ABN AMRO sluit tientallen pinautomaten na plofkraken in onder meer Breda, Zundert en Tilburg

29 november 2019 om 11:19
nl
ABN AMRO heeft deze week tientallen geldautomaten gesloten na een reeks plofkraken. De bank heeft de maatregel genomen vanwege de veiligheid van omwonenden. Onder meer in Breda en Zundert werden deze week geldautomaten van de bank opgeblazen. In beide gevallen ontstond een enorme ravage. Waar geldautomaten precies zijn gesloten en om hoeveel automaten het gaat, maakt de bank niet bekend.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"Dit om criminelen niet wijzer te maken dan ze al zijn", zegt een woordvoerder. Wel geeft hij vrijdagochtend aan dat er ook automaten in onze provincie zijn gesloten. "Veiligheid voor alles."

Omwonenden van de pinautomaat aan de Keiweg in Oosterhout geven in elk geval aan dat de automaat daar donderdag is dichtgetimmerd. Een monteur vertelde hen dat dat gebeurde als gevolg van de recente plofkraken.

Naast de plofkraken in Breda en Zundert deze week, hadden criminelen het vorige week gemunt op een geldautomaat van ABN AMRO in Tilburg. Volgens de NOS zijn er bij alle banken samen dit jaar 61 plofkraken geweest, ruim veertig procent meer dan vorig jaar. Automaten van ABN AMRO waren in veruit de meeste gevallen doelwit van criminelen.

Tegenover Omroep Brabant zei een woordvoerder van de bank deze week ‘dat er duidelijke patronen zichtbaar zijn’. “Eerst waren het voornamelijk geldautomaten van RABO, vervolgens ING en nu zijn wij aan de beurt.”

'Tijdelijke maatregel'
Het sluiten van de geldautomaten is volgens een woordvoerder van de bank 'in principe een tijdelijke maatregel'. Per automaat bekijkt de bank 'op basis van een risicoanalyse' wat er moet gebeuren. "Het kan zijn dat automaten die nu zijn gesloten, worden verplaatst. Ook wordt bekeken of er voldoende alternatieven in de buurt zijn. Wanneer dat het geval is, kan het zo zijn dat een automaat niet terugkomt." Deze afweging geldt volgens hem ook voor de automaten in Breda, Zundert en Tilburg die deze en vorige week werden opgeblazen.

Donderdag werd al duidelijk dat burgemeester Depla van Breda en ABN AMRO binnenkort met elkaar in gesprek gaan over een geschiktere locatie voor de geldautomaten van de bank in de stad. Dit na de plofkraak woensdagnacht op een geldautomaat in het winkelcentrum Hoge Vucht in Breda.

Veiligheid rondom geldautomaten
De Zundertse burgemeester Joyce Vermue pleitte deze week ook al voor meer veiligheid rondom geldautomaten. Ook zij wil met de banken om tafel nadat dinsdagnacht in de Molenstraat in Zundert eveneens een geldautomaat van ABN AMRO werd opgeblazen.

Een omwonende aan de Heyhoefpromenade in Tilburg, waar vorige week dus een geldautomaat van ABN AMRO werd opgeblazen, gaf direct daarna ook aan dat de automaat wat haar betreft niet hoeft terug te komen. “De pinautomaat mag wegblijven. Dat vinden we hier allemaal”, reageerde ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.