Theater aan de Parade: van renovatie tot nieuwbouw en onduidelijkheid over kosten [TIJDLIJN]

30 mei 2018 om 10:10
nl
Na een jaren van onduidelijkheid wordt woensdag bekend wat het nieuwe Theater aan de Parade daadwerkelijk gaat kosten. Omroep Brabant zette de ontwikkelingen door de jaren heen rond het Theater aan de Parade op een rijtje.
Geschreven door

Januari 2015 – Coalitie beslist: nieuwbouw theater
Het is een heet hangijzer tijdens de coalitie-onderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, want wat moet er gebeuren met het Theater aan de Parade? Het theater werd gebouwd in 1976 en al jaren wordt er over het theater gepraat. D66 wil een theater in het Paleiskwartier, terwijl Bosch Belang geen heil ziet in een nieuw theater. Uiteindelijk wordt besloten dat er nieuwbouw moet komen op de plek waar het theater al zit, aan de Parade.

Mei 2015 – Ontwerpen nieuw theater gepresenteerd
De Bosschenaren mogen stemmen over hoe het theater er straks uit moet komen te zien. In mei 2015 worden de twee ontwerpen bekend.

Wachten op privacy instellingen...


Juli 2015 – Bosschenaren stemmen
UNStudio moet het nieuwe Theater aan de Parade gaan ontwerpen. 57 Procent van de Bosschenaren stemt op het Amsterdamse ontwerp dat 50 miljoen euro moet gaan kosten. De meningen zijn flink verdeeld over het winnende ontwerp. Sommige tegenstanders noemen het ‘een kind met een waterhoofd’.

Juni 2016 – Asbest gevonden
Eind juni wordt er asbest gevonden en moet het theater een aantal maanden dicht. In de zomerperiode worden de zalen en technische ruimtes schoongemaakt. Het theater brengt de voorstellingen die nog gepland stonden over naar twee sporthallen. In oktober 2016 gaat het theater weer open.

13 april 2017 – Theater kost 71 miljioen
Het nieuwe theater zal 21 miljoen euro duurder zijn dan de 55 miljoen die eigenlijk beschikbaar was. De stijging komt onder meer doordat de bedragen voor de bouw op het prijspeil van 2013 stonden, terwijl alles sindsdien duurder is geworden. Ook zijn er extra kosten vanwege de gevonden asbest. Bouwers vragen bovendien hogere prijzen door het einde van de economische crisis. Tot slot speelt ook mee dat sommige kosten te laag zijn ingeschat. Dus komt het totaalbedrag niet uit op 50 maar 71 miljoen euro.

25 april 2017 – Geen nieuwbouw, maar renovatie
Om 30 miljoen euro te besparen, wil het college van burgemeester en wethouders het theater renoveren in plaats van een nieuw gebouw, meldt het Brabants Dagblad. Volgens wethouder Huib van Olden is dat te voorbarig: “De beslissing over nieuwbouw of renovatie is nog niet genomen. Alle opties zijn open”.

24 mei 2017 - Toch nieuw Theater aan de Parade
Er komt toch een nieuw Theater aan de Parade. Het theater moet gebouwd worden op de kelder van de bestaande bouw. Het geschatte kostenplaatje: 57 miljoen euro. In dit plan is geen ruimte voor een tweede, kleinere zaal.

13 juli 2017 - Wél tweede zaal
De gemeenteraad besluit unaniem dat er toch een tweede zaal komt in het theater. Met die beslissing tonen raadsleden volgens theaterdirecteur Harry Vermeulen de urgentie aan van het theater voor de stad én regio.   

8 maart 2018 - Theater kan goedkoper
De realisatie van een nieuw theater moet mogelijk zijn voor 55 miljoen euro, blijkt uit onderzoek. Dat bedrag, gebaseerd op het prijspeil van 2018, kan nog stijgen zodra met de bouw wordt begonnen.

30 mei 2018 - Wat gaat het theater nu kosten?
Het nieuwe theater gaat 60,3 miljoen euro kosten. Die prijs is gebaseerd op het prijspeil van 2023 en met aftrek van asbestsanering en voorbereidingskosten. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.