Liveblog

Rellen in verschillende Brabantse steden, busvervoer in Den Bosch stilgelegd

25 januari 2021 om 18:11 • Aangepast 26 januari 2021 om 12:59
nl
Op sociale media wordt maandagavond opgeroepen om op verschillende plekken in Brabant te gaan plunderen en rellen. Onder meer in Roosendaal, Breda, Eindhoven, Tilburg, Oss, Rijen en Den Bosch. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Het liveblog is inmiddels gesloten.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

0.08 De rust in Den Bosch is teruggekeerd na een avond vol rellen. Dit liveblog wordt daarmee afgesloten.
Bekijk in deze video een samenvatting van de gebeurtenissen van een zeer onrustige avond.

22.58 - Bosschenaren geschokt
In Den Bosch reageren mensen geschokt en geschrokken op de rellen in hun stad.


22.44 - Gemeente Den Bosch roept op: blijf binnen
De gemeente Den Bosch roept haar inwoners op om vooral binnen te blijven. De stad wordt maandagavond geteisterd door rellen.

Wachten op privacy instellingen...

22.27 - Toegangswegen naar Den Bosch afgesloten
Het is niet meer mogelijk om Den Bosch in te komen, alle toegangswegen naar de stad zijn afgesloten vanwege de rellen die in het centrum van de stad plaatsvinden.

22.15 - Drie aanhoudingen in Breda wegens opruiing

Wachten op privacy instellingen...

22.12 - Dienstregeling in Den Bosch stilgelegd
De dienstregeling van het stad- en streekvervoer in Den Bosch is stilgelegd. Alle bussen worden zijn teruggeroepen naar de stalling.

21.54 - Politie heeft onrust onder controle in Helmond
Ook in Helmond zegt de politie dat ze nog volop aanwezig is, maar dat de situatie er onder controle is.

Wachten op privacy instellingen...

21.48 - Rustig op straat in Best
In Best is het rustig op straat, dat laat de burgemeester weten. Ook daar was opgeroepen om te komen rellen via sociale media maar dat lijkt uit te blijven. In het centrum loopt her en der iemand die een hond uitlaat, verder is er niemand op straat. Politie is wel aanwezig in het centrum om de enkeling die buiten is, te controleren.

Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision

21.44 - Auto om in Den Bosch
Op verschillende plaatsen in de stad loopt het uit de hand.

21.33 - Sfeer slaat om in Den Bosch
De situatie loopt steeds verder uit de hand in Den Bosch. Tussen de honderd en honderdvijftig jongeren zijn op de been richting het centrum. Onderweg gooien ze met vuurwerk, gooien ze ramen van woningen en bedrijven in en beschadigen ze auto's en fietsen.

Wachten op privacy instellingen...
Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision

21.26 - Relatieve rust in Langdonk, Roosendaal
In de wijk Langdonk in Roosendaal lijkt het relatief rustig. Door de noodverordening is de wijk afgesloten en er is nog altijd ME aanwezig. Hier en daar zijn er stoeptegels weggehaald en er lopen nog wat groepjes mensen rond. Maar grote incidenten zijn er niet.

Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision

21.14 - Vernieling Den Bosch
In Den Bosch zijn ramen van IJssalon De IJsbeer vernield. De relschoppers verplaatsen zich momenteel richting het centrum.

Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision

21.09 - Relschoppers verdwenen uit Tuinzigt
De relschoppers zijn inmiddels verdwenen uit Tuinzigt. Eerder vandaag was daar opgeroepen om te komen rellen. Momenteel staan er alleen nog agenten, beveiligers en mensen die de hond uitlaten.

21.08 - Verdachte aangehouden in Roosendaal
In Roosendaal is maandag iemand aangehouden omdat hij zou hebben opgeroepen tot rellen. Dat meldt de politie.

Wachten op privacy instellingen...

21.04 - Relschoppers in Den Bosch verplaatsen
De honderden jongeren die in Den Bosch op het kruispunt tussen de Van Grobbendoncklaan met de Graafsweg staan, zijn zich nu aan het verplaatsen. Ze stonden daar vuurwerk te gooien, met name naar auto's die op de weg reden. Volgens de verslaggever van Omroep Brabant lopen ze 'al vuurwerk gooiend' richting de binnenstad.

21.02 - Relschoppers Helmond zijn vertrokken

Wachten op privacy instellingen...

20.52 - Samenkomsten in Best
In Best zijn meldingen over mensen die er samenkomen. Dat zou zich op de Beatrixlaan afspelen. Er zijn nog geen signalen dat het er onrustig is..

