Video

Gevonden chemicaliën in Breda waren bedoeld voor productie van dodelijke drug fentanyl

29 oktober 2020 om 16:22 • Aangepast 2 november 2020 om 11:57
nl
Van de chemicaliën die donderdagmiddag in een bedrijfsloods aan de Sprundelsebaan in Breda zijn gevonden, kan fentanyl worden gemaakt. Dit wordt beschouwd als een van de meest dodelijke drugs, zo laat de politie weten. Volgens haar is er sprake van een opmerkelijke vondst, omdat deze grondstoffen nog niet eerder in ons land zijn aangetroffen, meldt ze.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het chemische spul lag in een bedrijfsloods. Het gaat om bijna 2000 liter. Dat er fentanyl van gemaakt kan worden, is vastgesteld door experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie. Direct na de melding werden de recherche en andere specialisten van de politie ingeschakeld.

Eigenaar nog onbekend
Het is nog niet duidelijk of dat de bewoner van het huis ernaast ook de eigenaar van de loods is. De politie wil evenmin zeggen door wie ze getipt is. De schuur is vermoedelijk alleen gebruikt voor de opslag, zo meldt een woordvoerder van de politie desgevraagd. Er was bij de inval niemand in het pand aanwezig en er is evenmin iemand aangehouden.

De Sprundelsebaan ligt in het buitengebied van Breda. Aan deze lange straat aan de westkant van Breda liggen vrijstaande huizen, boerderijen en bedrijfspanden.

Eerder dit jaar kilo gevonden in Eindhoven
Fentanyl is zo sterk dat een paar milligram al dodelijk kan zijn. Deze in Nederland relatief onbekend opiaat is een afgeleide van morfine die voorgeschreven wordt als pijnstiller. Maar het spul wordt ook veel gebruikt voor de lol of uit verslaving, zo bleek eerder dit jaar uit een online rondgang van Omroep Brabant nadat in een schuur in Eindhoven een kilo fentanyl was gevonden. Uit het onderzoek bleek ook al dat een kleine hoeveelheid dodelijk kan zijn. Deskundigen maken zich grote zorgen. Van de kilo die in Eindhoven werd aangetroffen, zou je ongeveer 60.000 fentanyl pleisters kunnen maken waarmee liefhebbers wel raad weten.

Vorige week dinsdag bepaalde de rechter in Den Bosch dat de man bij wie in Eindhoven het fentanyl lag, voorlopig niet vrijkomt. Volgens de advocaat van deze bijna 44-jarige Frank B. speelde hij slechts een kleine rol. Ook zei hij dat de straatwaarde van het spul relatief laag is vergeleken met bijvoorbeeld cocaïne.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone