Beveiligers opgepakt na kluisjesroof Oudenbosch, ze zouden de overvallers hebben binnengelaten

ROOSENDAAL - De politie heeft maandagochtend twee mannen uit Roosendaal (45) en Etten-Leur (43) opgepakt in verband met de spectaculaire kluizenroof in de Rabobank van Oudenbosch begin maart. De twee waren werkzaam voor het bedrijf dat de beveiliging doet en zijn maandag op non-actief gesteld. Ze zouden de kluisjesroof niet zelf hebben gepleegd, maar de overvallers hebben binnengelaten.

Politie en justitie vermoedden van meet af aan dat de roof een ’inside job’ was, omdat het beveiligingssysteem in de bank gemanipuleerd was. "Het beveiligingsbedrijf verleent alle medewerking", vertelt een woordvoerder van de politie, die eerder al de server van het beveiligingsbedrijf EBN kopieerde.  "Mede dankzij hun hulp zijn de twee verdachten aangehouden." De huizen van de twee verdachten worden doorzocht, evenals een zonnestudio in Zundert.   

Advocaat Isabel Wetzels laat namens beveiligingsbedrijf EBN weten dat de twee opgepakte medewerkers op non-actief zijn gezet. Zij geeft aan dat het bedrijf ontzettend is geschrokken van de situatie. De Rabobank heeft al laten weten dat de het in zee gaat met een ander beveiligingsbedrijf.  

 

LEES OOK: Cees is al twee keer slachtoffer geworden van een kluisroof: 'Het lijkt wel een film'

Beveiligers
De verdachte beveiligers hebben kort voor sluitingstijd de dieven op de een of andere manier het bankfiliaal binnengesmokkeld, bevestigt het Openbaar Ministerie. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de dieven zich vervolgens hebben laten insluiten.

Na vermoedelijk twee dagen zijn de inbrekers via de achterkant van het gebouw naar buiten gevlucht met tassen vol kostbaarheden uit de kluisjes. Een van de beveiligers die toezicht moest houden op die avond is aangehouden.  

Goud en sieraden laten liggen
Wie de inbrekers precies zijn, is nog onduidelijk omdat zij bivakmutsen droegen. Wat ze allemaal uit de kluisjes hebben meegenomen, is niet duidelijk. Dat komt omdat ook niet precies duidelijk is wat er allemaal in de kluisjes lag opgeslagen. 

Wel is bekend dat de dieven goud en sieraden hebben laten liggen en dat ze wel geld hebben mee genomen. Om wat voor bedragen het dan gaat, is niet bekend.

Honderden safeboxen
Bij de roof in de ondergrondse kluisjesruimte werden honderden safeboxen gekraakt. De omvang van de buit is niet precies duidelijk omdat eigenaren zelden aangeven wat er in zit. Er zouden in ieder geval, grote voorraden goud, contant geld en sieraden zijn buitgemaakt. De buit wordt geschat op miljoenen euro’s en is waarschijnlijk de grootste kluisjesroof ooit in Nederland.

Vanwege de roof bleef de bank vijf weken dicht. Begin april ging de Rabobank in Oudenbosch weer open. De kluisjes zijn allemaal gerepareerd en kunnen weer gebruikt worden. Klanten kunnen ook weer geld opnemen, geld storten en hun reguliere bankzaken doen.

Klik hier als je de tijdlijn in het groot wilt bekijken, bijvoorbeeld op je telefoon.

 

 

Deel dit artikel: