LIVEBLOG

Coronanieuws: 726 nieuwe coronabesmettingen, GGD-medewerkers handelen in persoonsgegevens

25 januari om 07:00 • Aangepast 26 januari om 10:54
Voorbereidingen bij het ETZ in Tilburg. (Foto: Noël van Hooft)
Voorbereidingen bij het ETZ in Tilburg. (Foto: Noël van Hooft)
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Premier Rutte noemt de rellen van zondag in onder meer Eindhoven 'crimineel geweld'.
  • Grapperhaus: lik op stuk en schadeclaims tegen 'hooligans' .
  • Jongste verdachte die zondag werd aangehouden voor de rellen in Eindhoven is veertien.
  • Er liggen maandag 398 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Tot nu toe zijn er 5765 mensen bekeurd die zich niet hielden aan de avondklok.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

22.15 - 'Plunderingen en vernielingen in onrustig Den Bosch'
Vele tientallen jongeren lopen rellend en plunderend door het stadscentrum in Den Bosch. Ze gooien ruiten in en vernielen auto's. Ook gooien ze met stenen en vuurwerk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het erg onrustig is in Den Bosch. De politie is aanwezig en grijpt zoveel mogelijk in.

Op social media is te zien hoe tientallen jongeren een winkel plunderen bij het station. Ook andere winkels zouden zijn geplunderd. Op verschillende plaatsen is vuurwerk afgestoken. De avondklok wordt genegeerd.

21.50 - Twijfels over werkzaamheid vaccin AstraZeneca bij 65-plussers
De hoge verwachtingen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca zijn mogelijk niet gerechtvaardigd. Duitse regeringskringen stellen volgens de krant Handelsblatt dat het middel maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is.

De vrees is dat dit vaccin, dat mogelijk deze week goedkeuring van de EU krijgt, niet in de buurt komt van de ruim 90 procent effectiviteit van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

20.10 - 'Fysieke boek blijft populair ondanks coronacrisis'
Het fysieke boek blijft populair en lijkt niet te lijden onder de coronacrisis. Daarnaast zijn e-boeken door de coronapandemie populairder geworden, meldt logistiek dienstverlener CB, ook wel bekend als het Centraal Boekhuis.

De totale markt voor fysieke boeken is het afgelopen jaar ruim 5 procent gegroeid. Verder zette de trend van online boeken bestellen het afgelopen jaar verder door. De onlineverkoop van boeken steeg ten opzichte van 2019 met ruim een derde. De stijging van het aantal boeken dat via webwinkels werd verkocht was ook met de kerstperiode te zien, aldus het CB. Met uitzondering van de week waarin kerst viel werd er in alle weken van het vierde kwartaal van 2020 goed online boeken gekocht.

19.05 - Verzekeraars roepen op tot krachtig ingrijpen om avondklokrellen
De overheid moet krachtig ingrijpen om de rellen rond de avondklok, zodat de situatie straks niet "onbeheersbaar wordt". Die oproep doet het Verbond van Verzekeraars. "Ondernemers en particulieren worden in zware tijden nog eens extra getroffen door nodeloos toegebrachte schade aan bedrijven, woningen en autos", zegt directeur Richard Weurding over de rellen die in verschillende steden plaatsvonden.

Bij de ongeregeldheden zijn zowel publieke als private eigendommen beschadigd geraakt.

19.00 - Minister: politie kan vooralsnog situatie relschoppers aan
De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan. De Koninklijke Marechaussee heeft geholpen en blijft dat ook doen. "Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land." Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandag.

Afgelopen weekeinde liep het op meerdere plekken in het land uit de hand. Volgens de minister is er een kleine groep mensen dat "crimineel gedrag" vertoont

18.20 - Brussel eist opheldering over vaccinproductie AstraZeneca
De Europese Commissie eist opheldering van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca over zijn productie van de coronavaccins waarvan de EU 400 miljoen doses heeft gereserveerd. "De EU wil precies weten welke doses waar door AstraZeneca zijn geproduceerd tot dusver en als ze zijn geleverd, aan wie", zei EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) na afloop van een vergadering van de commissie, vertegenwoordigers van de lidstaten en het bedrijf.