20.37 - Onrust in Den Bosch
Op de kruising tussen de Van Grobbendoncklaan met de Graafsweg in Den Bosch is het erg onrustig. Rond de 150 jongeren hebben zich daar verzameld en steken vuurwerk af midden op het kruispunt. In een video is te zien hoe een van de auto's bijna wordt geraakt door het vuurwerk. Tientallen jongeren staan vanaf de zijkant te filmen. De politie is een keer bekogeld met stenen.

Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.
Foto: SQ Vision.

20.29 - Veel politie in Oss
In het centrum van Oss zouden ook rellen zijn aangekondigd, maar daar is het tot nu toe rustig. Wel is er veel politie op de been die jongeren om legitimatie vraagt.

20.25 - ME in Helmond
Het wordt steeds onrustiger in Helmond. De ME wordt ingezet in Helmond om relschoppers in toom te houden. Het gaat mis in Helmond Noord, daar wordt onder meer met stenen gegooid en vuurwerk afgestoken. Bij zorgcentrum de Pannehoeve in de Jan van Goyenlaan staat ME met schilden voor de deur.

Wachten op privacy instellingen...

20.20 - Jongeren verzamelen zich in Den Bosch
Vele tientallen jongeren verzamelen zich rond het tankstation op de Van Grobbendoncklaan in Den Bosch. Er wordt vuurwerk afgestoken. De politie is ter plaatse.

Jongeren bij het tankstation in Den Bosch.
Jongeren bij het tankstation in Den Bosch.
Jongeren bij het tankstation in Den Bosch.
Jongeren bij het tankstation in Den Bosch.

20.02 - Noodverordening Roosendaal uitgebreid
De noodverordening in Roosendaal is uitgebreid, ook de wijk Langdonk valt er nu onder. Eerder gold de noodverordening alleen in het centrum van de stad. De gemeente laat weten dat het daar nu rustig is, maar dat er wel een groep relschoppers is gesignaleerd in Langdonk. Daar is de politie nu op de been.

20.00 - Den Bosch is veiligheidsrisicogebied
In Den Bosch zijn grote delen van de stad benoemd tot veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Mikkers van die stad laat dat weten. De politie heeft daardoor de mogelijkheid in die gebieden preventief te fouilleren. De maatregel wordt uit voorzorg genomen, omdat er signalen zijn dat er groepen mensen zich willen verzamelen en er opgeroepen wordt tot geweld tegen politie, handhavers en hulpverleners.

19.56 - Willem II supporters verlaten stadion
Een grote groep Willem II supporters stond maandagavond bij het stadion om dit te bewaken nadat er rellen waren aangekondigd. De Mobiele Eenheid was ook aanwezig. Na een uur vertrokken de supporters weer. Mogelijk richting het centrum. De supporters staan niet toe, zeggen ze, dat hun stad wordt vernield door tuig.

Willem II supporters bij het stadion.
Willem II supporters bij het stadion.

19.32 - Bushokje vernield in Helmond, veel politie op de been
Op de Paulus Potterstraat in Helmond is maandagavond een bushokje vernield. Ook is er geprobeerd brand te stichten in bosjes in de buurt. De politie is er in grote getale aanwezig.

Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision

19.26 - Albert Heijn XL in Helmond eerder dicht
De Albert Heijn XL in Helmond is eerder gesloten vanwege de aangekondigde rellen.

19.17 - Burgemeester Elly Blanksma van Helmond noemt geweld onacceptabel
De burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, noemt de gebeurtenissen in Helmond van zondagavond onacceptabel. "Deze gewelddadigheden hebben voor mij niets met het recht op demonstreren te maken. Geweld tegen politiemensen en hulpdiensten is volstrekt onacceptabel", aldus de burgemeester in de verklaring. "Door het kordate optreden van de politie was de situatie snel onder controle. Er zijn 9 mensen aangehouden en zo mogelijk worden andere relschoppers via camerabeelden opgespoord."

Wachten op privacy instellingen...

19.12 - Vooral jongeren die in Eindhoven rondhangen
Volgens de politie zijn het maandag vooral jongeren die rondhangen in het centrum van Eindhoven, zo meldt de verslaggever van Omroep Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

19.09 - Helmonders spreken zich ook uit tegen rellen
Helmonders hebben zich uitgesproken tegen de aangekondigde rellen van maandag. Verschillende groepen laten weten van plan te zijn hun stad te verdedigen tegen "alles wat niet bijdraagt aan vreedzame protesten."

