Liveblog

Rust bij NAC-stadion keerde langzaam terug na nederlaag in promotieduel

23 mei 2021 om 16:18 • Aangepast 31 mei 2021 om 17:18
nl
NAC keert niet terug in de Eredivisie! Zondagavond ging de Bredase voetbalclub in de finale van de play-offs voor promotie in het eigen Rat Verlegh Stadion met 1-2 onderuit tegen NEC. Buiten het stadion leverde dat onrust op.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

De hoofdpunten:

  • Geen promotie voor NAC. Door de 1-2 nederlaag in de finale van de play-offs blijft de club sowieso nog een jaar in de Keuken Kampioen Divisie.
  • Onrust buiten het stadion, ME greep in en fans schoten vuurwerk af richting politie

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten.

22.18

Teleurstelling bij de spelers en trainer


Een mokerslag en een nachtmerrie, dat is hoe de spelers en de trainer van NAC de nederlaag tegen NEC omschrijven. Geen promotie, maar nog een jaar Keuken Kampioen Divisie. Verslagen stonden ze na afloop in de mixed zone, op zoek naar woorden.

21.44

Steeds meer relschoppers Breda houden het voor gezien

De rust keert langzaam terug bij het Rat Verlegh Stadion. Steeds meer relschoppers houden het voor gezien. "Het heeft even gespannen voor het stadion, maar het is nu beheersbaar.

Er lopen nog wel wat relschoppers met stenen te gooien", laat een woordvoerder van de politie weten. Een aantal mannen is opgepakt en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In een gebied waar relschoppers bezig waren raakte ook nog iemand onwel. Deze persoon moest gereanimeerd worden door hulpverleners.

21.35

Zo verliest NAC zondagavond van NEC

21.25

ME grijpt in bij NAC-stadion: meerdere relschoppers opgepakt

De politie in Breda geeft zondagavond op moeten treden na afloop van de cruciale wedstrijd tussen NAC Breda en NEC (1-2). Er werd onder meer vuurwerk afgestoken. Ook werden er vernielingen gepleegd. Meerdere mannen zijn opgepakt.

21.00

Paar honderd supporters bij stadion

Nog een paar honderd staan buiten het stadion. De politie is in groten getale aanwezig, ook met een helikopter. De angel lijkt er qua onrust inmiddels wel uit.

Wachten op privacy instellingen...
20.50

Teleurstelling op terras

In de binnenstad was er lange tijd hoop op een mooi feestje vanwege een mogelijke promotie van NAC. Maar na een late tegentreffer spatte de promotiedroom uiteen. Het zorgde voor teleurstelling op het terras.

20.41

Politie roept NAC-supporters op te vertrekken

De politie moest zondagavond hardhandig ingrijpen nadatNAC had verloren van NEC. Supporters van NAC probeerden het stadion in te gaan. De politie moest ze met wapenstokken en schilden tegenhouden. Supporters bekogelden de politie met hekwerken, fietsen, vuurwerk en glas.

Een aantal groepen supporters houdt zich nog op bij het stadion en zoekt de confrontatie met de politie. Er zijn tientallen agenten, ME en politie te paard aanwezig. De parkeerplaats naast het stadion met rellende supporters is inmiddels schoongeveegd. De politie heeft de supporters opgeroepen te vertrekken.

20.35

'Supporters'

Dat het buiten uit de hand is gelopen zorgt voor onvrede bij NAC-supporters.

Wachten op privacy instellingen...
20.15

NAC-supporters bij de drie goals

Er werd drie keer gescoord tijdens de finale van de play-offs voor promotie. Hoe reageerden de fans die buiten het Rat Verlegh Stadion stonden? Kijk het hier:

20.05

'Ik ben er kapot van'

Terwijl het buiten tot een confrontatie is gekomen tussen NAC-supporters en de Mobiele Eenheid probeert NAC-aanvoerder Dion Malone voor de camera van ESPN woorden te vinden voor de nederlaag. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. We hebben een heel moeilijk seizoen. Dan schop je het nog zo ver, ben je zo dichtbij. Iedereen heeft honderd procent gegeven, maar het was niet genoeg."

19.58

Onrust buiten het stadion

Binnen viert NEC een feestje, buiten is de sfeer grimmig geworden. De Mobiele Eenheid grijpt een aantal keer hard in, terwijl NAC-supporters als reactie vuurwerk in de richting van de politie afschieten. Een busje blokkeert de ingang van het stadion, om te voorkomen dat supporters naar binnen gaan. De hele parkeerplaats is leeg geveegd.

19.55

Tranen in Breda

Op de tribune vloeien de tranen rijkelijk, bij jong en oud. Verslagen zitten supporters voor zich uit te staren naar het veld, waar de spelers van NEC feest vieren en de NAC-spelers hoofdschuddend op de grond zitten. Vrij snel volgt er ook applaus voor de spelers, die nog wel een rondje langs de fans lopen.

Wachten op privacy instellingen...
19.50

Einde wedstrijd, geen promotie

Het is NAC niet gelukt om de finale van de play-offs winnend af te sluiten. In de tweede helft leek het hard op weg naar de winst, maar in de slotminuten ging het mis voor de ploeg van trainer Maurice Steijn. Door een 1-2 nederlaag volgt er geen promotie, maar wacht NAC een extra jaar Keuken Kampioen Divisie.

Wachten op privacy instellingen...
19.47

Drie minuten blessuretijd

De reguliere speeltijd is voorbij, NAC krijgt drie minuten blessuretijd om de promotiedroom nieuw leven in te blazen.

19.46

NEC deelt mokerslag uit aan NAC

Okita maakt een schitterende goal, maar niemand in Breda zal daar van genieten. De aanvaller van NEC brengt de ploeg uit Nijmegen in minuut 89 op voorsprong. Hij maakt het schitterend af, maar hij krijgt daar vooral ook de kans voor van Robin Schouten. De verdediger loopt in het strafschopgebied met zijn rug naar de bal, ziet de voorzet nooit komen en is vervolgens te laat om te reageren en verdedigend in te grijpen. Er is bijna geen tijd meer voor NAC om deze achterstand weg te werken.

19.43

NEC nu ineens bovenliggende partij

NAC was op jacht naar de voorsprong, maar die fase is voorbij. Met nog een paar minuten op de klok is NEC de bovenliggende partij. De NAC-storm is gaan liggen en het zijn de bezoekers die nu de meeste kans maken op een winnende treffer. Ze zoeken naar een gaatje in de NAC-defensie, maar nog zonder succes.

19.40

NAC jaagt, maar ook kansen voor NEC

NAC is na de gelijkmaker nog niet klaar, het wil meer. De ploeg van trainer Maurice Steijn heeft zichzelf weten te belonen met de 1-1, maar jaagt nu vol op de 2-1. En dat brengt risico's met zich mee, want NEC weet zich na de tegentreffer wat op te richten en komt een paar keer in de buurt van de goal van NAC. Nog zonder echt gevaarlijk te worden, maar dreiging was er wel.

19.30

Feestje buiten

Hoe ziet de ontlading er buiten het stadion uit na de 1-1? Nou, zo:

19.28

Ontlading

De ontlading is groot bij de spelers, bij de supporters in en rond het stadion en in de binnenstad!

Wachten op privacy instellingen...

19.27

GOAL!

Het was wachten op een doelpunt van NAC, dat flink aan het stormen was richting het doel van NEC. Sydney van Hooijdonk staat op de goede plek als Robin Schouten Jordy Bruijn voorbij laat glijden, om vervolgens de bal goed voor te geven. De invaller werkt de bal vervolgens simpel tegen de touwen: 1-1.

Wachten op privacy instellingen...
19.21

Kansje El Allouchi

Kort na het inbrengen van Van Hooijdonk en Bilate is er een kans voor Mounir El Allouchi. Na een snelle uitbraak krijgt hij de bal. Van Hooijdonk wil de bal, maar El Allouchi probeert het zelf. NEC-goalie Mattijs Branderhorst heeft moeite met het schot, maar brengt wel redding. De kans kwam er omdat NEC de bal weer heel snel kwijt was. Dat gaat steeds sneller, op deze manier lijkt het wachten op de gelijkmaker.

19.17

Wissels

NAC-trainer Maurice Steijn brengt twee aanvallende ingestelde spelers binnen de lijnen. Sydney van Hooijdonk en Mario Bilate komen binnen de lijnen, Marouan Azarkan en Kaj de Rooij verlaten het veld. Tegen FC Emmen kwam Van Hooijdonk pas twee minuten voor het einde van de verlenging binnen de lijnen, om vervolgens raak te schieten in de strafschoppenserie. Bilate kwam een klein kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd in het veld en werd uiteindelijk tegen het einde van de verlenging weer naar de kant gehaald.

19.09

NAC dringt aan

NAC is duidelijk op jacht naar de gelijkmaker. Twee keer komt er een NAC-verdediger bij de achterlijn van NEC, maar zowel Robin Schouten als Ramon Hendriks weet met een voorzet geen ploeggenoot te vinden. Schouten trekt de bal terug richting randje zestien, maar daar staat niemand. De voorzet van Hendriks gaat hard voorlangs. Doelpogingen zijn het nog niet, maar de intenties van NAC in de tweede helft zijn duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

19.07 Veel overtredingen

In de eerste helft greep scheidsrechter Björn Kuipers niet naar zijn borstzak om een kaart uit te delen. De tweede helft is vijf minuten bezig en de arbiter heeft al twee keer geel gegeven. Na Vet krijgt ook Okita geel. Tussen de twee kaarten door werd NAC-aanvoerder Dion Malone ook nog stevig geraakt, daar zag de arbitrage echter geen overtreding in.

19.02 De tweede helft is begonnen

NAC heeft voor de tweede keer deze avond afgetrapt. De tweede helft is in gang gezet. Binnen een minuut maakt Vet een overtreding op Ramon Hendriks. De verdediger krijgt een elleboog in zijn gezicht. Scheidsrechter Björn Kuipers geeft de NEC-speler geel.

18.55

De binnenstad springt voor NAC

In het stadion zitten 2500 supporters en ook rondom het stadion staan nog flink wat NAC-supporters. Maar dat is niet de enige plek waar ze zich verzamelen tijdens de finale van de play-offs. Ook in de binnenstad wordt er gezongen en springt men voor NAC.

Wachten op privacy instellingen...
18.45

Rust

NAC-trainer Maurice Steijn heeft een kwartier om het een en ander aan te passen in zijn ploeg. NEC heeft de betere kansen gehad in de eerste helft. De ploeg uit Nijmegen speelt na de openingsgoal bovendien zoals NAC dat zelf deed tegen FC Emmen. Hangen naar achteren en loeren op uitbraken. NAC weet daar buiten een paar kansjes weinig tegenover te zetten.

Wachten op privacy instellingen...
18.40

Zoekend NAC krijgt steun van het publiek

NEC loert op uitbraken, NAC zoekt vooral via lange en hoge ballen naar kansen. De thuisploeg heeft veelvuldig de bal, maar heeft moeite om er echt iets gevaarlijks mee te doen. De kopbal van De Rooij en een goed schot van De Rooij, meer is het nog niet. Kort voor rust gaan de supporters in het stadion er weer eens vol achter staan. Ze schreeuwen de ploeg naar voren, maar nog zonder succes.

18.30

De Rooij bijna met de kop

NAC is dicht bij de gelijkmaker. Azarkan lepelt de bal na een goede actie het strafschopgebied van NEC in. Kaj de Rooij reageert goed op die bal, maar kopt de bal net over het doel van NEC heen.

18.25

Doelpunt NEC

NAC in de problemen in eigen huis tegen NEC. De bezoekers komen via Cas Odenthal op een 0-1 voorsprong. Hij kopt de bal vanuit een vrije trap in het doel, waar keeper Nick Olij naast de bal duikt. Odenthal kan de bal daardoor simpel in het lege doel werken.

Doelman Nick Olij ging niet vrijuit bij de 0-1 (foto: Maric Media).
Doelman Nick Olij ging niet vrijuit bij de 0-1 (foto: Maric Media).
18.23

Grote kans NEC

Dat er iets op het belang staat is duidelijk, beide ploegen hebben elkaar goed bestudeerd en weten wat de sterke en zwakke punten zijn. Het levert een gelijk opgaande wedstrijd op. Halverwege de eerste helft is NEC dicht bij de openingstreffer. Eerst probeert Okita het van afstand, doelman Olij kan de bal niet klemmen. In de rebound weet hij het Vet moeilijk genoeg te maken en voorkomt hij uiteindelijk de 0-1.

18.15

Sfeertje

Na bijna het hele seizoen zonder fans gespeeld te hebben is het nu enorm genieten van 2500 voetbalfans op de tribunes van het Rat Verlegh Stadion. Zingend zorgen ze voor een fijn sfeertje, iets wat doorslaggevend kan zijn in deze finale.

Wachten op privacy instellingen...
18.12

Mogelijkheid NEC

De beste mogelijkheid van het eerste kwartier is voor de bezoekers. De bal komt bij middenvelder Jordy Bruijn. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalt hij uit, maar NAC-goalie Nick Olij hoeft niet in actie te komen.

18.07

Als vanouds

Bijna alles is weer als vanouds in het Rat Verlegh Stadion. De spelers worden toegezongen en het bier vloeit weer rijkelijk op de tribunes.

Het is weer als vanouds op de tribune bij NAC!
Het is weer als vanouds op de tribune bij NAC!
18.04

Gemoederen lopen meteen hoog op

Na een paar minuten is er een eerste opstootje op het veld. De jonge aanvaller Marouan Azarkan gaat vol voor de bal, die in de handen komt van NEC-goalie Mattijs Branderhorst. Daarna ontstaat een klein opstootje, waarbij NEC-verdediger Rens van Eijden en Azarkan even tegenover elkaar komen te staan. Even lijkt het te escaleren, maar het loopt uiteindelijk met een sisser af. Scheidsrechter Björn Kuipers houdt de kaarten ook op zak.

De gemoederen liepen meteen hoog op in Breda (foto: Maric Media).
De gemoederen liepen meteen hoog op in Breda (foto: Maric Media).
18.00

Aftrap

In een kolkend Rat Verlegh Stadion is er afgetrapt. NEC heeft de wedstrijd in gang gebracht.

Wachten op privacy instellingen...
17.55

Aankomst spelersbus

Een paar duizend fans van NAC Breda hebben zich zondag verzameld bij het stadion van hun club. Ze verwelkomden de spelersbus met veel gezang en vuurwerk. NAC speelt zondagavond de beslissende wedstrijd tegen NEC voor promotie naar de Eredivisie.

17.50

Het schild

De winnaar van de wedstrijd tussen NAC en NEC krijgt dit schild, zoals ook kampioen SC Cambuur en de andere promovendus Go Ahead Eagles een schild hebben ontvangen. Mooi om bij te zetten in de prijzenkast, maar vooral omdat er die gewenste promotie aan vast hangt.

Het schild voor de promovendus (foto: Maric Media).
Het schild voor de promovendus (foto: Maric Media).
17.45

El Allouchi blij met steun van supporters

Mounir El Allouchi had de laatste training voor de wedstrijd tegen NEC graag voor publiek gespeeld. "Ik weet zeker dat mensen dan hadden gedacht dat we op dat moment de wedstrijd hadden gespeeld, het zou vol zitten." De middenvelder heeft al heel wat wedstrijden in een kolkend Rat Verlegh Stadion gespeeld, hij is blij dat er nu in ieder geval 2500 spelers zijn. "Ik denk dat negentig procent nog nooit een vol stadion heeft meegemaakt hier."

17.26

Vertrouwen bij supporters

In het stadion is er bij de supporters vertrouwen in een goede afloop. "Het is bijna een jaar geleden, je mist het gewoon. Gisteren hebben we in Bosschenhoofd de spelersbus opgewacht. Genieten", zegt één van de supporters op de tribune. En wat hij dan verwacht? Een 2-0 overwinning.

Wachten op privacy instellingen...
17.26

Gejuich in het stadion, spelers komen het veld op

Onder luid gejuich van de supporters die al op hun plek zitten komen de spelers van NAC het veld op. Ze zijn begonnen de warming-up voor de cruciale wedstrijd tegen NEC.