Het overleg wordt maandagavond voortgezet, zei ze, omdat het bedrijf geen bevredigend antwoord heeft gegeven op de vraag waarom de eerste levering van het vaccin, als dat door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt goedgekeurd, lager zal uitvallen.


17.50 - Moderna: ons vaccin werkt ook tegen nieuwe coronavarianten
Het coronavaccin van Moderna werkt volgens de farmaceut ook tegen de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Het bedrijf concludeert dat na de eerste onderzoeken. De proefpersonen die het vaccin hebben gekregen, maken afweerstoffen aan die ook de beide mutaties te lijf kunnen gaan.

Bij de Zuid-Afrikaanse variant is die reactie wel veel kleiner. Daarom werkt Moderna aan een extra dosis, een zogeheten booster shot. Die kan misschien ook helpen tegen mutaties die in de toekomst ontstaan.

17.45 - Onderzoek naar optreden politie tijdens rellen in Eindhoven
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft maandag het Instituut voor Veiligheids-, en Crisismanagement (COT) gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het optreden van de (hulp)diensten tijdens de rellen van zondag. Ook gaf hij het COT opdracht te onderzoeken hoe de hulpdiensten, waaronder de politie, zich op de rellen hebben voorbereid. Jorritsma kwam tot die opdracht na overleg met politie en justitie. Aan het onderzoek werken ook ook de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail mee.

17.10 - Verdachten vast voor opruiing via sociale media om avondklok
De politie heeft maandag een 23-jarige Tilburger en een 35-jarige man uit Bavel opgepakt die ervan worden verdacht op sociale media te hebben opgeroepen om te komen rellen. De verdachten werden kort na elkaar aangehouden in hun woning.

17.05 - Zaterdag ruim de helft minder mensen onderweg na start avondklok
Het aantal mensen dat zaterdagavond na ingang van de avondklok om 21.00 uur onderweg was, is met zo'n 60 procent gedaald ten opzichte van een week eerder. Het was wel iets drukker op straat vlak voordat iedereen binnen moest blijven, tenzij dit strikt noodzakelijk was. Dat meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

"Voor invoering van de avondklok lag het percentage reizende panelleden in de avond een stuk lager dan de periode voor corona, maar hoger dan tijdens de intelligente lockdown in maart en april", aldus onderzoeker Sander van der Drift van het NVP. In de avond en in de nacht van zaterdag op zondag was bijna 3 procent van de Nederlanders ergens tussen 21.00 uur en 04.30 uur onderweg, het laagste percentage sinds 1 januari 2020.

16.50 - Man uit Almere opgepakt voor het bedreigen van journalisten
Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een onlinefilmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen nemen of naar het buitenland kunnen vluchten, anders wordt ze iets aangedaan. NOS en ANP hebben aangifte van bedreiging tegen de man gedaan.

16.45 - Medewerkers GGD verdacht van handel in gegevens geteste mensen
Twee medewerkers van de GGD zijn opgepakt omdat ze zouden hebben geprobeerd te handelen in gegevens van mensen die zich op het coronavirus hebben laten testen. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. Zij werkten voor een callcenter van de GGD.

RTL Nieuws ontdekte vrijdag dat persoonsgegevens uit de GGD-systemen te koop werden aangeboden op chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen en geboortedata. De zender waarschuwde de politie en de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Op zaterdag werden de twee medewerkers opgespoord en opgepakt. Zij komen dinsdag voor de rechter-commissaris, die beslist of ze langer vast mogen blijven zitten. Het kan zijn dat nog meer mensen worden gearresteerd.

16.30 - Slob wil eindtoets basisschool dit jaar laten doorgaan
Onderwijsminister Arie Slob wil dat de eindtoets voor basisschoolleerlingen dit jaar gewoon wordt afgenomen, zegt hij op om 'kansrijk' te adviseren en kinderen bij twijfel het hogere schooladvies te geven.

Vorig schooljaar ging de eindtoets van groep 8 niet door vanwege corona. Op dit moment zijn de basisscholen net als toen dicht, tot waarschijnlijk 8 februari. De eindtoetsen staan gepland voor de periode tussen 15 april en 15 mei. Slob vindt het een belangrijke voorwaarde voor het doorgaan van de eindtoets dat leerlingen tenminste zes weken daarvoor goed onderwijs kregen. Ondanks die kleine slag om de arm is het volgens hem wel "de inzet" dat de toets wel doorgaat.

