Commissaris van de Koning: 'Plunderen heeft niets met strijden voor vrijheid te maken' - Omroep Brabant

Commissaris van de Koning: 'Plunderen heeft niets met strijden voor vrijheid te maken'

26 januari 2021 om 10:11 • Aangepast 27 januari 2021 om 09:50
nl
Commissaris van de Koning in Brabant Ina Adema noemt het dinsdagochtend 'verschrikkelijk' wat er op dit moment in de steden in onze provincie gebeurt. De rellen maandagavond in Den Bosch en Helmond en zondag in onder meer Eindhoven en Tilburg hebben volgens haar 'niets maar dan ook helemaal niets met strijden voor vrijheid te maken'.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

"Mijn vader heeft me een beeld gegeven van de oorlog en sprak over pure angst, verlies van broers door oorlogsgeweld, honger omdat er geen eten was. Deze rellen hebben daar niets mee te maken. Nu wordt een supermarkt geplunderd voor Red Bull en bier", vertelt ze.

Noodverordeningen
De Commissaris van de Koning heeft een relatief kleine rol in deze crisis. "Wat wij doen is zeer beperkt. Wij beoordelen de noodverordeningen van gemeentes. Wij zijn adviseur als een gemeente daar vragen over heeft. Voor de rest zijn het de burgemeesters die nu de hoofdrol hebben."

En die rol is volgens de Commissaris van de Koning niet zo'n makkelijke rol op dit moment. "Het is sowieso al een complex ambt in deze tijd. En nu spreek ik burgemeesters die zeer zijn aangedaan door dat wat er in hun stad is gebeurd. Ik vind dat zij veel waardering verdienen, natuurlijk samen met vele anderen, zoals de politie, brandweer en ambulances."

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de coronarellen op onze themapagina.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.