Coronanieuws dinsdag: 'Kabinet versoepelt reisadvies vanaf 15 juni' - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws dinsdag: 'Kabinet versoepelt reisadvies vanaf 15 juni'

2 juni 2020 om 17:50 • Aangepast 9 juni 2020 om 22:34
nl
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Dit liveblog is gesloten.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Janneke Bosch & Ron Vorstermans

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het dodental als gevolg van het coronavirus in heel Nederland is gestegen met vijf naar 5967 dinsdag.
  • Brabant telt volgens de laatste RIVM-cijfers 9194 besmettingen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

22.15
De Jumbo in Putte kan de stroom Belgen, die weer komt shoppen in Nederland bijna niet aan. Maandag en dinsdag trokken zoveel Belgen de grens over om boodschappen te doen, waardoor de schappen vrijwel leeg zijn. Traditioneel doen de Belgen graag boodschappen in Nederland omdat het hier goedkoper is. De afgelopen tijd was de grens echter hermetisch gesloten.

21.36
Er zijn nog veel vraagtekens over de coronabesmettingen onder de 1700 medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond. Daarom besloot de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost dinsdag dat het bedrijf nog twee weken langer dicht blijft en dat alle medewerkers in quarantaine moeten. Dat zegt voorzitter van de Veiligheidsregio John Jorritsma. “We moeten blussen terwijl de haard in brand staat.”

20.28
Dave Wijdemans van Sabeh Tours in Berkel-Enschot kan het nog steeds niet geloven. Ondanks alle versoepelingen van coronamaatregelen mogen zijn bussen nog steeds maar dertien passagiers vervoeren. "Dat is toch gek terwijl de treinen, stadsbussen en vliegtuigen wel vol zitten." Hij en zijn collega's willen dat de overheid ze perspectief biedt, want de busbedrijven hebben het zwaar.

18.52
Elke dag worden drie tot acht coronapatiënten opgenomen op een ic. Eén patiënt wordt behandeld in Duitsland, de anderen liggen op ic-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Nederlandse ic's behandelen verder 476 mensen met andere aandoeningen, twaalf minder dan op maandag. Dat betekent dat de Nederlandse intensivecareafdelingen in totaal 629 patiënten behandelen. Onder normale omstandigheden zijn dat er 800 tot 900. "Een teken dat de overige zorg langzaam op gang komt", aldus Kuipers.

17.33
De politie zet tijdens de demonstratie van de actiegroep BlackLivesMatterNL in Den Haag een drone in. Hiermee kunnen overzichtsbeelden worden gemaakt zodat de politie kan helpen om mensen beter te verspreiden en om de juiste 1,5 meter afstand te bewaren.

17.14
Het kabinet gaat het reisadvies voor de meeste Europese landen versoepelen vanaf 15 juni. Dat meldt RTL Nieuws op basis van 'bronnen'. Het kabinet wil dat woensdag aankondigen, aldus de politieke redactie van RTL Nieuws. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen, die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen.

Tot nu toe geldt het 'oranje' reisadvies, waarmee 'alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden'. Dat reisadvies wordt 'geel', wat betekent 'let op, veiligheidsrisico's'.

16.44
De KNVB schat het inkomstenverlies als gevolg van de coronacrisis op 300 tot 400 miljoen euro, zeker als de stadions ook komend seizoen nog maanden leeg moeten blijven. Hoewel het betaalde voetbal tot 1 september stil moet liggen, hopen de clubs dat ze toch in augustus al kunnen beginnen met trainen en onderlinge oefenwedstrijden mogen spelen. De competitie zou dan half september, na de interlandperiode, moeten beginnen.

16.11
Thalys verzorgt vanaf volgende week weer directe treinreizen van Amsterdam naar Parijs. Vanaf 9 juni gaan dagelijks twee hogesnelheidstreinen van de internationale spoorvervoerder van de Nederlandse naar de Franse hoofdstad en weer terug.

16.03
Op de intensive cares liggen nog 154 coronapatiënten. Dat zijn er vier minder dan op maandag. "We naderen de grens van 150 patiënten op de intensive cares, waarbij de verdere afname momenteel langzaam gaat", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

15.17
Luchtvaartmaatschappij KLM breidt het aantal bestemmingen weer verder uit. Het concern gaat daarbij vooral meer vluchten naar Zuid-Europa aanbieden, meldt het in een update. In juli wil KLM naar 73 bestemmingen vliegen.

14.27
Momenteel liggen 87 patiënten in de Brabantse ziekenhuizen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) dinsdag. Daarvan liggen er 21 op de ic. De rest, 66 patiënten, ligt op de verpleegafdeling.

Er zijn daarnaast 49 patiënten die mogelijk het virus hebben, maar die nog niet positief zijn getest. Daarvan liggen er drie op de intesive care. In de Brabantse ziekenhuizen is één patiënt waarbij het coronavirus was vastgesteld overleden. Het aantal ‘coronaverdachte’ patiënten dat is overleden ligt op zeven.

Het dodental als gevolg van het coronavirus in heel Nederland is gestegen met vijf naar 5967. Dit blijkt uit de RIVM cijfers van dinsdag. 102 mensen in Nederland werden positief getest en zes patiënten werden in ziekenhuizen in het land opgenomen. Onze provincie telt nu volgens de laatste cijfers 9194 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


13.13
Op veel scholen wordt met pijlen aangegeven hoe leerlingen door het gebouw moeten lopen. Een Eindhovense wethouder nam een kijkje bij een school in zijn stad.

