LIVEBLOG

Coronanieuws: 'Kabinet iets positiever over versoepeling op 28 april'

18 april om 06:30 • Aangepast 26 april om 16:14
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze zondag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Ruim 275.000 mensen tekenen petitie ziekenhuismedewerkers tegen Oranjedag 538.
  • In Brabant zijn 1514 nieuwe besmettingen geteld.
  • Zorgbestuurders vragen het kabinet om te stoppen met de 'testmaatschappij'.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

22.30

Helft volwassen Amerikanen heeft coronavaccin binnen

Meer dan de helft van de volwassen Amerikanen heeft minstens een dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Grofweg 130 miljoen Amerikanen boven de 18 jaar hebben een shot gehad, blijkt uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention, die kunnen worden vergeleken met het RIVM. Ongeveer 84 miljoen mensen in de VS hebben ook al een tweede injectie gehad, wat overeenkomt met bijna een derde van de meerderjarige bevolking.

21.20

Petitie bijna 275.000 keer getekend

De petitie van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda tegen de komst van het 538 Oranjedagfeest is inmiddels ruim 275.000 keer ondertekend.

21.15

Corona-uitbraak bij Jong PSV: zes spelers positief getest

Jong PSV treedt maandagavond in Eindhoven met een verzwakte selectie aan tegen De Graafschap. Bij de gebruikelijke testronde op het coronavirus zijn zes spelers van de nummer 14 van de Keuken Kampioen Divisie positief getest. Het duel op De Herdgang gaat wel gewoon door.

20.00

Kabinet ziet geen reden te stoppen met fieldlabs

Het kabinet ziet geen reden om de stekker uit de in opspraak geraakte Fieldlab Evenementen te trekken. Dat is de uitkomst van kabinetsoverleg op het Catshuis, waar op verzoek van de gemeente Breda ook werd gesproken over het wel of niet door laten gaan van die evenementen, zo meldt BNR. Een gepland Fieldlab-feest in die stad met 10.000 bezoekers van radiozender 538 ligt al dagenlang onder vuur.

Meerdere Haagse bronnen bevestigen de uitkomst van het overleg tegenover BNR. Het kabinet ziet volgens hen het belang van het wetenschappelijk onderzoek achter de Fieldlab Evenementen. "We doen dit niet voor niets. We doen dit om te kijken of er deze zomer meer mogelijk is", zegt een ingewijde. Wel erkent het kabinet dat er zorgen zijn rond de openbare orde bij de grootschalige testevenementen. Daarover wordt overlegd met de gemeenten hoe daar mee om te gaan.

Of het grote feest van 538 in Breda doorgaat, daarvan zegt het kabinet dat de gemeente Breda die beslissing moet nemen.

19.45

Horeca vindt mogelijk versoepelen op 28 april te weinig

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil nog steeds dat er, als er al iets open mag in de horeca, dat meer is dan slechts de terrassen. Voorzitter Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland benadrukt zondagavond nogmaals dat zijn organisatie denkt dat er meer mogelijk is. "We zullen niet alleen genoegen nemen met terrassen open, zeker niet als het met zware restricties gepaard gaat".

Zondagavond werd duidelijk dat het demissionaire kabinet toch weer iets positiever gestemd is over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april dan de afgelopen tijd het geval was. Maar of de terrassen echt open mogen en of er andere coronamaatregelen worden afgeschaald, is nog niet duidelijk, meldden ingewijden na afloop van het Catshuisberaad zondag. De komende dagen zijn er nog overleggen, onder meer maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Maandagmiddag heeft KHN ook nog overleg met onder meer Veiligheidsminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer.

"Wij hebben het kabinet meerdere keren laten weten dat wij nooit genoegen kunnen nemen met alleen terrassen open als bij andere branches meer vrijheden mogelijk zijn. Niet omdat we het de andere branches niet gunnen, want er is meer mogelijk dan nu toegestaan is. Maar juist omdat alleen terrassen openen geen juiste invulling is van de ruimte eerlijk verdelen. De horeca is niet alleen terrassen. Denk aan de restaurateurs, cateraars, hotels et cetera."

18.45

Statistici maken gehakt van Fieldlabs: 'pseudo-experimenten'

Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing om vele duizenden bezoekers toe te laten bij de inmiddels omstreden Fieldlab-evenementen. Dat zeggen verschillende statistici tegen BNR. De statistiekwetenschappers oordelen vernietigend over de manier waarop is onderbouwd waarom zoveel bezoekers voor de experimenten nodig zouden zijn.