16.20 - Nederland donkerrood op voorgestelde nieuwe coronakaart EU
Nederland zou op dit moment donkerrood kleuren op de nieuwe 'coronakaart' waaraan de Europese Commissie werkt. Dat zou betekenen dat niet-noodzakelijke reizen van en naar Nederland krachtig ontmoedigd moeten worden, vindt de commissie.

Tot dusver kleurde het ECDC, het Europese RIVM, gebieden groen, oranje of rood, afhankelijk van hoe groot het gevaar van het coronavirus er is. Bijna heel Europa valt al geruime tijd in die laatste categorie, maar nu nieuwe virusvarianten om zich heen grijpen groeien de risico's op sommige plaatsen nog fors.

16.15 Burgemeester Eindhoven: doe burgerplicht en geef relschoppers aan
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept mensen op hun "burgerplicht" te doen. "Als u figuren kent die hebben deelgenomen aan de rellen, geef ze aan."

De burgemeester van de stad die zondag te maken kreeg met geweld, plunderingen en vernielingen, reageerde maandag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad emotioneel. "Mijn hart huilt. Ik loop al lang mee in het openbaar bestuur. Ik heb heel, heel, heel veel meegemaakt, maar dit overschrijdt elke grens."

16.00 - Noodverordening in Roosendaal na oproep tot plunderen
In Roosendaal geldt maandagavond een noodverordening nadat er online werd opgenomen om te komen rellen op de (Nieuwe) Markt. Dat laat burgemeester Han van Midden weten in een verklaring.

"We zijn op de hoogte van een voornemen om maandagavond om zes uur te komen rellen op de (Nieuwe) Markt in Roosendaal. Ik ben hierover verbaasd, teleurgesteld en bezorgd. Vanzelfsprekend sta ik in nauw contact met de politie en het Openbaar Ministerie over het bewaken van de openbare orde en veiligheid van iedereen", zo stelt de burgemeester.

15.50 - Politie wordt veel getipt over nieuwe locaties rellen
De politie vraagt mensen die mogelijke nieuwe rellen willen doorgeven dat alleen te doen als ze over serieuze, concrete informatie beschikken. Omdat maandag veel mensen bellen of mailen met de politie is een lange wachtrij ontstaan. "Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben", is het advies. "Het is erg druk. Veel mensen bellen ons om zaken door te geven en dat is hartstikke goed natuurlijk. Daar kunnen we ons voordeel mee doen", zegt een woordvoerster van de korpsleiding.

15.48 - Stoepkrijt voor het station in Eindhoven
'Blijf van de stad af!' en 'Zet je boosheid in voor de stad'. Dat staat maandagochtend met stoepkrijt in grote letters geschreven voor het vernielde station in Eindhoven. Ook staan er poppetjes met uitgestrekte armen getekend. Iedereen die voorbijloopt, mag er eentje aan vast tekenen. Het is een idee van Renée Scheepers. Lees hier haar verhaal.

15.40 - Iets meer patiënten in het ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2380 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 meer dan op zondag en 78 meer dan op zaterdag.

Verpleegafdelingen namen afgelopen etmaal 169 patiënten op en zagen 116 mensen vertrekken. Daardoor behandelen de verpleegvleugels nu 1720 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde juist iets, van 676 naar 660.

15.30 - Laagste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds 1 december
Er zijn het afgelopen etmaal 4129 nieuwe coronagevallen geregistreerd, dat is het laagste aantal sinds 1 december. Dat meldt het RIVM. Het zijn er ook fors minder besmettingen dan gemiddeld. In de afgelopen zeven dagen zijn er namelijk 35.965 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 5138 per etmaal.

In Brabant zijn er in de afgelopen 24 uur 726 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd.

Wachten op privacy instellingen...

15.03 - Politie trots op haar viervoeters

Wachten op privacy instellingen...

14.42 - 'Geef verwarde mensen geen boete bij handhaving avondklok'
Zorgorganisaties roepen handhavers op terughoudend op te treden tegen mensen met psychische problemen bij de handhaving van de avondklok. Zij zijn vaak niet in staat om verstandige afwegingen te maken of aanwijzingen goed op te volgen.

