Coronanieuws: versoepelingen leiden niet tot piek op ic's, zegt Gommers - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: versoepelingen leiden niet tot piek op ic's, zegt Gommers

25 april 2021 om 07:30 • Aangepast 26 april 2021 om 07:11
nl
Ook deze zondag houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • In Brabant werden sinds gisteren 1658 nieuwe besmettingen geteld.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 374 coronapatiënten opgenomen, een meer dan zaterdag.
  • Ook zaterdagnacht heeft de politie illegale feesten moeten stopzetten, dit keer in Breda en Zeist.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten.

22.45

Feestvieren met Koningsdag? Driekwart van Nederland snapt dat wel

Met de versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april bestaat de vrees dat mensen een dag eerder op Koningsdag al alle regels laten varen en zich volop in het feestgedruis zullen onderdompelen. Hoewel niet iedereen van plan is om dat te gaan doen, heeft 74 procent van de Nederland er begrip voor, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 2949 deelnemers.

Ondanks de indringende oproep van onder meer een longarts laat één op de zes deelnemers aan het panel weten samen te zullen komen met vrienden. 45 procent meldt die keuze wel te snappen, maar geeft aan zichzelf nog even in te houden. 29 procent is van plan wel mee te gaan doen.

22.00

Suriname ziet nog geen afname aantal coronagevallen

In Suriname is het einde van de coronacrisis nog niet in zicht. De Manaus-, Britse en in mindere mate de Zuid-Afrikaanse virusvariant hebben het land onveranderd in hun greep. Het aantal positieve gevallen blijft daardoor relatief hoog. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft zondag tijdens een virtuele persconferentie gezegd dat komend weekeinde opnieuw een lockdown geldt en dat de scholen dicht blijven.

De voorbije weken kwamen er dagelijks rond de zestig nieuwe infecties bij, met uitschieters naar boven. Als er op korte termijn geen verbetering kom in die situatie, sluit Ramadhin niet uit dat een totale lockdown nodig is om de verspreiding van het virus af te remmen. De regering wil echter ook rekening houden met economische belangen en hoopt die zware maatregel te kunnen voorkomen.

21.30

Nederland stelt vanaf maandag vliegverbod in voor India

Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur zondag bekendgemaakt. Het vliegverbod gaat maandag om 18.00 uur in en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan.

India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er onder meer een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd. Voor de vierde dag op rij had India zondag het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2767 nieuwe coronadoden gemeld.

Het RIVM had in een spoedadvies aan het kabinet geadviseerd het verbod in te voeren. "Er is onzekerheid over de Indiase mutaties en het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor passagiers uit India een voorkeursoptie wordt", laat het ministerie weten. Duitsland kondigde eerder al een verbod voor passagiersvluchten uit India aan.

21.05

Coronahulp aan India


Nederland trekt extra geld uit om India te helpen dat te kampen heeft met een massale toename van het aantal coronabesmettingen. Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking heeft zondag bekendgemaakt dat er via het Nederlandse en Internationale Rode Kruis 2,5 miljoen euro beschikbaar komt voor coronahulp wereldwijd, waarvan 1 miljoen euro voor India is.

18.45

Gommers over zorgen om ic's: versoepelingen leiden niet tot piek

De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal ic-opnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is, zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP. Wel benadrukt hij dat het openen van de terrassen en het schrappen van de avondklok aanstaande woensdag niet moet leiden tot het idee dat "alles nu voorbij is".

Zaterdag schreef een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid dat "de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt". Gommers begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de situatie in de ziekenhuizen, maar benadrukt dat de huidige druk op de ic's "niets te maken heeft met de versoepelingen".

Dat de ic's nu zo vol liggen is namelijk een gevolg van ons gedrag van drie weken geleden, aldus de ic-arts. "Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers." Bovendien nemen mensen het op dit moment al niet zo nauw met een aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. "We verwachten dat dat gedrag door die versoepelingen niet veel verandert."

18.15

Italiaanse regering stemt in met gebruik EU-herstelfonds

De Italiaanse regering is het zondag eens geworden over de gebruikmaking van de miljarden euro's die de Europese Unie beschikbaar heeft voor het economische herstel na de coronacrisis. Rome kan 191,5 miljard euro krijgen uit het EU-fonds.

Premier Mario Draghi verklaarde dat het plan over de inzet van de EU-gelden tijdens een nachtelijke vergadering is goedgekeurd door zijn kabinet. De deadline voor inlevering bij de EU is 30 april. Wel moet eerst het Italiaanse parlement nog akkoord gaan. Draghi presenteert zijn voorstellen maandag en dinsdag in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Italië, dat in verhouding zeer zwaar is getroffen door de coronapandemie, wil de miljarden onder meer gebruiken voor projecten van ecologische aard ("een groene revolutie") en digitalisering. Ook gaat er veel geld naar onderwijs, modernisering van het openbaar bestuur, infrastructuur en naar het arme zuiden van het land.