Volgens Casper Albers, hoogleraar Statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt een onverantwoord gezondheidsrisico genomen door zo veel mensen toe te laten, zoals bijvoorbeeld de bedoeling is op de 538 Oranjedag in Breda. Zijn collega Maarten van Smeden, medisch statisticus bij het UMC Utrecht, is eveneens uiterst kritisch op de voorgenomen testevenementen. Zijn grootste kritiekpunt is dat een duidelijk onderzoeksplan totaal ontbreekt en zelfs niet duidelijk is wat er eigenlijk precies wordt onderzocht. Volgens Van Smeden is het daardoor niet mogelijk om goed te beoordelen hoeveel mensen er nodig zijn om de experimenten te laten slagen.

18.25

Depla over 538 Oranjefeest: niet meedoen is raar


Burgemeester Paul Depla van Breda vindt dat het aan het kabinet is om het 538 Oranjefeest wel of niet door te laten gaan. Dat zegt hij in gesprek met de NOS. Vanwege de ervaring die kan worden opgedaan met het Fieldlab-evenement, is het volgens Depla heel raar om daar als gemeente niet aan mee te doen.

18.15

Laagste aantal coronadoden in VK in ruim 7 maanden

In Groot-Brittannië zijn in 24 uur tijd tien mensen overleden die eerder positief waren getest op corona. Dat is het laagste aantal coronadoden sinds 9 september, blijkt zondag uit officiële gegevens. Begin dit jaar waren er nog dagen dat er meer dan 1300 Britten per dag overleden door corona.

De afgelopen zeven dagen registreerde de Britse overheid 183 doden, 68 minder (ruim een kwart) dan de zeven dagen ervoor. In het land zijn zondag 1882 nieuwe besmettingen gemeld, tegen 2206 de dag ervoor.

18.00

Coronamaatregelen versoepeld in vrijwel heel Italië

In een groot deel van Italië kan vanaf maandag weer buiten op terrassen worden gegeten, wat eerder dan oorspronkelijk gedacht. Ook veel andere buitenactiviteiten kunnen worden hervat nu in veel regio's het aantal coronabesmettingen is afgenomen.

In drie regio's die zijn bestempeld als zogenoemde rode zone - Puglia in het zuiden, Sardinië en de Aosta-vallei in het noordwesten - blijven beperkingen van kracht, maakte de regering zondag bekend. Niet-essentiële winkels en restaurants moeten daar dicht blijven en reizen in de omgeving mag alleen met een goede reden.

Maar het optimisme groeit in het land van 60 miljoen mensen waar het virus zwaar heeft huisgehouden. De vaccinatiecampagne lijkt geleidelijk vruchten af te werpen.

17.45

'Kabinet iets positiever over doorgaan versoepeling op 28 april'

Het demissionaire kabinet is iets positiever over het doorgaan van versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april dan de afgelopen dagen het geval was. Maar of de terrassen echt opengaan of andere coronamaatregelen worden afgeschaald, is nog niet duidelijk, melden ingewijden na afloop van het Catshuisberaad zondag. De komende dagen zijn er nog overleggen, onder meer met de burgemeesters.

Het kabinet wil de komende dagen de ontwikkelingen en cijfers nog aankijken, aldus de ingewijden. Dinsdag volgt een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

16.50

Petitie ruim 200.000 keer ondertekend

De petitie van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda tegen de komst van het 538 Oranjedagfeest is inmiddels ruim 200.000 keer ondertekend.

16.35

50 coronapatiënten meer in ziekenhuizen

Er liggen in totaal 50 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen vergeleken met zaterdag. In totaal zijn nu 2478 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 6 toe, tot 808. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 44 naar 1670. Er liggen momenteel 377 patiënten met andere aandoeningen op de intensive cares, wat de totale ic-bezetting op 1185 bedden brengt. Dat zijn 30 mensen minder dan een dag eerder.

Volgens het LCPS blijft het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen ongeveer gelijk aan vorige week, maar blijft het erg hoog. Ook de Covid-bezettingen op de ic blijven hoog, en volgen een stijgende trend, aldus het LCPS.

16.30

Oordeel VS over Janssen-vaccin vrijwel zeker vrijdag

De Verenigde Staten besluiten waarschijnlijk vrijdag of het gebruik van het Leidse Janssen-vaccin wordt hervat. De Amerikaanse topepidemioloog en regeringsadviseur Anthony Fauci zou niet verrast zijn als het middel "in een of andere vorm" weer wordt ingezet, zei hij zondag in een talkshow op CBS.

De VS schortten het gebruik van het vaccin van het dochterbedrijf van farmaceut Johnson & Johnson afgelopen dinsdag op. Het Nederlandse vaccin werd tot dan toe alleen in de VS toegediend, bij een kleine 7 miljoen mensen. De gezondheidsautoriteiten besloten uit voorzorg tot een prikpauze nadat zeker zes mensen na vaccinatie te maken kregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Een vrouw overleed en een andere raakte in kritieke toestand. Onderzocht wordt of er een verband is met het vaccin.

