Liveblog

Coronanieuws: verband gevonden tussen slechte luchtkwaliteit en aantal coronapatiënten in Brabant

14 juli 2020 om 05:50 • Aangepast 21 juli 2020 om 20:44
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van alle belangrijke gebeurtenissen rond de coronacrisis in Brabant.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De belangrijkste onderwerpen:

  • Mensen die zijn beboet omdat ze zich niet aan de coronavoorschriften hielden, hoeven niet op kwijtschelding te rekenen, aldus premier Rutte.
  • In Brabant zijn sinds vorige week dinsdag 57 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers. I
  • De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s kwamen maandagavond voorlopig voor het laatst samen om over de coronamaatregelen te praten.
  • De koning rijdt dit jaar niet met de Glazen Koets door de binnenstad in Den Haag op Prinsjesdag.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.58
Dit liveblog is gesloten. Woensdag starten we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van al het nieuws rondom de coronacrisis in Brabant.

20.49
Nog een cateringsbedrijf wordt slachtoffer van de coronacrisis: Bij cateraar Sodexo Nederland verdwijnen 800 van de 3000 arbeidsplaatsen. Door de coronacrisis is de omzet van de onderneming fors gedaald. vooral omdat veel mensen thuiswerken en daardoor niet eten in de bedrijfsrestaurants die door Sodexo worden uitgebaat. Ook veel scholen sloten uit voorzorg de deuren, waarmee de Sodexo-opbrengsten in kantines opdroogden. Dat bevestigde Sodexo na berichtgeving door de NOS.

20.29
Ook kermissen in Duizel en Steensel deze zomer. Dat laat de gemeente Eersel weten.

Wachten op privacy instellingen...

20.23
Wat gebeurt er met de de vele kleurrijke dahlia's nu de bloemencorso's dit jaar zijn afgelast vanwege het coronavirus? De bloemen worden normaal gesproken stuk voor stuk zorgvuldig opgekweekt om vervolgens een plekje op de corsowagens te krijgen, maar nu staan ze werkeloos in het veld.

De corsoleden in Zundert hebben een resoluut plan van aanpak. Daar gaan ze met maaimachines het veld op en worden alle bloemen weggehaald. Dat klinkt radicaal, maar er zit een hele theorie achter.

19.05
Britse onderzoekers zeggen een verband te hebben gevonden tussen luchtverontreiniging en het aantal corona-patiënten. Ze hebben voor hun onderzoek specifiek gekeken naar gebieden in Brabant en Limburg. Volgens de onderzoekers heeft de vieze lucht bijgedragen aan het hoge aantal patiënten, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Volgens de onderzoekers is het vooral de intensieve veehouderij die voor de slechte luchtkwaliteit zorgt.

En hoewel de onderzoekers nu een verband zeggen te hebben gevonden, benadrukken ze ook dat er nog meer onderzoek nodig is om andere factoren uit te kunnen sluiten die wellicht hebben bijgedragen.

19.02
Heb je ze al zien varen? Goede kans, want sinds deze week mogen ze weer. Na maanden zijn de luchtballonnen terug van weggeweest. Wekenlang waren er geen inkomsten voor ondernemers in de sector. Bij het ballonbedrijf Ad Ballon in Breda springen ze dan ook een gat in de lucht, nu ze weer mensen mee omhoog mogen nemen.

16.18
Zoals zoveel evenementen, zijn ook de bloemencorso's in Zundert en Valkenswaard dit jaar van de baan door de coronacrisis. Daar waar in september normaal tienduizenden mensen langs de route staan om een kleurrijke stoet van praalwagens te bewonderen, blijft het nu stil. Maar alternatieve plannen zijn er wel bij de organisaties van de beide corso's. Zodat op bescheiden schaal toch nog genoten kan worden van de dahlia's.

16.14
Het aantal coronapatiënten in een ziekenhuis is dinsdag licht gedaald van 118 naar 115. Het was de eerste afname na vier achtereenvolgende dagen van stijging. Afgelopen donderdag behandelden de ziekenhuizen 91 patiënten, het laagste aantal in de afgelopen maanden. Op maandag was dit gestegen naar 118.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care zakte dinsdag van 24 naar 21. Het schommelt nu al bijna twee weken rond de 20. Op de verpleegafdelingen liggen 94 patiënten, evenveel als op maandag. Het is wel meer dan de 69 coronapatiënten van afgelopen vrijdag.

16.11
In Oss gaat de kermis wél door dit jaar. Maar de gemeente durft het zelf niet aan de kermis te organiseren. Normaal gesproken zou die van 13 tot 19 augustus in het centrum worden gehouden. Maar dat is dit jaar dus anders. In plaats daarvan wordt er een alternatieve kermis ingericht op in het Jan Cunen Park en de Rusheuvel, zo laat de gemeente weten. Op twee plaatsen dus. Een externe partij mag die kermis dan gaan organiseren, de gemeente levert wel de voorwaarden waar die kermis dan aan moet voldoen.

