LIVEBLOG

Coronanieuws: aantal patiënten in ziekenhuizen daalt nog steeds

woensdag om 07:15 • Aangepast donderdag om 11:27
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

De belangrijkste onderwerpen:

  • De voorbije 24 uur zijn uit heel Nederland zes corona-overlijdens doorgegeven aan het RIVM, meldde het instituut dinsdag.
  • Brabant telt nu 9778 besmettingen .
  • Vanaf vandaag zijn veel coronaregels versoepeld.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.50
Het liveblog is voor vandaag gesloten.

18.30
Nederland heeft 'op dit moment voldoende' van het coronamedicijn remdesivir, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid. De fabrikant van de virusremmer heeft beloofd dat Nederland de komende tijd nog meer tegemoet kan zien. Remdesivir wordt naar verwachting deze week toegelaten tot de Europese markt.

17.45
Er moet meer geld vanuit het Rijk naar de Brabantse gemeenten die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Dat eist de provincie Noord-Brabant in een brief aan president Mark Rutte. Om te voorkomen dat gemeenten massaal gaan bezuinigen op cruciale basisvoorzieningen of de belastingen fors verhogen, vraagt de provincie Noord-Brabant om structureel meer geld van het Rijk. De financiën stonden door forse tekorten binnen het sociaal domein al onder druk, en dat is tijdens de coronacrisis alleen maar opgelopen, zegt gedeputeerde Wil van Pinxteren.

17.00
Van 10 tot en met 14 juli aanstaande is er geen kermis in Dongen. Momenteel worden de mogelijkheden in kaart gebracht om de kermis van vrijdag 14 tot en met dinsdag 18 augustus te organiseren. De gemeente Dongen en de organisatie Kermis Dongen hebben de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd en de mogelijkheden besproken. Als gevolg van de coronamaatregelen is er op dit moment onvoldoende tijd om de kermis op korte termijn goed en veilig te organiseren.

16.50
Het aantal coronapatiënten dat nog in het ziekenhuis ligt, daalt verder. Het zijn er nu 178, elf minder dan op dinsdag. Dat is het laagste aantal in maanden.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald van 29 naar 28. Verpleegafdelingen behandelden dinsdag nog 160 patiënten en dat zijn er nu 150.

13.00
Nachtclubs en discotheken vinden het niet langer uit te leggen dat zij hun deuren tot minimaal 1 september gesloten moeten houden. Een groep afgevaardigden heeft daarom woensdag een manifest en protocol aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin ze pleiten voor een heropening per 1 augustus.

12.15
De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ) wil met een kort geding tegen de Staat voorkomen dat verpleeghuizen meteen helemaal sluiten als er één bewoner besmet blijkt te zijn met corona. De stichting vindt dat buitensporig, omdat er bijvoorbeeld mogelijkheden kunnen zijn om de vleugel in kwestie af te sluiten of besmette bewoners elders onder te brengen.

10.55
Echte fanatiekelingen konden niet wachten. Maanden was sporten in de sportschool niet mogelijk. Woensdag werden de maatregelen eindelijk versoepeld. En dus stonden de eerste sporters al om middernacht op de fitnessapparaten.

10.09
Het is een monsterklus voor de vrijwilligers in Beugen, maar ze zijn vastbesloten: er is dit jaar gewoon een kermis in het dorp. Komend weekend staat die er. Na de persconferentie waarin premier Mark Rutte bekendmaakte dat kermissen weer mogen, kwam Paul Hendriks, voorzitter van de dorpsraad in Beugen, meteen in actie. “Ik heb tegen mijn baas gezegd dat ik nog maar halve dagen werk.” In 48 uur is het gelukt: dit weekend staat er een corona-proof kermis.

9.36
Nog steeds grote vermoeidheid, slecht slapen en na tien minuten is de pijp leeg. In maart werden Riny Lange en Marie-Louise Jonkers ziek door het coronavirus. Riny lag weken in coma in het ziekenhuis in Groningen, Marie-Louise belandde in isolatie in een hotelkamer op Gran Canaria. Beiden zijn ze nog steeds aan het herstellen, met de hulp van een speciaal coronazorgteam bij de fysiotherapeut.

6.54
Het RIVM komt vanaf vandaag niet meer dagelijkse updates van de corona-cijfers. In plaats daarvan worden die cijfers nog wekelijks gepubliceerd. De volgende update van de coronacijfers is op dinsdag 7 juli.

Het zogenaamde dashboard van het RIVM wordt wel nog elke dag bijgewerkt.

6.21
In het openbaar vervoer zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. Het advies om het ov alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen is vervallen. Reizigers moeten wel verplicht met een mondkapje blijven reizen. Tot nog toe bleef het veelal bij een waarschuwing als iemand dat niet deed, maar vanaf nu zullen vaker boetes worden uitgeschreven.

6.20
Opnieuw is het een dag waarop veel coronamaatregelen worden versoepeld. Een aantal ondernemers heeft hier lang naar uitgekeken. Zo mogen de sportscholen en sauna's weer open en ook sekswerkers kunnen weer aan de slag.

Verder mogen sportkantines vanaf woensdag weer open en kunnen zangkoren weer bij elkaar komen. Voor kroegen, restaurants, theaters en bioscopen vervalt het maximum van dertig bezoekers. Wel blijven sommige beperkende voorwaarden van kracht, zoals de anderhalve meter afstand.

0.39
Mensen die een vliegreis hebben geboekt maar toch gezondheidsklachten hebben die mogelijk duiden op corona, doen er goed aan om niet naar de luchthaven af te reizen maar hun vliegreis vooraf te wijzigen. "Wanneer hen namelijk de instap tot het vliegtuig wordt geweigerd, zijn de mogelijkheden tot omboeking bij de meeste maatschappijen erg beperkt en is de passagier diens ticket kwijt", schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Van Nieuwenhuizen wijst erop dat het kabinet mensen nog steeds vraagt om thuis te blijven als zij Covid-19-klachten hebben. Dit betekent ook dat zij hun vliegreis niet kunnen maken.

Wachten op privacy instellingen...