Wachten op privacy instellingen...

19.05 - Drukte bij stadion in Tilburg

Drukte bij het stadion in Tilburg.
Drukte bij het stadion in Tilburg.

19.00 - Aanhouding in Eindhoven
Een man die bij het Eindhovense station een tegel uit de grond wilde halen om mee te gooien, is direct aangehouden. De man was alleen bezig met zijn actie. Agenten waren direct in de buurt om hem te stoppen en op te pakken.

18.59 - Jongeren op de been in Helmond
In Helmond zijn ongeveer twintig jongeren bijeen op de Jan van Goyenlaan. Er is daar een bushokje gesneuveld dat met stenen kapot is gegooid, zegt een getuige. De sfeer is grimmig. Er zouden nog meer jongeren onderweg zijn.

18.57 - Grote groep mensen verzamelt zich in Tilburg
Een groep van zo'n honderd mensen heeft zich verzameld bij het stadion in Tilburg. Het zou gaan om een harde kern Willem-II fans. Ze staan daar om het stadion te beschermen. Mensen zouden namelijk hebben aangekondigd dat ze het stadion in brand willen steken.

18.51 - MediaMarkt Tilburg gesloten uit voorzorg
De MediaMarkt in Tilburg is uit voorzorg eerder gesloten. Dat meldt een van de medewerkers. Er zou een telefoontje zijn binnengekomen van iemand die zei dat de MediaMarkt een doelwit zou zijn voor plunderingen maandagavond. Dat zou rondgaan in meerdere groepschats. Na dat telefoontje is de winkel rond vijf uur 's avonds gesloten en zijn alle medewerkers naar huis gegaan.

18.50 - Thebe vraagt medewerkers niet te fietsen
Thuiszorgorgansiatie Thebe heeft de avonddiensten van haar medewerkers vervroegd en ze gevraagd niet meer op de fiets naar hun cliënten te gaan. Dat hebben ze gedaan nadat een van de medewerkers zondagavond in Tilburg een vuurwerkbom voor haar auto gegooid kreeg. De vrouw is uiteindelijk door de politie weer naar huis gebracht.

18.48 - Gemeente Eindhoven roept op weg te blijven
De binnenstad van Eindhoven is uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. De gemeente roept mensen op om weg te blijven uit de stad.

Wachten op privacy instellingen...

18.27 - Politie roept op niet te rellen
Wijkagent Marc de Wit uit Den Bosch roept iedereen op om thuis te blijven in plaats van te rellen. Ook de politie Roosendaal doet deze oproep.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

18.13 - Noodverordening in Breda
Burgemeester Paul Depla van Breda heeft een noodverordening afgekondigd vanaf vijf uur 's avonds. Dit in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Deze geldt in de wijken Centrum, Hoge Vucht, Doornbos-Linie, Tuinzigt en Haagpoort. De burgemeester heeft dit besloten omdat er is opgeroepen om de openbare orde in de stad te verstoren. Zondagavond waren er ook al rellen in Tuinzigt.

"Met afschuw heb ik gekeken naar de beelden van de rellen in ons land, en helaas ook in onze stad. Met gezond verstand is niet te begrijpen dat deze relschoppers hun eigen stad vernielen, daarbij geweld gebruiken en angst zaaien", aldus burgemeester Depla in een verklaring.

18.04 - Stichting Vak G pikt plunderen niet

Wachten op privacy instellingen...

17.56 - KS79 en Amigos dos Amigos spreken zich uit tegen relschoppers

Wachten op privacy instellingen...

17.50 - Verdachten opgepakt voor oproepen tot rellen
De politie heeft maandag een 23-jarige Tilburger en een 35-jarige man uit Bavel opgepakt die ervan worden verdacht op sociale media te hebben opgeroepen om te komen rellen. Ze werden kort na elkaar aangehouden in hun woning.

Wachten op privacy instellingen...

17.49 - Mogelijk rellen in Raamsdonksveer
Op sociale media gaan berichten rond dat er om zeven uur 's avonds wordt gereld in Raamsdonksveer. "Neem alles mee wat je kan: vuurwerk, stenen, wapens", zo staat er in de oproep.

17.48 - Supermarkt in Tilburg dicht uit angst voor rellen
De Plus aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg is maandag eerder gesloten, uit angst voor rellen. Dat melden ooggetuigen aan Omroep Brabant.