Voor deze mensen is het niet passend om boetes uit te delen of daarmee te dreigen, stellen verschillende belangenorganisaties.

14.25 -Minister De Jonge: vaccinatietempo omlaag door minder leveranties
Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die over de aanpak van het coronavirus gaat.

Er zullen nu 'scherpe keuzes' gemaakt moeten worden, aldus de bewindsman maandag. De Jonge gaat er nog steeds van uit dat het gaat lukken om iedereen in Nederland voor de herfst te hebben gevaccineerd.

14.09 - Initiatiefnemer 'koffiedrinkactie': rellen schieten doel voorbij
De rellen in het land schieten volgens actievoerder Michel Reijinga van 'Nederland in verzet, weg met dit kabinet' het doel voorbij. Reijinga die aanvankelijk het initiatief nam voor de vorige week door de gemeente verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam.

"Daar waar voetbalwedstrijden vaak ontsierd worden door een kleine groep relschoppers is dat ook hier de constatering", schrijft hij in een verklaring. "Maar de goeden hebben vaak onder de kwaden te lijden. Elke vorm van geweld keur ik namens Nederland in verzet af, ook politiegeweld!"

Reijinga cancelde eerder alle geplande protesten, ook die van zondag in Eindhoven, maar ging wel alsnog vorig en afgelopen weekend 'koffie drinken' op het plein in de hoofdstad.

14.00 - Denisa werd omvergeblazen door waterkanon en eindigde in het ziekenhuis
Beelden van de Tsjechische Denisa Štastná tijdens de rellen in Eindhoven gingen in één klap het internet over. Ze werd geraakt door een waterkanon en klapte daarna met haar hoofd tegen een gebouw. Lees hier haar verhaal.

13.55 - Ruim 5700 bekeuringen voor niet naleven avondklok
Voor het niet naleven van de avondklok, die afgelopen zaterdag inging, zijn door de politie tot nu toe 5765 mensen bekeurd. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Wachten op privacy instellingen...

13.40 - Wie zijn de relschoppers die Eindhoven op zijn kop zetten?
De Eindhovense binnenstad is zondag geplunderd, verwoest en de politie is bekogeld en belaagd. Er wordt met de vinger gewezen naar verschillende groepen, van hooligans tot Pegida. Maar wie waren deze relschoppers echt? We vroegen het aan misdaadjournalist John van den Heuvel. Lees hier zijn reactie.

13.35 - Steun voor de politie bij het hoofdbureau in Eindhoven

Foto: Rogier van Son.
Foto: Rogier van Son.

13.30 - Politie hield bij rellen in Helmond zondag negen mensen aan
Bij de ongeregeldheden zondagavond in Helmond heeft de politie negen mensen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en geweld tegen de politie. Het gaat om mannen van 17 tot 48 jaar oud uit Helmond of de directe omgeving.

Van hen zijn er drie na verhoor weer vrijgelaten. De andere zes zitten voorlopig nog vast, zo laat de politie maandag weten.

Wachten op privacy instellingen...

13.21 - Eerste bewoner van kleine woonvorm krijgt coronavaccin
Een 87-jarige vrouw uit Zoetermeer is maandag, als eerste bewoner van een kleinschalige woonvorm, gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat gebeurde in woonzorgcentrum WelThuis Buytenhaghe in Den Haag. Dit onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge.

13.10 - Kijk hier de extra uitzending van 13.00 uur van Brabant Nieuws terug

Wachten op privacy instellingen...

13.05 - Word je ook aangehouden als je tussen de relschoppers stond, maar niets deed?
“Laat ik vooropstellen dat het voor iedereen daar duidelijk was dat hij daar weg moest", beantwoordt persofficier Janine Kramer deze vraag. "Er lag een noodbevel en er is meerdere keren omgeroepen dat je moest vertrekken. Als je dan niet vertrekt dan ben je in principe strafbaar."

Daarvoor zijn zondag volgens haar ook de meeste aanhoudingen geweest. Voor nu zal het onderzoek zich volgens de persofficier vooral richten op de mensen die geweld hebben gebruikt en vernielingen hebben gepleegd.

Wachten op privacy instellingen...

