Liveblog

LIVEBLOG CORONAVIRUS: eerste tiener overleden aan COVID-19, veel huiswerk voor bouwers corona-app

18 april 2020 om 06:41 • Aangepast 25 april 2020 om 22:14
nl
Ook op deze zaterdag houdt Omroep Brabant je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. We volgen zowel het nieuws binnen als buiten onze provincie.
Geschreven door

De voornaamste feiten op een rij:

  • In onze provincie zijn zaterdag 197 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er twintig meer dan gisteren.
  • Landelijk ligt het dodenaantal op 3601 mensen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.55
We sluiten het liveblog van zaterdag 18 april.

22.45
Minister De Jonge van Volksgezondheid is niet te spreken over de manier waarop opiniemakers als Marianne Zwagerman het hebben over het coronavirus en de slachtoffers die het maakt. Dat zegt de minister tegen Hart van Nederland. Onlangs vroeg BNR-columnist Marianne Zwagerman zich op Twitter en in haar column af of de lockdown-maatregelen in Nederland niet te overtrokken waren. Ze vindt dat jongere mensen - die niet direct in de risicogroep vallen van het coronavirus - te veel moeten opofferen om oudere mensen te beschermen.

22.20
Nu de universiteit gesloten is vanwege corona, maken studenten van Tilburg University hun examens thuis op de computer. De opleiding houdt met een webcam en speciale software in de gaten of niet gespiekt wordt. De studenten vinden echter dat dat hun privacy schaadt en zijn een online petitie gestart die in een halve dag al bijna 900 keer werd getekend.

21.15
Artsen en andere zorgverleners moeten mensen die meedoen aan de ramadan vanwege het coronavirus goed adviseren over medicijngebruik en over het meedoen aan het vasten. Deze oproep doet de multiculturele vereniging Assadaaka Community.

21.05
De speciale corona-editie van 3FM Serious Request heeft 307.392 euro opgebracht voor het Rode Kruis. De opbrengst werd zaterdagavond bekendgemaakt na vijf dagen actievoeren waarbij de zender verzoeknummers draaide in ruil voor een donatie aan het Rode Kruis. De hulporganisatie gaat de opbrengst van de benefietactie gebruiken om voedselboxen uit te delen aan mensen die moeilijk rondkomen tijdens de coronacrisis.

20.45
De gevolgen van het coronavirus zijn bijna nergens zo tastbaar en pijnlijk als in Uden. Veel mensen zijn ziek en sterven aan het virus. Pastoor John van de Laar voelt iedere dag het verdriet van Uden. "Ik heb in een maand 34 afscheidsvieringen gehad. Dat is veel meer dan normaal. Dan heb ik twee uitvaarten in de week. Het zijn bizarre weken."

20.25
Paul Rosenmöller is er geen voorstander van de zomervakantie in te korten en in die periode lessen in te halen die leerlingen nu missen vanwege het coronavirus. Die periode kan wel worden gebruikt voor de meest kwetsbare groep, leerlingen met een grote achterstand. Dat zei de voorzitter van de VO-raad, die schoolbesturen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, in het televisieprogramma Kassa.

19.40
Er ligt nog wel wat huiswerk voor de ontwikkelaars van de corona-apps met wie het kabinet mogelijk in zee wil, vindt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Zo heeft een aantal overgebleven teams de zogeheten broncode van hun app nog niet openbaar gemaakt. Dat is "wel echt een hele belangrijke voorwaarde" voor de app die het kabinet zoekt, zei De Jonge na een dag waarop zeven app-bouwers hun plannen presenteerden. Deskundigen en belangstellenden mochten de plannen van de zeven finalisten zaterdag tegen het licht houden en commentaar leveren. De online uitzending werd door een paar duizend mensen gevolgd.

19.10
In de gemeente Drimmelen is het aantal vastgestelde besmettingen sinds vrijdag gestegen met 3. Dit brengt het totaal op 51 personen.

19.00
Tamara Koonings, lerares Nederlands op het Willibrord Gymnasium in Deurne schreef samen met haar jongere broer Stef een ode aan leerlingen en leraren.