Fauci weer niet of er nieuwe gevallen aan het licht zijn gekomen. "Dat weten we tegen vrijdag. Het is vrijwel zeker dat dan een besluit valt." Het kan volgens hem dat wordt besloten het middel alleen aan bepaalde groepen te geven of er een waarschuwing bij te geven.

16.15

Zorgbestuurders vragen kabinet te stoppen met 'testmaatschappij'

Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen doet een oproep aan het kabinet om te stoppen met investeringen in de 'testmaatschappij'. In een manifest uiten ze kritiek op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor het opzetten van een infrastructuur van testen. Dat geld kan volgens de groep beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie.

De bestuursvoorzitters van onder meer CZ, het OLVG, Zilveren Kruis, Menzis en Zuyderland MC noemen de investering in testevenementen een "kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen". Het vrijmaken van 925 miljoen euro terwijl we in de derde golf zitten roept volgens de bestuurders "een heel vreemd beeld op".

"Een groot dans-event van meer dan 10.000 mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar Covid-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet meer naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?", schrijven de bestuurders.

15.30

RIVM registreert 8600 nieuwe coronagevallen, 1514 in Brabant

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8600 nieuwe coronagevallen geregistreerd door het RIVM. Een etmaal eerder waren dat er 8301. Dat aantal is bijgesteld, aanvankelijk ging het om 8336 nieuwe positieve tests. In Brabant kwam het aantal nieuwe besmettingen op 1514.

In de afgelopen 24 uur zijn 12 sterfgevallen door corona gemeld. Zaterdagochtend waren dat er veel meer (31) en vrijdag eveneens 12. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne nam het aantal sterfgevallen flink af, tot vorige week zo'n twintig per dag.

Bijna 1,4 miljoen Nederlanders zijn positief getest sinds het begin van de uitbraak. Van bijna 17.000 mensen staat vast dat ze aan het virus zijn overleden.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Wie nam initiatief omstreden 538-feest? Burgemeester Depla al weken op de hoogte

Vanaf het moment dat bekend werd dat er op 24 april een feest met 10.000 bezoekers gehouden gaat worden in Breda, ligt het evenement onder vuur. Ook de politiek roert zich, want: hoe lang was de gemeente al op de hoogte van dit plan, en wiens idee was het eigenlijk? Waar Paul Depla dinsdag tegenover de gemeenteraad van 'onverwacht nieuws' sprak, blijkt na onderzoek van Omroep Brabant dat de gemeente al weken op de hoogte was. Volgens radiozender BNR was het zelfs burgemeester Depla die vroeg om een testevenement in zijn stad.

15.00

Fieldlab: eventuele afgelasting 538 Oranjedag is niet aan ons

Het eventueel afgelasten van 538 Oranjedag is aan Radio 538, de landelijke overheid of de gemeente Breda. Dat zegt een woordvoerder van Fieldlab Evenementen tegen het ANP in een reactie op de onrust die is ontstaan over het proefevenement voor 10.000 mensen in Breda, na een petitie vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis.

"Het is absoluut niet onze intentie een klap aan de zorg, dan wel de horeca of winkeliers, uit te delen", aldus de zegsman. "Sterker nog, we denken dat we aan de hand van onze resultaten iets betekenen voor de samenleving als geheel en dat het gaat om op een veilige en verantwoorde manier mensen samen te kunnen brengen."

Dat kan volgens Fieldlab ook in Breda. "We voeren onderzoek uit en durven te stellen dat we rondom 538 Oranjedag, samen met de organisator, veel maatregelen nemen om voor een zo veilig mogelijk evenement te zorgen. Dat hebben we in de eerste fase van ons onderzoek al laten zien."

14.30

538 betreurt ophef rond Koningsdagfeest Breda

Als het aan Radio 538 ligt, gaat het Fieldlab-proefevenement op de zaterdag voorafgaand aan Koningsdag in Breda vooralsnog gewoon door. De zender betreurt de ophef die is ontstaan, laat een woordvoerder van Talpa weten. "We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat."

12.45

Breda wil van het kabinet horen of 538 Oranjedag kan doorgaan


De gemeente Breda wacht op een antwoord van het kabinet, nu er hevige discussie is ontstaan over de 538 Oranjedag die daar zaterdag 24 april zou moeten plaatsvinden. De SP zegt als eerste fractie in de gemeenteraad dat het feest zo niet kan doorgaan.