12.57 - Buitenlandse media verbazen zich over onrust in Nederland
Van de ongeregeldheden in Nederland is overal in de wereld melding gemaakt, vooral het in brand steken van een coronatestcentrum in Urk heeft veel aandacht getrokken. Dat geldt ook voor de rellen in Eindhoven. In veel media wordt met verbazing over de omvang van de onlusten en plunderingen gesproken.

De Duitse krant Bild brengt het nieuws met een enorme hoeveelheid beeldmateriaal van rellen en beschadigde panden, maar ook met een foto van vrijwilligers die met bezems helpen opruimen.

12.53 - Brussel zet druk op AstraZeneca voor levering afgesproken doses
De Europese Commissie heeft farmaceut AstraZeneca laten weten te verwachten dat de contractueel vastgelegde hoeveelheid doses voor de EU-landen zo snel mogelijk worden geleverd zodra het vaccin door het Europees Geneesmiddelbureau (EMA) wordt goedgekeurd.

Voorzitter Ursula von der Leyen heeft de topman van het bedrijf, Pascal Soriot, in een telefoongesprek maandagmorgen 'eraan herinnerd dat de EU aanzienlijk heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling en productie van het vaccin en zo goed en snel mogelijk daar resultaat van wil zien', zei haar woordvoerder.

AstraZeneca maakte vrijdag bekend dat de eerste levering van het met de universiteit van Oxford ontwikkelde vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen. Dit zou ook gevolgen hebben voor de levering van de vaccins aan Nederland.

12.45 - De helft van de relschoppers in Eindhoven zit nog vast
De politie pakte tot nu toe voor de rellen in Eindhoven 62 mensen op. Ongeveer de helft van deze relschoppers zit maandag nog vast, laat de politie weten.

De jongste verdachte is 14, de oudste 56. Het gros van de relschoppers zijn tieners en twintigers. Een deel van hen komt volgens de politie uit Eindhoven en omliggende dorpen.

Lees hier meer.

Wachten op privacy instellingen...

12.35 - Burgemeester kondigt noodverordening af voor Venlo
De burgemeester van Venlo heeft het zondagavond door hem afgekondigde noodbevel maandag omgezet in een noodverordening. Ook het gebied waarvoor deze noodverordening geldt, is uitgebreid. De verordening gaat per direct in. De gebieden waar de noodverordening geldt zijn bovendien aangemerkt als veiligheidsrisicogebied.

Dat betekent dat de politie in die delen van de stad mensen kan aanhouden en fouilleren. De maatregelen zijn tot en met 9 februari van kracht. Het verschil tussen een noodbevel en een noodverordening is volgens een woordvoerder van de gemeente, dat een verordening voor langere tijd geldt en voor iedereen in een bepaald gebied. De burgemeester besloot tot de maatregelen na de rellen zondagavond, met name rond het station, waar veel vernielingen zijn aangericht.

12.30 - Oproep om te plunderen in Roosendaal, gemeente neemt de zaak hoog op
Na de ongeregeldheden zondag in onder meer Eindhoven, Tilburg en Breda gaan er maandag verontrustende berichten rond in Roosendaal. Via berichtenkanaal Telegram wordt opgeroepen in de binnenstad te gaan plunderen. De gemeente is op de hoogte van de berichten en zit erbovenop.

Lees hier heel het verhaal.

12.30 - Ruim 100.000 mensen via GGD gevaccineerd tegen coronavirus
De verschillende GGD'en hebben tot nu toe ruim 100.000 Nederlanders gevaccineerd tegen het coronavirus. Zondag werden 9821 mensen ingeënt en daarmee komt de teller op 106.886, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Het gaat alleen om mensen die via de GGD'en zijn ingeënt, zoals medewerkers van verzorgingshuizen. De vaccinatie van medisch personeel loopt via de ziekenhuizen.

12.14 - Jumbo: erg geschrokken van schade aan winkel Eindhoven Centraal
Supermarktketen Jumbo in Veghel is heel erg geschrokken van de omvangrijke schade die zondag werd aangericht door relschoppers en plunderaars bij een winkel op station Eindhoven Centraal. Volgens een woordvoerder wordt op dit moment met man en macht wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat de winkel snel weer wordt hersteld en ingericht.

Jumbo doet geen mededelingen over de financiële schade aan de winkel. Er zou een kassa zijn meegenomen door de relschoppers.

