Liveblog

Coronanieuws: zware criminaliteit nauwelijks last van corona, 1059 besmettingen in Brabant

2 januari 2021 om 15:38 • Aangepast 3 januari 2021 om 12:59
nl
Via dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten. Het liveblog is nu gesloten.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Mogelijk wordt personeel in de acute zorg toch vóór 8 januari ingeënt tegen corona. Uiterlijk maandag moet hiervoor een plan klaar liggen.
  • 1059 nieuwe coronagevallen in Brabant zaterdag, 90 minder dan vrijdag.
  • Het aantal nieuwe coronagevallen in heel Nederland bedraagt 8630. Dat zijn er 431 meer dan een dag eerder.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

17.00 - Zware criminaliteit heeft nauwelijks last van corona gehad
De zware criminaliteit in Nederland lijkt nauwelijks last te hebben gehad van het coronavirus. Dat blijkt uit een analyse van de meest recente misdaadcijfers over 2020 door RTL Nieuws. In de afgelopen elf maanden zijn er in Nederland 730.435 geregistreerde misdrijven gepleegd. Dat is maar 0,5 procent minder ten opzichte van vorig jaar.

16.55 - Kim (21) staat te trappelen om vaccinateur te worden
De eerste Brabantse zorgmedewerkers kunnen maandag een afspraak maken voor het coronavaccin, maar om die prikken te zetten zijn ook vaccinateurs nodig. Verpleegkundige Kim Romme (21) uit Molenschot meldde zich meteen aan. “Het is iets dat uit de wereld gebracht moet worden en daar kun je dan aan meehelpen. Daar ben ik heel trots op.”

16.45 - Brabantse ziekenhuizen blij met bijstelling vaccinatiebeleid
Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant is blij met het bericht dat ook alle 30.000 medewerkers in de acute zorg (intensive care, Spoedeisende Hulp, Covid-afdelingen en ambulancediensten) mee worden genomen bij de eerste ronde vaccinaties. Het ROAZ is van mening dat het goed is dat het beleid wordt bijgesteld.

Voorzitter Bart Berden: "Het is goed onze mensen, die dagelijks in de frontlinie staan en het al maanden zwaar voor de kiezen krijgen, de noodzakelijk bescherming te geven, en daarmee ook onze patiënten. Maar het is ook een goede stap, om het moreel van de troepen hoog te houden. We beschouwen dit als een buitengewoon zinvolle en belangrijke beslissing voor de ziekenhuizen. Het is een erkenning voor de sector en de belangrijke rol die ook de ziekenhuizen hebben in deze crisis."

De Brabantse ziekenhuizen wachten nu op nadere informatie van het ministerie. Intussen wordt hard gewerkt aan een plan van aanpak. Daar worden ook de GGD en de ambulancediensten bij betrokken. Berden: “Dat is heel complex. Allereerst natuurlijk vanwege de ingewikkelde logistiek. Maar we besteden ook veel aandacht aan de mensen die nog twijfelen over het ontvangen van het vaccin. We gaan intensief met ze in gesprek om te kijken waar de bezwaren zitten, en of we die weg kunnen nemen.”

Het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) stelt een team samen dat samen met het RIVM een plan van aanpak opstelt voor de komende vaccinatie. Namens ROAZ Brabant zit daar Rowan Marijnissen in, IC-verpleegkundige in het ETZ en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van IC-Verpleegkundigen.

15.55 - Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen dan vrijdag
Het totaal aantal opgenomen COVID-patiënten in Nederland bedraagt nu 2694 en dat zijn er 45 meer dan vrijdag. Van hen liggen er 689 op de ic, drie minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag.

Op de ic liggen ook 379 patiënten wegens andere aandoeningen. De totale ic-bezetting komt daarmee op 1068, en dat zijn er dertien minder dan vrijdag.

Er liggen negen Covid-patiënten op de ic in Duitsland, een minder dan de vorige dag. In de afgelopen 24 uur zijn zestien Covid-patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie drie ic-patiënten.