17.32 - Mogelijk ook rellen in Asten
Er gaan ook berichten op sociale media rond dat er vanaf negen uur 's avonds rellen starten in Asten. Horecaondernemers zouden alvast hun terras naar binnen halen, zodat dat niet vernield kan worden.

17.28 - Noodbevel ingesteld in Rijen
In Rijen heeft burgemeester Derk Alssema een noodbevel ingesteld voor de bebouwde kom en het sportpark. Ook daar is namelijk opgeroepen om maandag te komen rellen. Mensen kunnen vanaf vijf uur 's avonds op straat worden gevraagd om mee te werken een preventieve fouillering. Ook houdt het noodbevel in dat iedereen vanaf zeven uur 's avonds de bevelen van de politie op straat direct moet opvolgen. Het noodbevel geldt tot dinsdagochtend half vijf.

17.10 - Politie massaal op de been in Eindhoven
De politie is in grote getale aanwezig in het centrum van Eindhoven. De Bijenkorf op het 18 Septemberplein wordt afgegrendeld. Er is ME op het plein en ook het waterkanon staat al paraat. Rond het station zijn tientallen agenten op de been. De politie probeert rellen zoals zondagavond te voorkomen door massaal aanwezig te zijn in de Eindhovense binnenstad. Er staan grote lichtmasten op het 18 Septemberplein, het het hele plein kunnen verlichten. Verschillende mensen, veelal in zwarte kleding, worden preventief gecontroleerd door agenten.

17.03 - Terrassen worden naar binnen gehaald
Ondernemers in Breda en Tilburg bereiden zich alvast voor op mogelijke rellen. De spullen van terrassen worden daar naar binnen gehaald uit angst voor vernieling.

16.26 - Politie en Facebook houden oproepen in de gaten
De politie houdt alle oproepen om maandagavond opnieuw te protesteren tegen de avondklok in de gaten. Alle berichten die rondgaan op sociale media worden gevolgd, ook de berichten waarin niet expliciet wordt aangezet tot geweld. Zo kan er worden ingeschat waar extra inzet nodig is. Facebook zegt de oproepen die aanzetten tot geweld te verwijderen. Mensen kunnen ook zelf bij Facebook berichten melden, die dan worden beoordeeld.

16.15 - Burgemeester Eindhoven: doe burgerplicht en geef relschoppers aan
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept mensen op hun "burgerplicht" te doen. "Als u figuren kent die hebben deelgenomen aan de rellen, geef ze aan." De burgemeester van de stad die zondag te maken kreeg met geweld, plunderingen en vernielingen, reageerde maandag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad emotioneel. "Mijn hart huilt. Ik loop al lang mee in het openbaar bestuur. Ik heb heel, heel, heel veel meegemaakt, maar dit overschrijdt elke grens."

16.00 - Noodverordening in Roosendaal
In Roosendaal geldt maandagavond een noodverordening nadat er online werd opgeroepen om te komen rellen in de stad. Dat laat burgemeester Han van Midden weten in een verklaring. De rellen zouden gepland zijn vanaf zes uur 's avonds. "Ik ben hierover verbaasd, teleurgesteld en bezorgd. Vanzelfsprekend sta ik in nauw contact met de politie en het Openbaar Ministerie over het bewaken van de openbare orde en veiligheid van iedereen", aldus de burgemeester.

15.50 - Politie wordt veel getipt over nieuwe locaties rellen
De politie ontvangt maandag veel tips over nieuwe locaties waar mogelijk rellen losbreken. Ze vraagt mensen die mogelijke nieuwe rellen willen doorgeven dit alleen te doen als ze over serieuze, concrete informatie beschikken. Omdat maandag veel mensen bellen of mailen met de politie is een lange wachtrij ontstaan. "Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben", is het advies. "Het is erg druk. Veel mensen bellen ons om zaken door te geven en dat is hartstikke goed natuurlijk. Daar kunnen we ons voordeel mee doen", zegt een woordvoerster van de korpsleiding.

12.27 - Oproepen om te rellen in Roosendaal, Breda, Tilburg en Den Bosch
Er gaan maandag oproepen rond om te rellen en plunderen in Roosendaal, Breda, Tilburg en Den Bosch. Dat gebeurt via berichtenkanaal Telegram. Vanaf het einde van de middag zijn daar onrustige uren te verwachten. Tijden en plekken worden aangekondigd met teksten zoals 'Iedereen de straat op' en 'Wees paraat'. De gemeente is op de hoogte van de berichten en zit erbovenop.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!