Wachten op privacy instellingen...

12.52
Verzekeraars hebben de annuleringsdekking van hun reisverzekeringen zodanig aangepast dat een nieuwe corona-uitbraak niet langer gedekt is. Kosten voor annuleringen bij een gevreesde tweede golf van het virus worden daarom niet zomaar vergoed, waarschuwt onderzoeksbureau MoneyView na een vergelijking van polissen bij grote verzekeraars in Nederland.

12.47
Het RIVM heeft gereageerd op de drukke betoging gisteren op De dam in Amsterdam. Daar kwamen duizenden betogers tegen racistisch politiegeweld samen. Zij stonden dicht op elkaar. Volgens het RIVM laten de coronavoorschriften weinig aan duidelijkheid te wensen over: "Houd afstand en vermijd drukke plekken." Hoogleraar virologie Marion Koopmans houdt 'serieus rekening' met de mogelijkheid dat de grote demonstratie tegen racistisch politiegeweld in Amsterdam kan leiden tot een nieuwe golf van coronabesmettingen. Ze hoopt dat de deelnemers de komende tijd extra goed opletten of ze klachten ontwikkelen en zich laten testen als dat zo is.

12.45
Het telefoonnummer van de GGD voor het laten uitvoeren van een coronatest is op de eerste dag liefst 323.000 keer gebeld. Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan gepland, meldt de GGD.

10.37
Het is de tweede dag dat iedereen zich op corona kan laten testen, bij één van de testlocaties in Brabant. Er wordt nog gewerkt aan meer testlocaties.
De GGD Brabant-Zuidoost heeft één testlocatie, aan de Antoon Coolenlaan in Eindhoven. Dinsdag staan daar 160 testen op de planning.

De GGD West-Brabant heeft vandaag 218 testen in de agenda staan, op de enige testlocatie daar bij het NAC Stadion.

De GGD Hart voor Brabant heeft drie testlocaties, namelijk in Rosmalen, Tilburg en Uden. Het is onbekend hoeveel mensen ze gaan testen.

10.31
Leerlingen van vwo 6 van middelbare school Markenhage in Breda hebbben met stoepkrijt allerlei boodschappen voor hun leraren op het schoolplein gezet. Sommige leerlingen uit de laatste klas bedanken hun leraren voor de afgelopen jaren. Anderen focussen meer op de heropening van de middelbare scholen: 'We're back bitches!'

Boodschappen op het schoolplein (foto: Annemiek Lucassen).
Boodschappen op het schoolplein (foto: Annemiek Lucassen).

9.36
Wie rondloopt met een slim anderhalvemeter-idee waar ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hun voordeel mee kunnen doen, maakt kans op 7500 euro. Dat is de prijs die te winnen is met de Innovatie Challenge die dinsdag van start is gegaan. MKB-Nederland, VNO-NCW en andere partners hopen met de wedstrijd de beste ideeën binnen te krijgen rond onder meer afstand houden, hygiëne, inzet van personeel en beschermingsmaatregelen. Tot 3 juli kunnen ideeën worden ingestuurd.

9.15
Het coronatijdperk vraagt voortdurend om aanpassingen, zo blijkt ook uit deze tweet.

Wachten op privacy instellingen...

4.40
De PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet veel royaler de beurs trekt voor cultuur dan de huidige 300 miljoen euro aan steun. Dat meldt het AD.

De partijen vragen om nog eens 700 miljoen euro van het kabinet voor kunst en cultuur, waardoor het totale bedrag op 1 miljard komt. Volgens Asscher is het eerste pakket aan noodsteun een goede start, maar volstrekt onvoldoende.

3.30
Het openbaar vervoer rijdt vanaf dinsdag weer grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Wel kunnen er nog flink minder reizigers mee dan normaal, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom geldt nog altijd de regel dat mensen alleen het ov nemen als dit noodzakelijk is. In de bus, trein, tram, metro en op de pont is een mondkapje verplicht. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

3.30
Middelbare scholen openen dinsdag weer hun deuren voor grotere groepen leerlingen. De scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren. De laatste weken voor de zomervakantie mogen de leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. En ze moeten uit voorzorg anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook het personeel is daartoe verplicht.

3.29
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's komen dinsdagavond bij elkaar voor hun wekelijks beraad.

Ze blikken onder meer terug op het afgelopen pinksterweekeinde. Vanaf maandag, eerste pinksterdag, mogen terrassen weer open en ook musea, bioscopen en theaters mogen weer publiek ontvangen.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zei maandag vooral meldingen van 'gezelligheid' uit de 25 veiligheidsregio's te krijgen en spreekt over een 'rustige start'.

3.06
Van miljoenen afgekeurde medische mondmaskers wordt bekeken of ze alsnog kunnen worden ingezet in de zorg of daarbuiten. Dat laat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten aan De Telegraaf.

"Een deel van de afgekeurde maskers staat op dit moment nog in opslag bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH)", zegt een woordvoerder van het departement. "Het betreft mondmaskers FFP-2 die wel voldoen aan de eisen op het gebied van filtrage, maar niet geheel passend zijn op het gelaat. Deze maskers kunnen mogelijk met een gebruikersinstructie voor het passend maken van het masker op het gelaat alsnog worden ingezet in de zorg."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.