15.25 - 1059 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant kwamen er de afgelopen 24 uur 1059 nieuwe coronagevallen bij. Een dag eerder waren dat nog 90 nieuwe gevallen meer (na correctie).

Wachten op privacy instellingen...

15.25 - Aantal nieuwe coronabesmettingen met 431 gestegen naar 8630
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen met 431. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kwamen er 8630 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen 8199 (gecorrigeerd) de dag ervoor.

Het aantal sterfgevallen is toegenomen met 38, vrijdag waren dat er 98. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in die 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven Sinds het begin van de uitbraak zijn 813.787 mensen positief getest en overleden 11.566 mensen.

14.55 - NU’91: duidelijkheid nodig voor alle zorgprofessionals over vaccinatiebeleid
Beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging NU'91 is blij met het besluit van het kabinet om zorgprofessionals in ziekenhuizen al eerste te laten vaccineren, maar tegelijkertijd zorgt het voor vragen. Stella Salden, voorzitter NU’91: "Door dit nieuwe besluit is het voor ons niet meer duidelijk wanneer zorgprofessionals in andere sectoren aan de beurt zijn. Het coronavaccin moet zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor alle zorgprofessionals."

14.26 - Eerste zorgmedewerkers van verpleeghuizen hebben uitnodiging voor coronavaccinnatie binnen
De eerste Brabantse zorgmedewerkers hebben dit weekeinde per brief een uitnodiging ontvangen om zich op korte termijn te laten vaccineren. Zij kunnen maandagochtend vanaf 8 uur naar een landelijke telefoonlijn bellen om een afspraak te maken. Dat staat in uitnodigingen van verschillende instellingen die Omroep Brabant heeft ingezien.

14.00 - Catharinaziekenhuis in Eindhoven klaar om te vaccineren
Het Catharinaziekenhuis in Eindhoven zegt tegen de NOS direct te kunnen beginnen met vaccineren zodra de vaccins er zijn. "Alles is in gereedheid gebracht."

13.15 - Kuipers wil niet te vroeg juichen
Het is zeer de vraag of mensen in de acute zorg nog vóór 8 januari een prik kunnen krijgen tegen corona. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft hierover grote twijfels. Hij reageert op het besluit van het kabinet om toch een vervroegde vaccinatiecampagne te laten onderzoeken. Kuipers: "De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd. Het kost ook tijd om draaiboeken te maken en vaccins uit te rollen."

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, reageert blijer: "Geweldig! Dit is enorm belangrijk. Zo zijn we beter voorbereid op wat er de komende maand mogelijk staat te gebeuren. Het is geweldig dat ze dit hebben besloten en dat ze de plannen iets hebben bijgesteld."

Zolang die plannen niet officieel zijn, wordt op 8 januari onder meer in Veghel als eerste verpleeghuispersoneel ingeënt met medicijnen die bij Movianto in Oss worden bewaard.

12.30 - 26 nieuwe coronapatiënten in Brabant
26 nieuwe Brabantse coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur opgenomen. In totaal liggen nu 453 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (ic's en klinieken). Dat zijn er 6 meer dan een dag eerder.

24 mensen mochten in het afgelopen etmaal naar huis en 2 mensen zijn overgeplaatst. 4 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

11.15 - Eerste vaccinaties toch vóór 8 januari?
De eerste vaccinaties tegen het coronavirus in ons land, worden vrijwel zeker toch al vóór 8 januari toegediend. Dit gebeurt dan bij mensen in de acute zorg, zoals verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt zo snel mogelijk met een plan van aanpak, melden de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn wat de kortst mogelijke termijn is waarop de vaccinatie van deze groep van ongeveer 30.000 mensen kan beginnen. Waarschijnlijk gebeurt dit in ongeveer tien ziekenhuizen, verspreid over het land.

Wachten op privacy instellingen...

De Jonge hield tot nu toe vast aan 8 januari als startdatum. Dan zouden eigenlijk medewerkers in de verpleeghuizen de spits afbijten, in Veghel, Houten en Rotterdam. Eerder deze zaterdag werd bekend dat een oproep om het vaccineren te vervroegen massaal werd ondersteund.

