Liveblog

Coronanieuws: dagrecord nieuwe besmettingen, opnieuw recordaantal besmettingen in Tilburg

3 oktober 2020 om 07:00 • Aangepast 3 oktober 2020 om 22:30
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Het aantal coronagevallen neemt verder toe meldt het RIVM zaterdag
  • Mondkapjes worden sinds het dringende advies van het kabinet veel vaker gedragen in de winkel
  • De voetbalwedstrijd RKC Waalwijk-PEC Zwolle gaat vanwege meerdere coronabesmettingen niet door.
  • Genezen coronapatiënten blijken een halfjaar na hun infectie nog met talrijke klachten te kampen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.30
Dit liveblog is gesloten.

20.25 - Oma Tiny krijgt kaartjes uit de hele wereld
Oma Tiny uit Teteringen beleefde deze week een onvergetelijke negentigste verjaardag. De postzegelverzamelaar kreeg 150 brieven toegestuurd vanuit de hele wereld. Een actie op touw gezet door haar kleindochter Yara, die tot haar spijt niet langs kon komen omdat ze door coronamaatregelen Zuid-Afrika niet kon verlaten.

18.02 - Opnieuw forse stijging in Tilburg
Het aantal positieve tests in Tilburg steeg de afgelopen dagen opvallend snel. Vandaag werden in Tilburg 81 positieve coronatests gemeld, tegen 64 gisteren en 26 donderdag. Gisteren was de stijging in Tilburg zelfs het hoogste sinds het uitbreken van de coronacrisis. Dat betekent dat er zaterdag sprake is van een nieuw recordaantal. Twee weken geleden lag dat aantal nog op 93 in totaal, vorige week 150 en de afgelopen zeven dagen 281.

16.52 - Toename sterfgevallen
Het aantal sterfgevallen is de afgelopen 24 uur gestegen met 21. Daaronder waren vijf overleden patiënten in de gemeente Vijfheerenlanden. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren negen sterfgevallen gemeld. Vorige week zaterdag kwamen ook veel meldingen van sterfgevallen binnen.

Dat kwam doordat de regio IJsselland twintig sterfgevallen uit de eerste coronagolf alsnog doorgaf aan het RIVM. Het aantal bevestigde coronagevallen is zaterdag gestegen tot boven de 130.000. De teller staat op 131.889 besmettingen, een verdubbeling in anderhalve maand tijd. Bijna 13.000 mensen zijn in een ziekenhuis opgenomen en bijna 6500 patiënten zijn overleden.

14.40 - Brabantse coronacijfers blijven stijgen
Afgelopen 24 uur zijn in Brabant 568 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In vergelijking met vrijdag (532) is dat een stijging van 36 besmettingen. In dezelfde periode is één coronapatiënt opgenomen in het ziekenhuis tegenover twee personen op vrijdag. De cijfers van het RIVM melden op zaterdag één sterfgeval in de provincie. Vrijdag was dat cijfer nul, onder het voorbehoud dat informatie over dodelijke slachtoffers het RIVM met enige vertraging bereikt.

14.25 - Aantal besmettingen neemt verder toe
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn in Nederland in totaal 3972 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is weer een dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3831 meldingen van positieve tests gekregen. Dat getal werd zaterdag bijgesteld naar 3829. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 23.000 nieuwe besmettingen gemeld.

14.12 - Mondkapjes vaker in winkels gedragen
Mondkapjes worden veel vaker in winkels gedragen sinds het dringende advies van het kabinet om deze in publieke ruimtes op te zetten. Niet alleen in winkels, maar ook op straat dragen meer mensen vrijwillig een mondkapje. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Brabant.

13.03 - Parktheater Eindhoven krijgt ontheffing
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft het Parktheater in Eindhoven een ontheffing verleend om meer dan dertig bezoekers per voorstelling toe te laten. De regeling geldt voorlopig voor onbepaalde tijd. De voorstellingen dit weekend en daarna kunnen vooralsnog doorgaan. Bezoekers wordt dringend gevraagd om een mondkapje te dragen. In de zaal of het restaurant mag het mondkapje af.

Door de nieuwe coronamaatregelen van 28 september is er een groepsgrootte van maximaal dertig personen per ruimte in theaters. In eerste instantie gold de ontheffing voor het Parktheater alleen voor dit weekeinde.

12.10 - Coronabesmettingen bij RKC
De eredivisiewedstrijd RKC Waalwijk–PEC Zwolle die zaterdagavond zou plaatsvinden, is afgelast. Bij de Waalwijkse voetbalclub zijn de afgelopen 24 uur vier coronabesmettingen geconstateerd.

08.42 - Meer coronatests beschikbaar
Vanaf komende week zijn wekelijks 395.000 coronatests beschikbaar, 125.000 meer dan de afgelopen week. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) . "De verwachting is dat we in oktober hiermee voldoen aan de vraag. Het ziet er goed uit." Daarmee behoort het tekort aan testcapaciteit vanaf maandag nog niet tot het verleden, benadrukt hij. "Daarvoor is meer nodig, omdat de GGD's dat vele testen ook aan moeten kunnen. Maar we huren ook steeds meer onderzoekscapaciteit in."

06.53 - Na halfjaar weinig coronapatiënten klachtenvrij
Genezen coronapatiënten blijken een halfjaar na hun infectie nog met talrijke klachten te kampen. Van patiënten die het virus thuis doormaakten, heeft de meerderheid zes of meer klachten. Slechts vijf procent van de coronapatiënten verklaart geheel klachtenvrij te zijn. Dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar patiënten met milde klachten, dat is uitgevoerd door het Longfonds, de universiteiten van Maastricht en Hasselt en kennis- en behandelcentrum Ciro.

Wachten op privacy instellingen...

03.30 - Duitse feestdag
Diverse provincies, met name langs de Duitse grens, zetten zich zaterdag schrap voor een verwachte intocht van grote aantallen Duitsers. Het is 3 oktober, Dag van de Duitse Eenheid, en traditioneel komen Duitse koopjestoeristen dan massaal de grens over om te gaan shoppen. De grenssteden hebben vergaande maatregelen voorbereid om te voorkomen dat het te druk wordt in deze coronatijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!