Video

Buurt geschokt dat man zijn vuurwerk zelf in elkaar knutselde: 'Had het halve blok op kunnen blazen'

21 december 2020 om 17:19 • Aangepast 22 december 2020 om 10:05
nl
Buurtbewoners van de man die afgelopen vrijdag in Vught werd opgepakt omdat hij ongeveer zevenhonderd kilo zelfgemaakt vuurwerk had liggen, zijn ongerust en verbaasd. De man stond in de buurt bekend als een groot fan van vuurwerk, maar dat hij het ook zelf in elkaar knutselde, dat wisten ze niet.

“Zijn kerstversiering is altijd heel erg overdreven en zijn vuurwerk ook”, vertelt een buurvrouw. “Hij nodigt ook altijd de buren uit als hij het gaat afsteken.” Al is ze zelf nooit gaan kijken, daarvoor knalde het veel te hard, vertelt ze. “Ik heb nooit gekeken. Ik dacht: ieder z’n meug.”

"Ik dacht altijd, dit is voor minimaal tienduizend euro aan vuurwerk."

Maar dat de man het zelf in elkaar zette en dat hij het opgeslagen had liggen in zijn huurwoning en een schuurtje aan de Hageland en in een schuurtje van zijn moeder aan de Jagersweg, dat kwam als een verrassing. “Ik heb het echt niet geweten, ik heb het ook nooit gedacht. Ik wist wel dat hij fan was van vuurwerk, dat was wel bekend.”

Ook een buurman in de straat was dat laatste wel opgevallen. Elk jaar met oud en nieuw werd er heel veel afgestoken. “Ik dacht altijd, dit is voor minimaal 10.000 euro aan vuurwerk. En zo gauw het donker werd, begon hij al.”

"Stel dat het was ontploft, voor hetzelfde geld blaas je het halve blok op."

Maar de buurman had ook niet verwacht dat het zelfgemaakt vuurwerk was. “Ik dacht altijd: hij rijdt met zijn bus naar België toe en dan laadt hij hem daar helemaal vol.” Maar dat bleek dus niet het geval. “Dat hij het zelf maakte, dat vind ik wel een beetje link.” Want het had zomaar ontzettend mis kunnen gaan. “Ik vind het redelijk schokkend. Stel dat het was ontploft, voor hetzelfde geld blaas je het halve blok op.”

De zevenhonderd kilo die in beslag is genomen bestond uit vuurwerk, grondstoffen hiervoor en de verpakking, zo laat de politie weten. Vijfhonderd kilo werd bij de man gevonden; de rest bij de woning van zijn moeder. Ze was thuis toen de politie er onderzoek deed, maar ze wordt niet als verdachte gezien.

Het ging deels om vuurwerk van de zwaarste categorie waar ook nog zelf aan geknutseld was, aldus de politie. Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught heeft laten weten dat de vuurwerkmaker mogelijk hard aangepakt wordt. In 2008 raakte de vuurwerkfan al eens gewond door zijn eigengemaakte vuurwerk. Voor het bezitten en laten ontploffen van dit spul werd hij een jaar later veroordeeld door de politierechter in Den Bosch. Voor deze tweede zaak wordt hij dinsdag voorgeleid bij de rechtbank in Den Bosch.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!