Andere Europese landen dienen sinds vorige week het Pfizer-vaccin al toe. Daardoor kwam De Jonge onder vuur te liggen. Hij moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden.

10.00 - Groot animo voor oproep om zorgpersoneel eerder te vaccineren
Onder anderen diverse artsen steunen via de sociale media een internetpetitie aan minister Hugo de Jonge, waarin wordt gevraagd om maandag 4 januari al te beginnen met het vaccineren van zorgpersoneel. Volgens de opsteller van de petitie, de 14-jarige Laetitia Tilanus, gaat het om enkele tienduizenden verpleegkundigen op onder meer de intensive care en de ambulances. "Zij zetten hun gezondheid op het spel voor die van ons. Bovendien kunnen zij de vaccinatie direct zelf uitvoeren", aldus de tekst in de petitie.

Tienduizend mensen hebben de oproep al ondertekend. De petitie is een reactie op hetzelfde pleidooi van Ernst Kuipers en Diederik Gommers, woensdag in het tv-programma Nieuwsuur. De Jonge liet eerder weten dat hij niet vóór maandag op de oproep van Gommers en Kuipers zou terugkomen.

9.40 - Mensen met lager inkomen extra de pineut?
Mensen met een lager inkomen verwachten minder te profiteren van economisch herstel na de coronacrisis dan landgenoten die meer verdienen. Ze zijn bang dat ze geraakt worden door hogere belastingen en prijzen. Ook denken ze er niet in inkomen op vooruit te gaan.

Over het geheel genomen denken zeven op de tien mensen (69 procent) dat 2021 financieel een goed jaar wordt voor ze. Dit alles komt naar voren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het eigen Opiniepanel. Waar mensen uit alle inkomensgroepen het over eens zijn, is de verwachting voor de Nederlandse economie. In totaal verwachten ruim vier op de tien dat het dit jaar goed met hen gaat, tegenover de helft, die juist een slecht jaar voorziet.

8.10 - Sunweb: 'Boek desnoods ergens anders'
Reisorganisatie Sunweb is zaterdag met een opmerkelijke reclamecampagne begonnen om aandacht te vragen voor de crisis in de reisbranche. Het concern roept consumenten in paginagrote advertenties in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad op om hun zomervakantie bij concurrenten als TUI, D-reizen of Corendon te boeken. Daarmee wil Sunweb naar eigen zeggen aangeven dat elke boeking op dit moment telt voor de sector.

De reisbranche wordt zwaar getroffen door de coronapandemie en de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De Nederlandse overheid raadt het momenteel ook af om in het buitenland op vakantie te gaan. Sunweb voert daarom in ieder geval tot 19 januari geen vakantiereizen uit.

5.00 - 'Ziekenhuizen smeken om verpleegkundigen '
Verpleegkundigen vallen massaal uit door besmetting met het coronavirus of doordat ze overwerkt raken. Dit is extra problematisch, omdat verpleegkundigen (in spe) nauwelijks te vinden zijn, meldt het Algemeen Dagblad.

Alleen al de afgelopen dagen hebben ziekenhuizen bij Regioplus tweehonderd aanvragen gedaan voor extra verpleegkundigen. Regioplus is de organisatie, die de landelijke campagne Extra Handen Voor De Zorg coördineert. Hiermee wordt geprobeerd om oud-zorgpersoneel terug te krijgen in de zieken- en verzorgingshuizen. Op de gespecialiseerde vacaturesite van Nursing staan momenteel 2200 vacatures voor verpleegkundigen.

4.50 - 'Recordaantal campers verkocht '
De verkoop van campers is vorig jaar door het dak gegaan. In twaalf maanden tijd werden 2400 nieuwe kampeerwagens de showroom uitgereden. Dat is een absoluut record, zo is te lezen in De Telegraaf. En dat terwijl er in het voorjaar nog sprake was van een forse daling.

Het totale aantal kampeerauto's dat in Nederland geregistreerd staat, ligt voor het eerst boven de 140.000. Vijf jaar geleden waren dat er nog geen 100.000. De krant meldt dit op basis van cijfers van Bovag en databureau RDC.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!