Politie alleen in Eindhoven gevraagd om dikkere huid bij demonstratie

24 juni 2020 om 12:55 • Aangepast 2 juli 2020 om 10:28
nl
In geen enkele andere Brabantse stad waar demonstraties tegen racisme en politiegeweld werden gehouden, is de agenten gevraagd zich anders dan anders op te stellen. Dat blijkt uit navraag bij die gemeenten. De gemeente Eindhoven vroeg agenten niet te reageren op beledigingen, zo bleek maandag.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Tilburg

Net als in Eindhoven, was er op 6 juni ook in Tilburg een Black Lives Matter-demonstratie. Daar is vooraf niet aan de politie gevraagd wat meer te pikken dan normaal. “We zijn die demonstratie ingegaan zoals we dat altijd doen in Tilburg. In eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid voor een ordelijk verloop bij de mensen zelf. En vervolgens bij de organisatie. Alleen bij uitwassen treedt de politie op”, vertelt een woordvoerder.

Dat was overigens niet nodig. Ook niet toen bleek dat er in plaats van de verwachte vijfhonderd deelnemers, zo’n zevenhonderd mensen op de demonstratie af bleken te komen. “Mensen hielden zich goed aan de regels.”

Breda

Ook in Breda is vooraf geen opdracht aan de politie meegegeven, zegt die gemeente. Daar werd op 13 juni gedemonstreerd. Er is vooraf wel overleg geweest tussen de organisatie, de gemeente en de politie, vertelt een woordvoerder.

Daar is besproken aan welke richtlijnen de organisatie van de demonstratie zich moest houden. “Maar de burgemeester heeft daarbij geen specifieke verzoeken gedaan over het optreden van de politie anders dan bij andere demonstraties."

Den Bosch

Dat geldt ook voor Den Bosch. Net als in de andere steden is ook daar overleg geweest tussen de driehoek (burgemeester, justitie en politie) over de richtlijnen voor de organisatie en de tolerantiegrenzen van de politie. "Maar die uitgangspunten en grenzen zijn niet anders dan anders. Er zijn dus geen andere afspraken gemaakt."

Volgens politievakbond ACP is agenten in Eindhoven wél gevraagd zich meer te laten welgevallen tijdens de demonstratie dan ze normaal gesproken zouden doen. Dat zorgde voor behoorlijk wat onvrede onder agenten.

Burgemeester Jorritsma zegt in een brief aan de gemeenteraad dat hij handhavers heeft gevraagd een wat dikkere huid te hebben. Maar dat bedreigingen en geweld nooit getolereerd hoefden te worden.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.