14.33
De kermis in Roosendaal gaat definitief niet door. Het risico dat mensen zich niet goed aan de coronaregels kunnen houden, is te groot. De gemeente heeft veel gekeken naar alternatieven, maar niets voldeed uiteindelijk aan de eisen. De gemeente laat weten dat er nog geen beslissing is genomen over de kermis in Wouw. Die staat midden september op de planning.

13.58
In Brabant zijn sinds vorige week dinsdag 57 nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers. In totaal zijn 9895 Brabanders besmet (geweest) met het coronavirus. Aan het virus zijn in totaal 1538 inwoners van onze provincie overleden. De afgelopen twee weken overleden twee Brabanders aan het virus en zijn er twee patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Landelijk zijn er 534 nieuwe coronapatiënten gemeld. Acht patiënten zijn overleden, zestien mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

13.46
NS vervangt het mondfluitje van de hoofdconducteurs voor een elektronisch exemplaar. Door de coronacrisis moeten conducteurs in de treinen verplicht gelaatsbescherming dragen en dat maakt fluiten erg onhandig.

12.30
Dit jaar geen Lichtsloepenparade in Breda. Het was toch te lastig om te zorgen dat het publiek zich aan de coronamaatregelen zou houden. De parade is altijd in september en wordt nu doorgeschoven naar 2021.

11.50
Het is voor voedselbanken erg moeilijk het hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis. De stichting Kinderen van de Voedselbank laat weten dat de nood ontzettend hoog is. De financiële hulp die zij kregen van bedrijven is zo goed als gestopt en de steun van particulieren en kerken sterk afgenomen.

10.30
Door de komst van het coronavirus vinden veel sollicitatiegesprekken plaats via beeldbellen. Uit een onderzoek met 1100 mensen bleek dat ze daardoor minder nerveus zijn voor hun sollicitatie. 30% is nog maar gespannen terwijl dat bij een face-to-face sollicatiegesprek 45% is.

10.10
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan dit jaar niet met de Glazen Koets door de binnenstad van Den Haag rijden. Bovendien kan er geen publiek zijn. De gemeente Den Haag, het ministerie van Defensie en de Tweede en Eerste Kamer roepen mensen op om niet naar Den Haag te komen.

Eerder was al besloten dat de Troonrede niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk zou worden gehouden.

8.50
De Jumbo draaide in de eerste helft van dit jaar een stuk hogere omzet. Gemiddeld steeg die met 14 procent. Omgerekend is dat 634 miljoen euro meer in vergelijking met vorig jaar. Door de uitbraak van het coronavirus nam ook de onlineverkoop flink toe. Die heeft zich het afgelopen half jaar verdubbeld.

06.00
Nederlandse banken verstrekken nauwelijks coronakredieten aan kleine bedrijven. Dat blijkt uit een overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken elke twee weken publiceert, meldt het FD.

Op 29 mei werd de regeling Klein Krediet Corona (KKC) gelanceerd om kleine ondernemers door de coronacrisis te helpen. Sinds die datum staat de Nederlandse staat voor 95 procent garant voor overbruggingskredieten van 10.000 tot 50.000 euro. Voor deze regeling werd een totaalbedrag van 750 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarvan is anderhalve maand later slechts 22 miljoen euro uitgekeerd.

05.00
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt dinsdag weer mee hoeveel mensen zijn overleden aan het coronavirus, hoeveel mensen in een ziekenhuis zijn opgenomen en bij hoeveel mensen het virus is vastgesteld. Lange tijd bracht het instituut die informatie elke dag naar buiten, maar nu komen die cijfers elke dinsdag. Vorige week kwam het RIVM voor het eerst met wekelijkse coronacijfers.

Het instituut had in de zeven dagen ervoor 19 sterfgevallen doorgekregen, waarmee het totaal aantal doden was gestegen tot 6132. Verder meldde het RIVM 9 ziekenhuisopnames (totaal 11.886) en 432 nieuwe coronagevallen (totaal 50.694).

03.00
Mensen die ernstig ziek zijn geweest door het coronavirus, moeten op korte termijn ruimere vergoedingen krijgen voor herstelzorg vanuit de basisverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de overheid. Marjolein Pauly (30) uit Eindhoven is een van die mensen.

23.00
Als er al sprake is in ons land van een nieuwe 'lockdown' omdat het coronavirus weer oplaait, dan zal het geen landelijke zijn. Mogelijk zullen mensen of groepen in quarantaine moeten, maar dat zal dan plaatselijk of regionaal zijn. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!