17.30

EU en VK sturen hulp naar India vanwege coronagolf

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben zondag snelle hulp toegezegd aan India dat te kampen heeft met een ongekende golf van corona-besmettingen als gevolg van een gemuteerde variant van het virus. Die mededelingen werden gedaan door voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson.

Om hulp voor India op gang te brengen heeft de Europese Commissie het zogeheten burgerbeschermingsmechanisme geactiveerd. Op verzoek van de regering in Delhi wil de EC zo snel mogelijk zuurstof en medicijnen naar India brengen. "Gealarmeerd door de epidemiologische situatie in India", schreef Von der Leyen zondag op Twitter. "Wij staan klaar om te helpen."

15.38

Coronaregel-overtreders op de bon

Een groep van twintig feestvierders is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden tijdens een verjaardagsfeest in Vlijmen. Toen de politie de aanwezigen aansprak op het overtreden van de coronaregels werden de agenten uitgescholden en weigerden de feestvierders naar buiten te komen. Extra agenten en politiehonden waren nodig om een einde aan het feest te maken. Eén van de feestvierders bracht de Hitlergroet uit. Burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden sprak haar afkeuren over het gedrag uit.

15.20

1658 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zaterdag 1658 nieuwe coronabesmettingen geteld, tegen 1334 van vrijdag op zaterdag. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Gisteren waren dat er nog 1434. In heel Nederland werden 8079 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 21 minder vergeleken met de voorgaande dag. Aanvankelijk berichtte het RIVM zaterdag over 8123 nieuwe gevallen, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.

Het aantal nieuwe besmettingen ligt zondag onder het weekgemiddelde. Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 57.529 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8218 nieuwe besmettingen per dag.

Wachten op privacy instellingen...

14.15 Aantal coronapatiënten op de ic's neemt na daling weer flink toe
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is zondag gestegen met 25, de grootste toename sinds 7 april. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de ic's laat de afgelopen dagen flinke schommelingen zien. Zaterdag nam het aantal nog af met 21, de grootste daling sinds half maart. Ook vrijdag nam het aantal af, terwijl donderdag nog de grootste stijging sinds 8 april werd gemeld.

13.45 Dijsselbloem: overweeg kwijtschelding belastingschuld bedrijven
Kamer en kabinet zouden moeten overwegen om een deel van de belastingschulden die bedrijven hebben opgebouwd in de coronacrisis, kwijt te schelden. Dat zei voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zondag bij Buitenhof.Het demissionaire kabinet heeft het afgelopen jaar bedrijven met miljarden ondersteund, onder meer in de vorm van loonsubsidie en een tegemoetkoming voor de vaste lasten. Maar bedrijven hebben ook uitstel van betaling gekregen bij de Belastingdienst. Het gaat om miljarden euro's.

12.37

'Liever langer gewacht met versoepelingen'

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven - tevens voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost - had liever minstens een week gewacht met de versoepeling van de coronamaatregelen. "Het was mij een lief ding waard geweest om even te wachten tot het moment dat het écht mogelijk was om die eerste stap te zetten", zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

11.05

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 374 coronapatiënten opgenomen, een meer dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend bekend. De afgelopen 24 uur zijn 41 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 25 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vijf werden er overgeplaatst en vier coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.55

Amphia Ziekenhuis gaat richting code zwart: nog maar een paar bedden vrij


De intensive care-afdeling in het Amphia Ziekenhuis in Breda barst bijna uit zijn voegen. Er zijn nog maar twee tot drie bedden vrij voor andere spoedgevallen, de rest is vol met coronapatiënten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis.

09.57

Illegaal housefeest in Breda stilgelegd


In Breda is zaterdagnacht een illegaal housefeest door de politie beëindigd. Zo'n honderd feestgangers zijn bekeurd, laat een wijkagent van de wijk Hoge Vucht weten.

07.06

Meer dan honderd bekeuringen vanwege illegaal feest in Zeist


Ook zaterdagnacht heeft de politie een illegaal feest moeten stopzetten. Dit keer in Zeist, in een koelcel van een oud bedrijfsgebouw. Er zijn meer dan honderd bekeuringen uitgedeeld. De politie had diverse meldingen gekregen dat er groepjes mensen waren gezien in de omgeving en ontdekte in het pand het feest. Aangezien er maar een uitgang was konden de meer dan honderd feestvierders allemaal worden bekeurd.

07.00

Corona veroorzaakt ongelijkheid op EK turnen


De coronapandemie heeft zichtbaar invloed op de prestaties op het EK turnen, ziet bondscoach Bram van Bokhoven. Van Bokhoven, die ook trainer is bij Flik-Flak in Den Bosch, wijst erop dat waar de Russen twee weken geleden gewoon hun nationale kampioenschappen hielden, de Engelsen zonder noemenswaardige voorbereiding naar Zwitserland kwamen, wat tot uiting kwam in de resultaten. Nederland zat er bij de mannen een beetje tussenin met drie net gemiste toestelfinales.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.