LIVEBLOG

Coronanieuws: stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, weer betaald parkeren in Oss

13 juli om 06:39 • Aangepast 20 juli om 21:14
(foto: Pexels).
(foto: Pexels).
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van alle belangrijke gebeurtenissen rond de coronacrisis in Brabant.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Sandra Kagie & Malini Witlox

De belangrijkste onderwerpen:

  • Mensen die zijn beboet omdat ze zich niet aan de coronavoorschriften hielden, hoeven niet op kwijtschelding te rekenen, aldus premier Rutte.
  • De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s komen maandagavond voorlopig voor het laatst samen om over de coronamaatregelen te praten.
  • Justitieminister Ferd Grapperhaus overlegt maandag in Baarle-Nassau met zijn Belgische collega om de afschaling van de coronamaatregelen in de grensregio's goed op elkaar af te stemmen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.11
Dit liveblog is afgesloten.

23.10
Als er al sprake is in ons land van een nieuwe 'lockdown' omdat het coronavirus weer oplaait dan zal het geen landelijke zijn. Mogelijk zullen mensen of groepen in quarantaine moeten, maar dat zal dan plaatselijk of regionaal zijn.

Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

Wat als er een nieuwe uitbraak komt? "Het hangt af van de situatie. Ten opzichte van vier maanden geleden zijn wij nu ook veel beter voorbereid. Wij hebben veel meer testcapaciteit, doen gerichter onderzoek en hebben veel meer kennis over het virus."

Toch waarschuwt hij alert te blijven. "We hebben het virus echter niet weten uit de bannen en hebben ook nog geen vaccin. Daarom moeten wij lokaal direct maatregelen nemen om te voorkomen dat het virus zich weer verspreidt over het land", waarschuwt de voorzitter van het beraad

22.54
Maaltijdpakkettenbezorger HelloFresh heeft dankzij de coronacrisis een sterk tweede kwartaal achter de rug. Doordat veel mensen vanwege coronamaatregelen verplicht thuis moesten blijven en niet meer naar de supermarkt wilden, zag het Duitse bedrijf zijn omzet flink oplopen.

Volgens voorlopige kwartaalcijfers bedroegen de opbrengsten in de periode tussen de 965 miljoen en 975 miljoen euro. Dat is veel meer in vergelijkbare periodes buiten de coronatijd.

22.18
Mensen die ernstig ziek zijn geweest door het coronavirus moeten op korte termijn ruimere vergoedingen krijgen voor herstelzorg vanuit de basisverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de overheid.

Marjolein Pauly (30) uit Eindhoven is een van die mensen.

21.45
Strandpaviljoens mogen gedurende het winterseizoen blijven staan. Dat scheelt de eigenaren hoge kosten om ze af te breken en volgend jaar weer op te bouwen. Maar de paviljoens mogen in de winter niet open.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had hierom gevraagd. Het kabinet staat het eenmalig toe vanwege de coronacrisis, aldus minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

21.04
Om tijdens de coronacrisis meer mensen naar het centrum te krijgen, om zo lokale winkeliers te ondersteunen, schafte de gemeente Oss tijdelijk de parkeerkosten af. Vanaf 15 juli moet echter weer betaald worden omdat het weer drukker wordt overal.

17.38
Er komen geen huiszoekingen van de politie die in de huizen van mensen gaan kijken of de coronaregels wel worden aangepast. De coronawet is aangepast, meldt RTL Nieuws.

In de wet staat dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden. Het kabinet heeft ervoor gekozen om het huisrecht te respecteren. Toch blijft het wel mogelijk in te grijpen als iemand een coronafeestje in eigen huis zou geven. De gemeente kan in die gevallen bijvoorbeeld daartegen laten optreden op basis van overlast.

17.08
De musical Tina, over het leven van Tina Turner, keert toch dit jaar weer terug in het Beatrix Theater in Utrecht. Dat laat Stage Entertainment maandag weten. De musicalproducent zei eerder dat voorstellingen pas in maart 2021 weer van start zouden kunnen gaan vanwege het coronavirus.

Er zal voor de show wel een derde van de zaalcapaciteit worden gebruikt om zo de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Ook moeten bezoekers via speciale ingangen naar binnen en wordt de horeca in de foyers aangepast.

17.00
In ziekenhuizen in Nederland liggen 118 coronapatiënten. Dat zijn er 11 meer dan zondag. Toen was ook al sprake van een lichte stijging van het aantal. Van de ziekenhuispatiënten met corona verblijven er 24 op de intensive care (ic), dat zijn er evenveel als zondag. In totaal liggen er 545 mensen op de ic.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is het aantal opnames van coronapatiënten buiten de intensive care 94, dat zijn er 11 meer dan zondag.

De toename komt voor rekening van de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, dus buiten de muren van de ic's. Daar liggen nu 94 coronapatiënten. Afgelopen vrijdag waren dat er 69. Dit betekent dat in en rond het weekeinde ongeveer 25 coronapatiënten zijn opgenomen

16.05
Ook als er een nieuwe coronagolf komt, blijft de Belgische grens open.

Dat zei de Belgische minister van Veiligheid en Justitie Pieter de Crem maandag na afloop van een overleg in Baarle-Nassau tussen Belgische en Nederlandse bestuursleden over de corona-aanpak in de grensregio's.

