Liveblog

Coronanieuws: kabinet overweegt vuurwerkverbod, ziekenhuizen hebben 600 miljoen nodig

30 oktober 2020 om 07:00 • Aangepast 31 oktober 2020 om 09:23
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In Brabant zijn tussen donderdag- en vrijdagmorgen 1531 nieuwe besmettingen gemeld.
  • Er liggen momenteel 435 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Zorgorganisaties smeken om steun uit de samenleving, iedereen die komende weken zijn handen vrij heeft, wordt opgeroepen zich te melden.
  • Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden in Nederland, bijna zeshonderd meer dan gebruikelijk voor deze periode.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50 We sluiten hierbij het liveblog van vrijdag
Dit liveblog wordt niet meer aangevuld. Zaterdag vind je hier weer een nieuw liveblog met al het coronanieuws van de dag.

21.00 Soldaat van Oranje
De musical Soldaat van Oranje wordt voorlopig stilgelegd. De succesvolste theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis kan pas weer worden gespeeld als er perspectief is op spelen zonder de huidige coronabeperkingen. Dat maakte producent New Productions vrijdag bekend. De producent beklemtoont dat de voorstelling weer wordt opgestart zodra het virus onder controle is en er weer voor volle zalen gespeeld kan en mag worden.

19.30 Strengere lockdown België
Belgie voert weer strengere coronamaatregelen door. Dat heeft premier Alexander de Croo vrijdagvond bekendgemaakt. Niet-essentiele winkels gaan dicht, net als restaurants, kappers en vaknatieparken. Thuiswerken wordt verplicht en Belgen mogen nog maar één persoon op bezoek krjigen. De maatregelen gaan zondagnacht in. De regels gelden vooralsnog zes weken.

18.15 Geen carnaval in Kuussegat
Er worden in Veghel tijdens carnaval 2021 geen openbare activiteiten georganiseerd door carnavalsvereniging de Kuussegatters. Dat heeft het bestuur van de vereniging deze week besloten. Eerder al werd bekendgemaakt dit jaar geen publieke activiteiten te organiseren. Aankomend seizoen in Kuussegat dus géén sleuteloverdracht, grote optocht, kinderoptocht, carnavalsmis, KuusseMontag en boerenbruiloft. “Een moeilijk, maar onvermijdelijk besluit”, aldus voorzitter Han Versantvoort.

17.15 vuurwerkverbod
Het kabinet overweegt een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling, om zo de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). "Dat is zeker nu een logische vraag, die het kabinet zal meewegen." Dit jaar wordt de jaarwisseling anders normaal, zegt Van Veldhoven. "Dat ziet iedereen." Het kabinet gaat zich de komende weken beraden over de jaarwisseling.

16.30 Geen extra coronamaatregelen
Vooralsnog ziet premier Mark Rutte geen redenen voor extra coronamaatregelen. Wel kan het 'dienstig' zijn extra maatregelen te nemen zodat een daling van het aantal coronabesmettingen sneller gaat, mits dan goed afgewogen wordt welke economische schade dit met zich meebrengt. Het kabinet kijkt 'stap voor stap' of er meer moet gebeuren tegen corona. Als extra maatregelen toch nodig blijken, dan sluit het kabinet die niet uit, zei Rutte na de ministerraad.

16.00 600 miljoen nodig voor ziekenhuizen
Zonder extra geld komt het aanbod van zorg in ons land in het geding. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de NVZ moet het kabinet het komende jaar met 600 miljoen euro voor de ziekenhuiszorg over de brug komen. De vereniging wil ook dat onderlinge concurrentie tussen zorgaanbieders wordt opgeschort.

15.45 coronabonus
Zorgvakbond CNV Zorg & Welzijn dreigt naar de rechter te stappen als werkgevers in de zorg de coronabonus niet aanvragen voor medewerkers. "Deze werkgevers zullen door CNV worden aangesproken, de bond houdt er rekening mee dat er daarna juridische actie volgt", laat de bond weten.

Het kabinet wil iedereen die heeft bijgedragen aan de zorg tijdens de coronacrisis dit jaar bedanken met een bonus van duitzend euro. Werkgevers moeten mensen daarvoor voordragen. Volgens CNV zijn er zorginstellingen die voor niemand een coronabonus aanvragen, of die zzp'ers en flexwerkers niet voordragen. Daarnaast vindt de bond dat sommige werkgevers verkeerd omgaan met de lijst functies die niet in aanmerking komen voor de bonus.