12.11 Minister Van Ark: veel ziekenhuizen hebben beveiliging nodig
Veel ziekenhuizen hebben tegenwoordig beveiliging nodig, zegt minister Tamara van Ark voor Medische Zorg. "Een heel trieste zaak", zegt ze nadat een ziekenhuis in Enschede zondag werd bekogeld door een groep gewelddadige betogers.

Of ziekenhuizen in deze tijden van onrust extra beschermd moeten worden, zegt Van Ark niet. Dat is volgens haar een vraag voor de ziekenhuizen zelf. Het Medisch Spectrum Twente in Enschede is erg geschrokken na de gebeurtenissen van zondagavond.

12.10 - 398 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
Er liggen 398 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, twee meer dan een etmaal geleden. Dat maakte het ROAZ maandag bekend. Er zijn de voorbije 24 uur 21 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Elf coronapatiënten zijn sinds zondagochtend overleden, elf mensen zijn uit het ziekenhuis ontslagen en vier patiënten zijn overgeplaatst.

12.00 - Grapperhaus: lik op stuk en schadeclaims tegen 'hooligans'
Justitieminister Ferd Grapperhaus wil de schade verhalen op de 'hooligans' die binnensteden vernielen en rellen tegen het coronabeleid. De politie zal hard en snel ingrijpen tegen mensen die worden aangehouden, zei de minister maandag. Hij heeft het over 'lik op stuk'.

Er zijn al veel mensen aangehouden, benadrukt hij. Die mensen kunnen flinke schadeclaims verwachten. "Ik zie jongens van 20 en 21 die aan het begin van hun werkzame leven zijn, maar die krijgen een schadeclaim voor het feit dat ze het nodig vonden een supermarkt te plunderen. Mensen die crimineel gedrag vertonen, worden strafrechtelijk vervolgd."

11.55 - Piano staat weer op z'n plek in stationshal
De piano in de stationshal in Eindhoven moest het zondag ontgelden. Maandag staat hij weer op zijn plek. Hij is wel gehavend.

Wachten op privacy instellingen...

11.30 - Extra maatregelen moeten voorkomen dat het maandagavond weer misgaat in Tilburg
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg nam maandagochtend een kijkje op de plek waar relschoppers zondagavond de boel vernielden. Hij sprak onder meer met met ondernemers die schade hadden. Weterings riep iedereen op zich aan de regels te houden.

Ook kondigde hij extra maatregelen aan om te voorkomen dat het maandagavond opnieuw misgaat. Lees hier meer.

11.25 - Marechaussee staat ook vanavond klaar, als dat nodig mocht zijn
Pelotons van de Koninklijke Marechaussee staan ook maandag klaar om ondersteuning te bieden aan de politie bij het handhaven van de avondklok, als dat nodig is. Dat heeft de marechaussee laten weten.

De Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) van de marechaussee hielp dit weekend de politie bij het handhaven van de avondklok. Onder meer burgemeester John Jorritsma van Eindhoven had daarom gevraagd.

Wachten op privacy instellingen...

11.21 - Nog 27 relschoppers vast na demonstratie op Museumplein
Van de 190 mensen die zondag zijn aangehouden bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Amsterdamse Museumplein zitten er nog 27 vast. Zeven van hen zijn minderjarig. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en worden verhoord, meldt de politie.

De overige arrestanten zijn in de loop van de avond en nacht vrij gelaten en moeten een boete betalen. De politie greep in toen op het plein zo'n 1500 mensen verzamelden die tegen de regels in kwamen demonstreren tegen de coronaregels. Toen de betogers geen gehoor gaven aan de oproep weg te gaan, zette de politie de mobiele eenheid, waterkanonnen en de politie te paard in om het plein schoon te vegen.

10.30 - Mensen komen spontaan naar Eindhoven om mee te helpen de boel op te ruimen
Ingegooide ruiten, vernielde auto's, geplunderde winkels, overal glas... Schoonmakers van de stadsreiniging in Eindhoven zijn sinds zondagavond druk bezig om de bende op te ruimen die de relschoppers in de stad veroorzaakten. Handenvol werk wacht hen.

Wat hen goed doet, is dat mensen maandag spontaan naar de stad komen om mee te helpen.
LEES OOK: Stadsreiniging blij met mensen die willen helpen om de troep na de rellen in Eindhoven op te ruimen

Wachten op privacy instellingen...