15.40
Het is sinds de uitbraak van het coronavirus beter gegaan met HEMA dan gedacht en daardoor heeft de winkelketen uiteindelijk meer coronasubsidie gekregen dan nodig. Het warenhuis kreeg een voorschot van 11,4 miljoen euro, maar verwacht daarvan 6 miljoen euro terug te moeten betalen. Dat bevestigt HEMA na berichtgeving door RTL Z.

Het bedrijf verwachtte bij de aanvraag van de subsidie dat de omzet door de coronacrisis veel verder in zou zakken dan uiteindelijk is gebeurd, onder meer doordat de Nederlandse winkels toch open konden blijven. "We hebben online ook veel meer verkocht. Sinds de uitbraak van het coronavrius is die omzet gemiddeld ongeveer verdubbeld ten opzichte van vorig jaar", aldus een woordvoerder van HEMA.

15.30
Bij de politie hebben zich ondanks een oproep nog geen mensen gemeld die worden gezocht wegens betrokkenheid bij de rellen op het Haagse Malieveld in juni. De politie dreigt dinsdag foto's van betrokkenen in twee opsporingsprogramma's te vertonen en geeft hun tot die tijd alsnog de gelegenheid zich te melden. Daarvan is voor zover nu bekend nog geen gebruikgemaakt.

Bij het protest tegen de coronamaatregelen kwamen hoewel dat verboden was toch demonstranten naar het Malieveld.

15.00
Het veel bekritiseerde ontwerp voor een corona-noodwet is grondig gewijzigd. Wie een coronaboete is opgelegd, hoeft straks niet te vrezen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) mis te lopen en achter de voordeur wordt niet gecontroleerd. Het wetsvoorstel, dat maandag aan de Tweede Kamer is voorgelegd, "lijkt niet meer op het eerste concept", zegt het kabinet.

14.15
Als er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep tot versoepelingen voor de horecabranche, sluiten ondernemers in de sector acties niet uit. Dat zegt voorzitter Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Ik ben me nog niet aan het voorbereiden op een gang naar het Malieveld, maar ik vraag me af in hoeverre onze leden zich aan de coronamaatregelen blijven houden als de situatie steeds nijpender wordt."

14.10
Toen de eerste beperkingen vanwege het coronavirus werden ingesteld, zijn veel Nederlanders niet alleen naar de supermarkten gerend om wc-papier in te slaan, maar ook naar de huisarts voor antidepressiva. Half maart was er een piek in het aantal recepten voor zulke middelen. Onderzoeksinstituut Nivel spreekt van een 'hamstereffect'.

13.00
De Brabantse GGD's zijn op zoek naar ex-coronapatiënten en nabestaanden, voor een onderzoek naar de hulp die deze mensen kunnen gebruiken. De gezondheidsdiensten willen samen met een aantal andere organisaties in kaart brengen welke praktische en psychosociale behoeften die groep heeft.

11.00
Ook op een nertsenfokkerij in het Brabantse Aarle-Rixtel, bij Helmond, is het coronavirus vastgesteld bij dieren. Alle 2000 moederdieren worden zo snel mogelijk afgemaakt.

10.15
Gedeputeerde Staten investeren in maatschappelijke opgaven om Brabant sterker de crisis uit te laten komen, allereerst met een pakket van zo’n € 3,3 miljoen.

Wachten op privacy instellingen...

10.00
De eerste editie van de Pontjesdagen gaat niet door. Het evenement wordt verplaatst naar volgend jaar. Volgens de organisatie brengt de coronacrisis nog te veel onzekerheden met zich mee om de pontjesdagen op 5 en 6 september door te laten gaan. De pontjesdagen zijn een combinatie van een actieve fiets- en of wandelroute aan weerszijden van zo’n 90 kilometer Maas. Centraal staan de 13 pontjes inclusief de voet- en fietspontjes in het gebied van Woudrichem tot Wijchen.

8.30
Het is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer wat rustiger op de milieustraat in Vught, laat de gemeente weten.

Wachten op privacy instellingen...

8.20
Restaurantketen La Place sluit een kwart van haar filialen door de gevolgen van de coronacrisis, schrijft de Telegraaf. Zo’n 480 werknemers verkeren daardoor in onzekerheid. La Place is sinds 2016 in handen van Jumbo. Het gaat om enkele snelwegvestigingen, maar ook om restaurants in winkelcentra en binnensteden. In Brabant gaat het om de vestigingen in Bergen op Zoom, Oosterhout Arendshof en Breda Hazeldonk.

7.40
De herstelzorg aan mensen die ernstig ziek zijn geweest door het coronavirus moet voorlopig ruimer worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg. Het gaat om mensen die op de ic hebben gelegen of thuis heel erg ziek waren. Volgens het instituut moeten deze mensen langer fysiotherapie of ergotherapie uit de basisverzekering vergoed krijgen. Aan dit soort behandelingen zit vaak een maximum.