14.42 - Man verwijdert coronalinten op station Tilburg
Een man heeft woensdagavond in Tilburg de linten verwijderd die om bankjes in de stationshal zaten. De linten moesten voorkomen dat mensen op de bankjes gaan zitten en niet genoeg afstand houden. De man heeft de actie gefilmd en op Facebook gezet. De NS heeft aangifte gedaan.

14.32 - Bravis Ziekenhuis legt voorlopig alle geplande operaties stil
Het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal zegt in november alle 'planbare' operaties af. Het ziekenhuis wil zo bedden en personeel vrijmaken om coronapatiënten te kunnen opvangen. Dat laat het ziekenhuis weten.

14.26 - 1531 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn tussen donderdag- en vrijdagmorgen 1531 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 380 minder dan een dag eerder, toen er 1911 besmettingen bijkwamen. Landelijk steeg het aantal besmettingen met 11.141. Donderdag waren dat er 10.276. De landelijke stijging heeft te maken met de storing van woensdag. Toen kwamen er aanzienlijk minder meldingen binnen dan de dagen ervoor. Die zitten nu bij het cijfer van vrijdag. Bovendien voeren de GGD's meer testen uit, die ook nog eens sneller dan voorheen worden verwerkt, waardoor meer coronabesmettingen aan het licht komen.

Toch is het algemene beeld 'hoopvol', meent het instituut. Het percentage positieve tests lijkt de laatste dagen te stabiliseren. Dat suggereert dat de forse toename van het aantal gevallen in de afgelopen weken langzaamaan tot stilstand komt.

14.20 - Coronapatiënten op verpleegafdelingen blijft ongeveer gelijk
Voor de derde dag op rij blijft het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen ongeveer gelijk. Dat kan een eerste effect zijn van de maatregelen die de overheid twee weken geleden invoerde, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "De komende dagen moeten aantonen of deze trend doorzet", voegt hij er aan toe.

13.46 - Onduidelijkheid over afhaalpunten in pretparken en dierentuinen
Er is onduidelijkheid over de regels die gelden voor afhaalpunten van eten en drinken in pretparken en dierentuinen. Volgens het landelijke veiligheidsberaad en de Veiligheidsregio's Brabant-Noord en Brabant Zuidoost moeten die afhaalpunten dicht. Volgens de Efteling en De Beekse Bergen niet.

13.26 - Akkoord over derde pakket aan coronasteun voor Curaçao
Het kabinet en de regering van Curaçao hebben bijna een akkoord bereikt over een derde pakket aan coronasteun. Dat maakten staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) en premier Eugene Rhuggenaath (Curaçao) vrijdag bekend. De staatssecretaris noemt het 'een mijlpaal' in de onderhandelingen, die al langere tijd moeizaam lopen. Hij vliegt zondag naar het eiland om daar te praten over de laatste details. Naar verwachting tekenen beide landen volgende week het definitieve akkoord.

12.07 - Besmettingen in België blijven stijgen
In België is van een kentering in de opmars van het coronavirus nog niets te zien. Het aantal besmettingen blijft razendsnel stijgen. Als dat zo doorgaat overstromen de intensivecareafdelingen binnen een week, zegt viroloog Steven Van Gucht van de Belgische tegenhanger van het RIVM. Daardoor lijken de Belgische regeringen die zich vrijdagmiddag over de crisis buigen niet onder strengere maatregelen uit te kunnen.

11.25 - Lichte stijging van coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er tien meer dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 435 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie, van wie 85 op de intensive care.

Acht coronapatiënten zijn overleden. 44 coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en zeven patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

11.16 - Minister De Jonge uitgenodigd om dag mee te lopen bij ETZ
De druk op de ziekenhuizen loopt door het toenemend aantal coronabesmettingen ontzettend op. "Er moet aan de noodrem getrokken worden", benadrukt Rowan Marijnissen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Ze roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op eens een dagje te komen meelopen.

11.00 - Extra coronamaatregelen nu niet nodig
De cijfers over de coronabesmettingen van de afgelopen dagen lijken geen aanleiding te geven om nu al extra maatregelen te treffen. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. De cijfers laten volgens De Jonge een afvlakking zien. Het kabinet waarschuwde eerder dat bij een verdere stijging van het aantal positieve tests per dag, een verdere aanscherping van de coronamaatregelen nodig zou zijn.

10.57 - Sinterklaasintochten in Baarle en Ulicoten gaan niet door
De traditionele intochten van Sinterklaas in Baarle en Ulicoten gaan dit jaar niet door. Tot die conclusie kwamen de burgemeesters van de gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog na goed overleg met de sinterklaascomités

09.03 - Horeca Breda helpt de zorg
De horeca in Breda levert tijdelijk honderden mensen aan de zorg. Door het plan hoeven de horecaondernemers tijdelijk de loonkosten niet meer te betalen en krijgt zorgverlener Surplus er extra, betaalbare handjes bij.