Wachten op privacy instellingen...

18.26
Burgemeester Paul Depla van Breda wil dat de regels voor jongeren na 28 april versoepeld worden. Daarmee sluit hij zich aan bij een oproep van Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.

17.33

17.11
Sinds 24 maart zit ze werkeloos thuis. Sylvia Wenselaars (25) van Created by Sylvia in Gilze moest, net als alle andere kapsalons in Nederland, vanwege de uitbraak van het coronavirus de deuren van haar zaak sluiten. Maar haar handen jeukten toen ze zag met wat voor kapsels de mensen nu rondlopen nu ze niet naar de kapper kunnen. Dus besloot ze hen te hulp te komen.

16.52
Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het zijn er nu nog 1201, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan vrijdag. Donderdag stond de teller nog op 1258. Van de 1201 patiënten liggen er 1149 in Nederlandse ziekenhuizen en 52 in Duitsland. Slechts vier mensen hoefden te worden verplaatst naar andere regio's.

16.24
Bij de grensovergang op de N280 bij Roermond stond zaterdag rond de middag een lange file met Duitsers als gevolg van controles door de marechaussee en handhavers van de provincie. Die ontraadden mensen om door te rijden naar Nederland wegens de coronacrisis. Maar de meeste Duitsers sloegen dat advies in de wind en reden toch door.

16.01
Vriendelijke reminder van de gemeente Rucphen.

Wachten op privacy instellingen...

15.37
Het officiële dodental door de uitbraak van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is met 888 gestegen naar 15.464. Het gaat om mensen die overleden in ziekenhuizen, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid.

15.11
Ondanks mijn 74 jaar zal het coronavirus mij niet treffen, dacht de topfitte Pieter Rijnbeek uit Sint-Michielsgestel. Tot hij met veertig graden koorts thuis flauwviel en op de grilligheid van de infectieziekte stuitte. Na een ziekenhuisopname van acht dagen zit Pieter inmiddels coronavrij thuis en vertelt hij hoe het virus hem volledig uitholde. "Ik realiseer me dat ik heel veel geluk gehad heb."

14.59
Wereldwijd maken artiesten zich op voor het grote thuisconcert One World: Together At Home. Het initiatief van Lady Gaga wordt het grootste digitale benefietconcert ooit. MTV Nederland zendt het speciale programma live uit vanaf 2.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag.

14.37
Uit de RIVM-update blijkt ook dat er een jongeman is overleden van 18 of 19 jaar oud. Het is voor het eerst in Nederland dat er een tiener aan COVID-19 is overleden. Hij had onderliggend lijden, meldt het RIVM.

14.33
Het Rijk vult inmiddels het loon aan van meer dan 1,5 miljoen werknemers van bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen. "Het zijn gigantische aantallen", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De zogeheten noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven die hard worden geraakt door de coronacrisis massaal hun werknemers op straat zetten. .

13.58
Zaterdag worden 197 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er 20 meer dan een dag eerder. In totaal zijn er nu 6728 coronabesmettingen in onze provincie, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dit aantal ligt in werkelijkheid hoger: niet iedereen met het virus wordt getest.

Wachten op privacy instellingen...

13.57
Het RIVM registreerde 129 nieuwe ziekenhuisopnames. Sinds het begin van de uitbraak zijn in totaal 9.594 mensen opgenomen in ziekenhuizen. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 1.140 naar 31.589.

13.54
Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is opgelopen tot zeker 3601. Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet met het virus. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 142 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en.

Wachten op privacy instellingen...

13.39
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is de 20.000 voorbij. De autoriteiten maakten zaterdag bekend dat het dodental in een etmaal met 565 is gestegen naar 20.043.

12.20
Goed en slecht nieuws uit België. Het aantal doden blijft een lichte afname zien, toch overleden vrijdag 290 mensen aan het coronavirus. Tweederde hiervan (192) verbleef in woonzorgcentra. Sinds het uitbeken van COVID-19 zijn er bij onze zuiderburen bijna 5.500 mensen overleden. Het goede nieuws is, zo melden Belgische media, dat er opnieuw meer mensen het ziekenhuis mochten verlaten dan er zijn opgenomen. De afgelopen 24 uur mochten 387 mensen naar huis.

12.10
De 94e verjaardag van The Queen, dinsdag, zal relatief geruisloos verlopen. In ieder geval zullen voor het eerst in de 68-jarige regeringsperiode van de Engelse koningin geen saluutschoten op haar verjaardag te horen zijn. "Ze vindt het niet gepast dat er geweerschoten te horen zouden zijn tijdens deze crisis", aldus een woordvoerder van Buckingham Palace. Er zal wel een bericht op sociale media geplaatst worden; alle telefoontjes of videobelletjes met familie zullen achter gesloten deuren plaatsvinden.

12.00
Cardiologen van het Radboudumc in Nijmegen onderzoeken of een medicijn tegen hoge bloeddruk kan worden gebruikt bij de behandeling van het coronavirus. Mogelijk kan dit veel voorgeschreven middel - Valsertan - ernstige vochtophopingen in de longen bij Covid-19 voorkomen. Hierdoor zouden veel patiënten niet opgenomen hoeven te worden op een intensive care-afdeling van een ziekenhuis. Ruim zeshonderd patiënten, verspreid over tien tot vijftien ziekenhuizen in het land, doen mee aan het onderzoek.

11.30
Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen in Brabant is vrijdag gedaald naar 113. Dat is het laagste aantal sinds 26 maart. "Op zich een gunstige ontwikkeling", zegt een woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). In de afgelopen 24 uur werden vier ic-patiënten verplaatst naar ziekenhuizen buiten de provincie. In de voorbije weken moesten nog vele tientallen patiënten worden overgeplaatst, omdat er in Brabant capaciteitsproblemen dreigden.

10.40
Sommige mensen zijn hardleers en dan moet de politie ze op hun nummer zetten. Zoals vrijdagnacht tijdens een illegaal pokertoernooi in Zaandam. In een pand waren tegen de coronaregels in 53 mensen aanwezig. Ze kwamen uit heel Nederland en kregen allen een boete van 390 euro. Zeven personen moesten mee naar het bureau, omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden. In Groningen kregen vijftien mensen een boete, omdat ook zij zich niet hielden aan de regels die gelden vanwege het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...

10.15
De waarschuwingstapes en -linten om mensen op afstand te houden, zijn niet aan te slepen. Bij tapefabrikant Tesa in Hilversum was de voorraad binnen twee weken op. "We wachten op nieuw materiaal", aldus een woordvoerder. Een bedrijf uit het Gelderse Kerkdriel, Jobo Promotions, is heel blij met een order van vijftigduizend hesjes voor personeel van supermarkten. Inclusief tekst waarmee klanten wordt verzocht voldoende afstand te houden. Het bedrijf heeft de opdracht hard nodig om het hoofd boven water te houden.

9.30
Het coronavirus is zo snel en ongrijpbaar dat versoepeling van restricties alleen heel voorzichtig kan. Scholen kunnen slechts onder 'strikte voorwaarden' open. Opties hierbij zijn basisscholen eerst, of oefenen in één regio. Dit zegt Jacco Wallinga, de belangrijkste ‘meedenker’ van het RIVM, in een interview met het Algemeen Dagblad. Komende week bekijkt het kabinet of en hoe coronamaatregelen kunnen worden teruggeschroefd. Dat gebeurt onder meer op basis van Wallinga’s prognoses.

9.15
Create in Beek en Donk en Axis Internationaal in Eindhoven zouden podia gaan bouwen in elf Europese steden vanwege het EK voetbal. Maar het coronavirus heeft ook voor deze bedrijven roet in het eten gegooid. Toch draaien de zaagmachines er nog volop. Niet om decors te maken voor festivalpodia: er worden nu inklapbare kantoormeubelen voor thuiswerkers gemaakt.

