC-keeper resoluut.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Met Van Dijk en Verbruggen is deze club hofleverancier van Oranje

Ronald Koeman kiest voor Bart Verbruggen als eerste doelman tijdens EK

Bart Verbruggen is de jongste doelman van Oranje sinds 1967

Deze voetballers met een Brabants tintje gaan mee naar het EK

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!