10.27 - Herstellen Centraal Station Eindhoven gaat weken duren
Het herstellen van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat weken zo niet maanden duren. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht, zei een woordvoerder van ProRail maandag.

"De grootste puinhoop hebben we opgeruimd", zegt de woordvoerder. Zo zijn de glasscherven opgeveegd en de kapotgeslagen ruiten en deuren verwijderd. Met het opruimen en schoonmaken zijn tientallen mensen aan de slag."

Wachten op privacy instellingen...

10.05 - Rutte: 'Rellen zijn crimineel geweld, heeft niets te maken met strijd voor vrijheid'
Premier Rutte noemt de rellen van zondag in onder meer Eindhoven 'crimineel geweld'. Het heeft volgens de premier niks te maken 'met strijden voor vrijheid'. Dit zei hij maandagmorgen in Den Haag in een eerste reactie. "We moeten de strijd tegen het virus winnen. Alléén zo krijgen we onze vrijheid terug", benadrukte hij.

Wachten op privacy instellingen...

De overgrote meerderheid van de mensen houdt zich volgens de premier gewoon netjes aan de regels, inclusief de avondklok. Volgens hem gaat het om een 'heel klein groepje mensen dat crimineel gedrag laat zien'. "Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen." De politie heeft volgens hem 'zeer adequaat opgetreden, op alle plekken'.

Wachten op privacy instellingen...

09.45 - Politiechef over rellen: 'Ongekend voor Eindhovense begrippen'
Politiechef van de eenheid Oost-Brabant, Wilbert Paulissen, was zondag aan het eind van de middag ‘superpissig’ toen hij zag wat de relschoppers zondag bij het station in Eindhoven hadden aangericht. Maandagochtend reageert hij rustiger. Wat er zondag gebeurde, noemt hij ‘ongekend voor Eindhovense begrippen’. Hij doelt onder meer op de inzet van traangas. “Nodig om afstand te creëren tussen onze mensen en de relschoppers”, legt hij uit.

Of zijn mensen zondag bang waren, vindt hij geen rare vraag. “Mensen hebben zich echt wel afgevraagd hoe gaat dit aflopen”, erkent hij in het programma WAKKER! op Omroep Brabant radio.

09.15 - Burgemeester Jorritsma de dag na de rellen: 'Dit doet in alle vezels van mijn lijf pijn'
"Ik heb geprobeerd een uurtje of zes de slaap te vatten", vertelt burgemeester John Jorritsma maandagochtend in het programma WAKKER! van Omroep Brabant. "Maar je kunt je voorstellen dat de adrenaline nog altijd behoorlijk door mijn lichaam gaat. Mijn stad is zondag compleet verbouwd."

"Eindhoven waaraan ik al jaren bouw, een stad van techniek, design, creativiteit en sociaal beleid, wordt nu neergezet als een stad van een bijna-burgeroorlog. Dit doet pijn in alle vezels van mijn lijf." Lees hier de complete reactie van de burgemeester.

09.10 - Slimme pleister om coronapatiënten te monitoren
Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg is gestart met het gebruik van slimme pleisters, waarmee op afstand de hartslag, ademhalingsfrequentie en temperatuur van coronapatiënten gemeten worden.

De pleister meet continu de ademhalingsfrequentie, temperatuur en hartslag van een patiënt. De drie waardes die een verslechtering van de toestand van een patiënt aankondigen. Eerder werden deze metingen een paar keer per dag door verpleegkundigen gedaan.

Het is volgens het ziekenhuis voor patiënten en verpleegkundigen een veilig gevoel om te weten dat er een continue meting van de vitale functies plaatsvindt. De proef loopt zes maanden op een van de COVID-afdelingen van het ziekenhuis.

De slimme pleister (foto: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden).
De slimme pleister (foto: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden).

09.00 - In 2020 zeker 100.000 operaties uitgesteld
Chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recoveryverpleegkundigen in Nederland maken zich grote zorgen over het aantal patiënten dat op een operatie wacht. Ten minste 100.000 noodzakelijke, niet-spoedeisende operaties zijn in 2020 uitgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om KNO-ingrepen, maar ook knie-, heup- en galblaasoperaties.