Wachten op privacy instellingen...
17.15

Stadion loopt langzaam 'vol'

De eerste fans weten drie kwartier voor de aftrap hun plek in het stadion te vinden. Het Rat Verlegh Stadion is uitverkocht. Dat wil zeggen dat er 2500 supporters het stadion in mogen. Van de kaartjes gingen er 2000 naar seizoenkaarthouders en 500 werden los verkocht aan andere fans.

Wachten op privacy instellingen...
17.05

In de rij met een kaartje en een negatieve test

Supporters met een toegangskaartje én een negatieve test mogen het Rat Verlegh Stadion in voor de wedstrijd tussen NAC en NEC. Het duurt wel even voor alle fans binnen zijn, buiten staan lange rijen, waar de supporters geduldig moeten wachten om één voor één naar binnen te gaan.

Lange rijen supporters wachten om het stadion binnen te komen.
Lange rijen supporters wachten om het stadion binnen te komen.
17.00

Opstelling

Een uur voor de aftrap is bekend welke spelers het vanavond moeten doen tegen NEC. Trainer Maurice Steijn laat de elf spelers die donderdagavond in Emmen aan de aftrap stonden ook beginnen tegen NEC.

Wachten op privacy instellingen...
16.55

'Twee keer getrouwd, maar huldiging was leuker', volksfeest bij NAC in 1993

NAC kan zondagavond promoveren naar de Eredivisie. En mocht dat lukken is het niet voor het eerst. De laatste keer was in 2017. Maar het gebeurde bijvoorbeeld ook in 1993. Peter Remie zal de nacompetitie van dat jaar niet snel vergeten, de promotie leidde tot een waar volksfeest in Breda. "Ik heb drie keer op het bordes van het stadhuis gestaan", zo vertelt hij. "Twee keer om te trouwen en één keer voor de promotie. En die promotie was toch wel de leukste van allemaal."

Remie doet de uitspraak in de 'Die Toffe Ploeg van Toffe Jongens Podcast' van het NAC Museum, daarin was hij samen met oud-ploeggenoot Pierre van Hooijdonk te gast.

16.33

Veel NAC-supporters verwelkomen spelersbus bij stadion

Om de spelers aan te moedigen voor de finale van de play-offs hebben enorm veel supporters zich buiten het Rat Verlegh Stadion verzameld om de spelersbus te verwelkomen. De supporters zingen naast verschillende NAC-liederen ook 'alles of niets' op het moment dat de spelers de bus verlaten hebben en richting het stadion lopen. De belangen zijn duidelijk, over een paar uur is het alles of helemaal niets voor de Bredase club.

Wachten op privacy instellingen...
16.25

De laatste horde voor NAC: 'Wij gaan er vol in'

Mounir El Allouchi schoot NAC donderdagavond naar de finale van de play-offs. Hij benutte de beslissende strafschop in de halve finale van de play-offs tegen FC Emmen. Een ronde eerder werd ook FC Volendam al uitgeschakeld. "Donderdagavond waren we heel blij, maar de ochtend daarna was dat gevoel ook gelijk weg. De focus ging op NEC", zegt de matchwinner in aanloop naar de finale.

Ook de trainer, Maurice Steijn, sloot zich aan bij de woorden van de middenvelder. "Ik snap de euforie maar het was pas de halve finale. Het is allemaal voor niks geweest als je zondag niet wint."

El Allouchi schiet de winnende penalty binnen (foto: OrangePictures).
El Allouchi schiet de winnende penalty binnen (foto: OrangePictures).
16.15

Spelersbus kan ieder moment aankomen

Veel fans staan bij het Rat Verlegh Stadion klaar om de spelersbus te ontvangen en ze aan te moedigen in aanloop naar de wedstrijd.

Wachten op privacy instellingen...
16.00

Brabant duimt voor NAC, maar Escharen niet

Niet overal in Brabant is het feest als NAC zondagavond de finale van de play-offfs wint. In Escharen bijvoorbeeld, het thuishonk van Bart van Rooij. De 19-jarige vleugelverdediger van NEC wordt daar zondag gesteund door vader, moeder, zus en talloze vrienden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.