EOD heeft handen vol aan magneetvissers, maar weinig Brabantse gemeentes verbieden deze hobby

6 juli 2020 om 22:08 • Aangepast 13 juli 2020 om 23:04
nl
De EOD heeft er haar handen vol aan. Regelmatig moeten de specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in actie komen als een magneetvisser een granaat aan de haak slaat. In Boxtel werden zondagavond nog woningen ontruimd, omdat een magneetvisser gevonden munitie mee naar huis had genomen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De bomopruimers krijgen het steeds drukker. In 2019 moest de EOD ongeveer honderd keer in actie komen voor vondsten van magneetvissers, blijkt uit cijfers van de dienst. In 2018 was dit maar 78 keer het geval.

De toenemende populariteit van magneetvissen is ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgevallen, dat de overlast in kaart bracht. Tot een algemeen advies voor een verbod kwam het niet.

Plaatselijke verordening
"Er is tussen de VNG en gemeenten een aantal maal gesproken over magneetvissen en het probleem dat hiermee soms explosieven worden opgevist. Dat komt enkele keren per jaar voor. Gemeenten kunnen nu zelf al besluiten een verbod op magneetvissen in de eigen apv (algemeen plaatselijke verordening) op te nemen. Omdat dit probleem niet bij alle gemeenten speelt, zal de VNG niet op korte termijn met een modelbepaling voor magneetvissen komen," zegt een woordvoerder.

Verschillende Nederlandse gemeenten, waaronder Nijmegen, Arnhem, Groningen, Amersfoort en Haarlem, namen al een verbod in de apv op. Oisterwijk liep hiermee in 2015 voorop.

Oisterwijk
“Door de gemeente Oisterwijk is onderzoek gedaan naar gebieden waar mogelijk conventionele explosieven in de grond te vinden zijn. Uit het rapport is gebleken dat in een aantal gebieden de kans op aanwezigheid van niet gesprongen conventionele explosieven erg groot is,” stelde de gemeente toen. Specifieke gebieden aanwijzen waar niet met de sterke magneet gevist mocht worden was te complex, waardoor voor de gehele gemeente een verbod geldt .

Veel andere Brabantse gemeenten zijn nog niet zo ver, al liggen hier ook veel granaten en andere munitie die door de Duitse bezetters na de Tweede Wereldoorlog zijn gedumpt. Onder water, maar ook in weilanden en bossen.

Veel munitie uit de oorlog
Als het aan politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage ligt wordt het magneetvissen in de Brabantse gemeenten ook snel verboden. “Maar dat vind ik op persoonlijke titel. Er ligt hier veel munitie uit de oorlog en het gaat vaak mis met opvissen.”

De ‘gelukkige vinders’ laten de munitie vaak ook niet liggen, maar het komt regelmatig voor dat ze de granaten meenemen naar het politiebureau. “Dan moet een heel bureau ontruimd worden. Het is beter om de vindplek te markeren en de politie te bellen. Alleen het vervoer is al levensgevaarlijk.”

Cijfers over de hoeveelheid gemeenten die magneetvissen verbieden zijn er niet, volgens de VNG.

Overzicht
Wel was het in Brabant de afgelopen jaren verschillende keren raak. Een bloemlezing van incidenten vanaf 2018.

  • In juli 2020 worden huizen in Boxtel ontruimd omdat een magneetvisser een granaat mee naar huis neemt.
  • In juni 2020 slaat Bredanaar Mario Nuijten een handgranaat aan de haak.
  • In mei 2020 vissen vier bevriende magneetvissers een oefenbom uit het Eindhovens Kanaal.
  • Twee 17-jarige jongens vinden in februari 2020 een Duits alarmpistool.
  • In september 2019 moeten zestig huizen in Veghel ontruimd worden als een magneetvisser zijn vondst mee naar huis neemt.
  • In september 2019 vissen de broers Davy en John een handgranaat uit het water.
  • Tim Stubbe vindt twee granaten uit de Tweede Wereldoorlog tijdens het vissen (juni 2019).
  • Als een man uit Oisterwijk zijn magneet in oktober 2018 in het water gooit, blijven er vijftig tot zeventig kogels uit de Tweede Wereldoorlog plakken.
  • De 13-jarige Daan vindt tijdens het vissen in mei 2018 een kluis en een revolver.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!