07.40 - Politie roept getuigen van rellen in Oosterhout op beelden te delen
Ook in Oosterhout was het zondagavond onrustig. Het ging mis aan de Loevensteinlaan. Onder meer een restaurant moest het ontgelden.

Wachten op privacy instellingen...

07.23 -Philips groeit in coronajaar dankzij sterk slotkwartaal
Philips is vorig jaar gegroeid, ondanks een moeilijke start van het jaar door de coronacrisis. In het slotkwartaal versnelde de groei, waardoor ook over het hele jaar de omzet en winst vooruitgingen. Waar Philips in het begin van het jaar nog veel last had van de coronacrisis, waardoor ziekenhuizen geplande investeringen uitstelden, trok dat later in 2020 bij.

06.36 - Agent bij rellen in Venlo gewond door steen door de ruit
Een agent is zondagavond in Venlo gewond geraakt nadat relschoppers een steen door de ruit van een politieauto gooiden, meldt de politie in Limburg in een overzicht van een avond vol rellen bij protesten tegen de avondklok.

06.00 - Aantal buitenlandse toeristen daalt in coronatijd met twee derde
Nederland heeft in 2020 ruim zeven miljoen buitenlandse toeristen verwelkomd, 65 procent minder dan in 2019. Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes ontvingen gezamenlijk negentien miljoen vakantiegangers uit eigen land. Dat is ruim een kwart minder dan het jaar ervoor, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op basis van eigen onderzoek.

04.19 - Fors meer schade door oplichters in coronatijd
Slachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade, meldt het AD. In 2019 was dat nog 26 miljoen. In totaal ontving de Fraudehelpdesk zon 350.000 meldingen via het callcenter of online. Volgens de helpdesk speelt de coronacrisis oplichters in de kaart. "Vooral ouderen, een kwetsbare groep die nooit online was, moesten vaker het internet op", zegt directeur Marloes Kolthof. "Daar maken oplichters misbruik van."

03.30 - Burgemeesters bespreken handhaving van de avondklok
De ongeregeldheden die dit weekend op meerdere plaatsen in Nederland uitbraken rond het ingaan van de avondklok, staan maandag hoog op de agenda van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken dan met elkaar de handhaving van de avondklok, die is ingezet om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de stand van zaken rond het vaccineren komt aan de orde.

03.30 - Bewoners van kleine woonvormen krijgen eerste coronaprik
Een nieuwe groep wordt gevaccineerd tegen het coronavirus. Deze maandag begint het inenten van kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die in kleinschalige woonvormen wonen. Dat zijn locaties die geen instellingsarts hebben, dus wordt de vaccinatie uitgevoerd door huisartsen. In totaal gaat het om ongeveer 77.000 mensen.

01.58 - 'Ouders zitten tegen een burn-out aan '
Zeven grote ouderorganisaties zijn het niet eens met het afschieten van het coronaverlof door het kabinet. In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwen ze voor de gevolgen van de aanhoudende schoolsluiting en de grote problemen die dat oplevert voor werkende ouders. "Het is wel heel gemakkelijk om te zeggen dat coronaverlof niet haalbaar is op korte termijn. Wij vinden dat er opnieuw overleg moet plaatsvinden", zegt Lobke Vlaming van Ouders&Onderwijs in De Telegraaf.

01.28 - Bijna tachtig procent van de mensen zocht online naar gezondheidsinfo
Bijna tachtig procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder is in de eerste helft van 2020 weleens online op zoek geweest naar informatie over gezondheid, maakte online afspraken met een dokter of kocht zo medicijnen op het internet. Dat constateert het CBS. Ook werden vaker onlineconsults gegeven en medische gegevens en gezondheidsapps bekeken in het halfjaar waarin de coronacrisis losbarstte.

23.55 - Dinsdag start inenten eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers
De GGD begint dinsdag met de vaccinatie van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers tegen het coronavirus. Dat liet een woordvoerster van de GGD-GHOR zondagavond weten. Door de wijziging in de vaccinatiestrategie van minister Hugo de Jonge, kunnen GGD'en eerder starten met het vaccineren van deze groep. Woensdag wordt de tweede vaccinatie aan zorgpersoneel gegeven. Drie weken geleden kregen zorgmedewerkers hun eerste prik.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...