12.23

Petitie tegen 538 Oranjedag leidt tot overbelasting Petities.nl


De enorme belangstelling voor de petitie tegen de viering van 538 Oranjedag in Breda leidt tot overbelasting op petities.nl. De site ligt er zondagochtend geregeld uit wegens drukte, meldt een woordvoerder. De petitie 'Met 538 de zorg geminacht' is rond het middaguur al ruim 125.000 keer ondertekend. "Het vieren van een feest met 10.000 man op vierhonderd meter van een door corona overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners", zeggen de initiatiefnemers.

12.13

Laatste reiziger van proefvakantie Rhodos ook negatief getest


Ook de laatste reiziger van de proefvakantie op het Griekse Rhodos die mogelijk besmet was met het coronavirus, is negatief getest. Volgens reisorganisatie Sunweb heeft een Griekse arts de uitkomst van de PCR-test gemeld. Alle reizigers mogen nu weer deel uitmaken van de groep. Eerder was al bekend dat van de vier reizigers die met hun kamergenoten in quarantaine moesten, er drie negatief getest hadden.

11.04

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 372 coronapatiënten opgenomen, tien meer dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 29 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat twintig coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen zijn. Drie zijn er overgeplaatst en vier coronapatiënten overleden het voorbije etmaal.

10.47

Drie reizigers van proefvakantie Rhodos negatief getest


Van de vier reizigers die tijdens hun proefvakantie op het Griekse Rhodos mogelijk besmet waren met het coronavirus zijn er drie negatief getest. Bij de laatste vakantieganger is het nog niet helemaal zeker, aangezien de uitslag van de PCR-test zich in het grensgebied bevindt. Deze persoon blijft samen met een kamergenoot in quarantaine en wordt zondag opnieuw getest, meldt organisator Sunweb.

10.37

Horeca blikt tevreden terug op caféproef in Utrecht


Koninklijke Horeca Nederland is tevreden over de caféproef in vijf Utrechtse kroegen en kijkt hoopvol uit naar de resultaten. Vijf horecazaken in de binnenstad van Utrecht waren vier dagen lang open om te onderzoeken of gasten en het personeel zich aan de coronamaatregelen konden houden. Helemaal foutloos ging dat niet. Maar volgens voorzitter Pieter Honing 'horen foutjes erbij'. "De onderzoekers waren onder de indruk. TNO heeft geen vreemde zaken gezien."

09.58

Duur kopje koffie


Liefst 7,50 euro betalen om weer eens een lekker kopje koffie op een terras te drinken. Vanaf 1 juli wordt dat waarschijnlijk de norm. Demissionair minister Hugo de Jonge wil iedereen laten betalen voor een testbewijs dat 48 uur geldig is om evenementen, theaters, concerten en caféterrassen te bezoeken. Omroep Brabant haalde reacties bij Eindhovenaren. "Dit maakt dat bakje koffie wel belachelijk duur."

Wachten op privacy instellingen...
09.10

'Coronafeestjes' in Bergen op Zoom beëindigd


Agenten hebben in Bergen op Zoom en omgeving zaterdagavond en - nacht meerdere illegale feestjes beëindigd. Hoeveel mensen zich op deze feestjes bevonden, is niet bekendgemaakt. Om een verdere uitbraak van het coronavirus te voorkomen is het verboden om dergelijke feestjes in deze tijd te houden. Daarnaast geldt nog altijd de avondklok.

08.30

Nog meer steun voor petitie ziekenhuismedewerkers tegen Oranjedag 538

Rond halfnegen hadden zo'n 95.000 mensen de petitie ondertekend die medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda op initiatief van chirurg Rogier Crolla zijn begonnen tegen 538 Oranjedag. De 'verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen' stellen dat 'dit ondoordachte pseudo-experiment' moet worden afgeblazen.

03.31

Amstel Gold Race op afgesloten parcours zonder publiek


Vorig jaar ging de Amstel Gold Race niet door vanwege de coronacrisis, maar zondag wordt de wielerklassieker wel weer verreden in de Limburgse heuvels. Dat gebeurt op een afgesloten parcours rond Valkenburg van bijna zeventien kilometer, over de Geulhemmerberg, Bemelerberg en de Cauberg. De organisatie doet er met hekken en toegangscontroles alles aan om toeschouwers te weren om zo een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

03.30

Catshuisberaad in teken van eerste stap in beoogde versoepelingen


Een deel van het demissionaire kabinet overlegt zondagmiddag of het mogelijk is om eind april een begin te maken met een beoogd openingsplan, waaronder een heropening van terrassen. De meest bij de coronacrisis betrokken bewindslieden laten zich in het Catshuis daartoe op de hoogte stellen over de laatste ontwikkelingen met het virus door onder andere Jaap van Dissel van het RIVM. Tot nu toe werden beoogde versoepelingen steeds uitgesteld.

Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte arriveren bij het Catshuis voor overleg (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte arriveren bij het Catshuis voor overleg (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...