06.49
De coronacrisis heeft vooralsnog niet geleid tot een opvallende piek in het aantal uitgesproken faillissementen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal zaken dat in de eerste helft van dit jaar failliet is verklaard met 1633 vrijwel gelijk aan de 1628 bedrijven die in de eerste helft van 2019 bankroet gingen.

Wachten op privacy instellingen...


05.30

Bedrijven, fabrikanten en de overheid hebben volop gebruikgemaakt van versoepelde concurrentieregels tijdens de coronacrisis. Mededingingsautoriteit ACM kreeg tientallen meldingen en vragen over samenwerking die in een normale situatie ongeoorloofd is. ACM stond onderlinge afspraken onder bepaalde omstandigheden toe, bijvoorbeeld om de schade van de crisis voor de samenleving te beperken.

Zo mochten apothekers en groothandelaren voor geneesmiddelen de coördinatie van de beschikbaarheid van geneesmiddelen landelijk organiseren en elkaar op de hoogte houden over de hoeveelheid medicijnen die ze verkopen. Normaal gesproken treedt de kartelwaakhond dan op. Ook mochten supermarkten elkaar tijdelijk informeren over voorraden.

04.05
De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland houden nog zeker een jaar aan. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit een analyse die de Rabobank maandag heeft gepubliceerd.

03.40
Inbrekers grijpen de versoepelingen van de lockdown aan om weer volop op pad te gaan. Het aantal woninginbraken ligt bijna op het normale niveau, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie. Ook verzekeraars zien het aantal meldingen oplopen. Dat schrijft het AD. Enkele weken geleden werd deze ontwikkeling al voorspeld.

03.30
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's komen maandagavond nog een keer samen om over de coronamaatregelen te praten en nemen daarna een aantal weken rust. Eind augustus willen de burgemeesters opnieuw samenkomen om over de bestrijding van corona te spreken.

Hoe vaak ze daarna bij elkaar zullen komen, is afhankelijk van hoe het met het aantal besmettingen gaat en of mensen zich aan de regels blijven houden. Sinds de uitbraak van het coronavirus kwamen de 25 burgemeesters wekelijks bij elkaar in het provinciehuis van Utrecht. Zij adviseerden minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) over het beleid.

03.30
Justitieminister Ferd Grapperhaus overlegt maandag met zijn Belgische collega Pieter de Crem om de afschaling van de coronamaatregelen in de grensregio's goed op elkaar af te stemmen. De landen willen snel kunnen ingrijpen als er te veel drukte ontstaat in deze regio's, als grote groepen mensen op een bepaald evenement of winkelgebied af zouden komen.

Aan het overleg in Baarle Nassau doen naast de ministers ook de Commissarissen van de Koning in Limburg en Zeeland mee en enkele voorzitters en burgemeesters van de veiligheidsregio's in Zeeland, Limburg en Brabant. Namens de Belgen schuiven ook drie gouverneurs aan voor het overleg.

01.12
Premier Mark Rutte wil intensivecarearts Diederik Gommers spreken over diens verklaring dat hij zich door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet heeft gevoeld. Dit zei Rutte zondagavond in de talkshow Op1.

Een ambtenaar dwong Gommers eind maart de belofte af, dat er nog diezelfde week 1600 bedden op de intensive care zouden klaarstaan om de stroom coronapatiënten op te vangen. Dat zei de ic-arts zaterdag in de Volkskrant. Gommers kon dat helemaal niet beloven, maar zwichtte naar eigen zeggen onder de druk. Gommers' toezegging was belangrijk voor 'coronaminister' Hugo de Jonge, die daarmee de aandringende Tweede Kamer kon geruststellen.

00.00
De comeback-tournee van de Dolly Dots laat nog wat langer op zich wachten. Het vijftal zou vanaf september door het land trekken, maar dat wordt een jaar later. "Wij hebben al vrij vroeg bedacht dat die anderhalve meter en dat nieuwe normaal het niet gaat worden", vertelt Angela Groothuizen aan RTL Boulevard.

"Dus wij hebben het een jaar uitgesteld. We hopen dat het lukt. Maar wat er ook gebeurt, we gaan er een feest van maken", verzekert ze.

23.30
Mensen die zijn beboet omdat ze zich niet aan de coronavoorschriften hielden, hoeven niet op kwijtschelding te rekenen. Een generaal pardon voor hen komt er niet, zegt premier Mark Rutte.

De afgelopen maanden zijn er ruim 15.000 boetes uitgedeeld aan Nederlanders die bijvoorbeeld te weinig afstand bewaarden of met te veel mensen bijeen waren. Een op de vijf overtreders gaat daartegen in verzet en juristen achten die protesten niet kansloos. Het was nu eenmaal cruciaal dat mensen zich aan de coronaregels hielden, onderstreepte Rutte zondagavond in de talkshow Op1.

Wachten op privacy instellingen...