Video

Jeroen zag hoe zijn koffiezaak vernield werd: 'De stad huilt en ik huil van binnen'

25 januari 2021 om 12:46 • Aangepast 1 februari 2021 om 16:59
nl
Eigenaar Jeroen Veldkamp van Coffeelab in Eindhoven kon zijn ogen bijna niet geloven. Zijn koffiezaak boven het centraal station was zondag het doelwit van de relschoppers. Diverse ruiten van zijn zaak sneuvelden. "Ik moest bijna huilen."
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Aanvankelijk was de eigenaar niet aanwezig in zijn zaak. "We wisten dat er een betoging zou zijn, dat is wel vaker. Ook kregen we berichtjes: ‘Het loopt uit de hand’. Maar dat was voor ons nog geen reden om naar onze zaak te gaan. De boodschap was: ontwijk de stad."

Die situatie veranderde snel. "Ik kreeg een berichtje dat de relschoppers naar het oude pand van Coffeelab kwamen, tegenover onze zaak en dat dat in brand stond. Toen ben ik er naartoe gegaan."

''Ze weten niet wat ze kapot maken.''

Tussen de relschoppers door wist hij nog een weg te vinden richting zijn koffiezaak. "Uit alle hoeken en gaten kwamen mensen met capuchons en mondkapjes tevoorschijn, met een redelijk agressief gezicht. Via de noodingang konden we naar binnen komen om te kijken hoe de vlag erbij hing. Dat was droevig."

Het Coffeelab in Eindhoven werd zwaar getroffen (foto: Rogier van Son)
Het Coffeelab in Eindhoven werd zwaar getroffen (foto: Rogier van Son)

Veldkamp wist niet wat hij zag. Ruim dertig ruiten waren ingegooid, en de vernielingen en plunderingen waren nog niet voorbij. "Ik moest bijna huilen. Dit is een van de mooiste en markantste gebouwen van de stad. Hoewel het maar glas is, is het een triest aanzicht zo. Ze weten niet wat ze kapot maken.’’

Gelukkig heeft de zaak binnen geen schade opgelopen. "Het is dubbelglas, alleen de buitenste ruiten zijn kapot. De burgemeester zei: 'De stad huilt', maar dat doen wij ook van binnen.’’

"Als je dan nog niet met een rubberkogel mag schieten, dan weet ik het ook niet meer."

De eigenaar heeft geen goed woord over voor de relschoppers. ‘’Ik snap dat mensen betogen. Dat is hun goed recht. Maar dat het zo uit de hand loopt en dat ze uit het hele land naar hier komen om stenen te gooien en hun frustratie te uiten: dat mag natuurlijk nooit."

Hij vervolgt: "Als hier nu een groepje zorgmedewerkers of horeca-ondernemers kwaad stond te zijn, dan had ik het nog begrepen.’’

De glazen gevel van stationsrestauratie Coffeelab is naar de gallemiezen

De eigenaar snapt niet dat de politie niet harder ingreep. "Er liep een man met een zwaard. Als je dan nog niet met een rubberkogel mag schieten, dan weet ik het ook niet meer. Van mij had het wel wat steviger gemogen."

Nog diezelfde avond zijn de gemeente, NS en ProRail aan de slag gegaan met het herstellen van alle schade. Waarschijnlijk gaat dat nog maanden duren omdat de hoge ramen van de restauratie geen doorsnee ruiten zijn. Die moeten op maat gemaakt worden. Toch overheerst bij de eigenaar van de koffiezaak positiviteit en een gevoel van trots. "Als je ziet hoe snel de stad weer wordt opgeknapt door iedereen dan denk je: dat is er ook nog. Dat weegt niet op tegen die paar honderd relschoppers."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.