Barkeeper Kristian van Eenennaam van café Krisje aan de Haven legt uit waarom hij meedoet aan het project:

08.38 - Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteit door corona
Een recordaantal van 328.000 bachelor- en masterstudenten staat dit collegejaar ingeschreven bij een universiteit. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van de voorlopige inschrijfcijfers voor het collegejaar 2020-2021. De forse toename komt volgens de VSNU onder meer door de coronacrisis.

Het aantal studenten stijgt al jaren fors: in 2000 waren er nog 165.000 studenten, twintig jaar later is dat aantal bijna verdubbeld. Dit keer komt die groei deels doordat de centrale examens vanwege de coronacrisis niet doorgingen. Daardoor zijn er meer scholieren op het voortgezet onderwijs geslaagd dan het jaar ervoor.

08.00 - Coronasteun van banken blijft toenemen
De coronasteun van banken blijft toenemen. Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 28 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten ruim 166.000 ondernemers en bijna 36.000 particulieren gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

07.59 - Weer recordaantal besmettingen in Duitsland
In Duitsland is voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In het afgelopen 24 uur kwamen er 18.681 gevallen bij, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

05.26 - Meerdaagse stembusgang
Om de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart coronaproof te laten verlopen zal een deel van de stemlokalen al enkele dagen voor de verkiezingsdag opengaan. Daarnaast krijgen kiezers die om bijvoorbeeld medische redenen niet in staat zijn naar het stemlokaal te komen, de kans per post te stemmen. Dat is volgens Haagse bronnen van de Volkskrant de kern van de brief die minister Kajsa Ollongren begin november naar de Tweede Kamer stuurt.

03.39 - Negatief reisadvies Curaçao desastreus
Als het kabinet-Rutte inderdaad beslist om tijdens de kerstvakantie een negatief reisadvies in te voeren voor vakanties van Nederlanders naar het buitenland, is dat desastreus voor de horeca op Curaçao. Dat zegt Hans Slier, voorzitter van de Curaçaose belangenorganisatie voor het toerisme. Volgens hem zullen veel restaurants en hotels dat niet overleven. Hij verwacht dat vijftig tot zestig procent definitief zal sluiten of failliet zal gaan.

03.17 - Smeekbede zorgorganisaties
Zorgorganisaties smeken om steun uit de samenleving. Iedereen die komende weken zijn handen vrij heeft, wordt opgeroepen zich te melden bij Extra handen voor de zorg. De situatie is niet veel langer houdbaar, stelt ouderenzorgorganisatie ActiZ in het AD. Niet alleen gepensioneerde zorgmedewerkers, ook mensen die om andere redenen het vak verlaten hebben, verpleegkundestudenten en burgers zonder zorgachtergrond worden opgeroepen zich te melden.

00.22 - 'Bestrijding coronavirus nationale zaak'
Het overleg van de EU-leiders over de strijd tegen het opnieuw razendsnel oprukkende coronavirus gaat niet op korte termijn verschil maken. "Bij de bestrijding van de acute epidemie heeft Europa geen meerwaarde", zegt premier Mark Rutte na afloop van een videovergadering met zijn collega's over de dramatische opmars van het virus. "Dat is echt een nationale zaak."

00.02 - Gebrekkig toezicht commerciële teststraten
Het schort aan direct medisch toezicht op commerciële coronasnelteststraten. Ook blijken sneltesters te worstelen met het doorgeven van positieve besmettingen aan de GGD, terwijl dit wettelijk verplicht is. Dat schrijft NRC op basis van een rondgang langs diverse commerciële coronasnelteststraten.

00.01 - Sterftegetal hoger
Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden in Nederland, bijna zeshonderd meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week zijn er 250 mensen meer doodgegaan, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. "De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

23.59 - Europese commissie maakt miljoenen vrij
De Europese Commissie maakt 220 miljoen euro vrij voor het overdragen van coronapatiënten uit landen waar de ziekenhuizen de toestroom niet langer kunnen bolwerken. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een coronatop per video met de EU-leiders. Bondskanselier Angela Merkel drong er bij haar EU-collega's op aan niet te vervallen in de impuls van de eerste coronagolf en de grenzen weer dicht te gooien. Het is essentieel dat goederen, waaronder medisch materiaal en geneesmiddelen, en personen onder wie artsen en COVID-19-patiënten, vrij door de Europese Unie kunnen blijven bewegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!