7.30
De aanhoudende coronacrisis leidt tot grote onrust onder patiënten die nu niet met andere klachten welkom zijn bij ziekenhuis, fysiotherapeut en/of huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie naar de gevolgen van het afzeggen van afspraken. De uitkomsten laten zien dat mensen zich steeds meer zorgen maken over hun verslechterende gezondheid. Het onderzoek is uitgezet onder het Zorgpanel van de Patiëntenfederatie en op social media, tienduizend mensen hebben er aan meegedaan.

7.10
In deze tijd is het ook voor politieke partijen lastig om een congres met de leden te organiseren. In een poging toch contact te houden met de achterban houdt D66 zaterdag een eerste onlinecongres. In een tv-studio in Brabant komen de prominenten van D66 bijeen. Spreken en stemmen over moties zit er dit keer niet in. Wel kunnen er vragen worden gesteld aan onder anderen fractievoorzitter Rob Jetten uit Uden. Hij wordt mogelijk de lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen van 2021.

7.00
Het praatprogramma Op1 is zondagavond geheel gewijd aan Uden; een dag later staat het tv-programma Kruispunt stil bij afscheid nemen in coronatijd in twee andere plaatsen in Oost-Brabant. Er is een reportage te zien uit Heeswijk-Dinther, waar wordt gesproken met diaken Kees den Boer. Ook wordt stil gestaan bij het verdriet na het overlijden van moeder, vader en zoon Ramadanovice in Vorstenbosch.

6.50
"
Blijf zoveel mogelijk thuis en geniet van de zon in je tuin of op je balkon. Alleen samen krijgen we corona onder controle.” Dit is de boodschap van de gemeente Den Bosch voor dit weekend. Voor de mensen die er ‘toch’ op uit willen: vanaf 8.00 uur is een aantal parkeerplaatsen afgesloten. Ook een voetbalkooi en het pontje bij het Bossche Broek zijn buiten gebruik. De gemeente Den Bosch heeft verder maatregelen aangekondigd voor de weekmarkt.

6.40
Elke bij telt, toch? En als je dit weekend in de tuin zit: probeer ze eens te tellen. De organisatie van Nederland Zoemt, die zaterdag en zondag de eerste nationale bijentelling houdt, zal je dankbaar zijn. Ons land telt overigens 358 bijensoorten, de helft ervan is bedreigd.

6.30
“Onverstandig.” Dat is het voornemen om het bonusplafond van KLM-baas Pieter Elbers te verhogen van 75 naar maximaal honderd procent van zijn jaarsalaris. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft dit gezegd. KLM hoopt op staatssteun nu de reisbranche volledig stil ligt wegens de coronacrisis. Bij steun zullen echter voorwaarden worden gesteld aan lonen en bonussen, laat het departement weten.

6.10
Tijdens ‘Live Aid’ in 1985 traden tal van artiesten live op voor een miljoenenpubliek in onder meer Londen en New York. Dit weekend is er een vergelijkbaar groots internationaal concert, maar dan online: ‘One World together at home’. De opbrengst gaat nu naar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Onder anderen Lady Gaga, de Rolling Stones, Stevie Wonder, Paul McCartney, Elton John en Taylor Swift verzorgen optredens op allerlei sociale mediakanalen en livestreams.

6.00
De inspectie beboet nauwelijks bedrijven die onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun werknemers te beschermen tegen het coronavirus. Dat stelt vakbond CNV op basis van een inventarisatie. “Bijna twee miljoen werkenden voelen zich vogelvrij op de werkvloer”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) handhaaft nauwelijks, uit coulance naar bedrijven toe."

5.00
De TT in Assen staat nog steeds op de agenda voor eind juni en de organisatie overweegt het motorevenement zonder publiek te laten doorgaan, zo werd vrijdagavond bekend. Normaal gesproken komen er meer dan honderdduizend fans op het circuit af. Of de editie van dit jaar ook motorrijders uit zwaar door corona getroffen landen als Italië en Spanje zal trekken, is de vraag. Verder houdt de organisatie rekening met uitstel van het motorsportspektakel.

3.00
De wijkagenten in onder meer de gemeente Zundert houden dag en nacht een oogje in het zeil. Onder meer om samenscholingen in de kiem te smoren of om die op te sporen.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!