LIVEBLOG

Coronanieuws: maatregelen aangescherpt, Tilburgse kermis kan doorgaan

9 juli om 06:00 • Aangepast 10 juli om 06:08
Foto: Collin Beijk
Foto: Collin Beijk
Ook deze vrijdag praten we je in dit liveblog bij over de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het aantal coronabesmettingen daalde in Brabant, maar steeg juist landelijk gezien.
  • 'Strengere regels voor evenementen en horeca om middernacht dicht'.
  • Om 19.00 uur vrijdag begint een persconferentie van Rutte en De Jonge.
  • Het reproductiegetal steeg naar 1,37.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina

Liveblog

23.00

We sluiten dit liveblog

22.54

Stapavonden Stratumseind goed voor 140 besmettingen


Volgens burgemeester Jorritsma zijn de afgelopen twee stapweekenden op Stratumseind in zijn stad Eindhoven coronaclusters geweest. Achteraf zijn 140 besmettingen te herleiden naar het uitgaansgebied. Dat vertelde hij in talkshow Humbert. Hij gaf toe dat de horeca beter geleidelijk open had kunnen gaan en is het eens met de verscherpte maatregelen die zijn aangekondigd.

22.26

Festivalorganisator ID&T spant kort geding aan tegen overheid

Festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de verscherpte maatregelen rondom festivals. De organisator achter tientallen festivals waaronder Decibel Outdoor in Hilvarenbeek en Dominator in Eersel, is flink getroffen door de nieuwe regels. "Het is een disproportioneel besluit", zo vertelt ceo Ritty van Straalen tegen het ANP.

In het kort geding eist de organisator een duidelijk besluit vanuit de overheid: het laten doorgaan van festival onder Fieldlab-voorwaarden of dat de overheid verantwoordelijkheid neemt. "Dat laatste is het betalen van onze rekeningen door middel van het garantiefonds", stelt Van Straalen. Vrijdagavond maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer worden gehouden en dat bezoekers van een evenement moeten zitten.

22.14

Kamerleden verwijten Rutte en De Jonge gebrek aan zelfreflectie

Verschillende Kamerleden hebben op Twitter boos gereageerd op het in hun ogen gebrek aan zelfreflectie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge op de coronapersconferentie. Ze vinden dat de bewindspersonen tijdens hun verklaring anderen de schuld gaven van het sterk toegenomen aantal coronabesmettingen, zonder zich kritisch uit te laten over het eigen kabinetsbeleid.

21.53

Kermis in Bergeijk gaat wel door

Ondanks de nieuwe coronamaatregelen kan de kermis in Bergeijk gewoon doorgaan, laat de gemeente weten. Er zijn wel wat extra regels tijdens het evenement.

Wachten op privacy instellingen...
21.25

Niet doorgaan Solar Weekend 'een mokerslag'

De organisatie van het festival Solar Weekend heeft boos en verslagen gereageerd op de vrijdag aangekondigde coronamaatregelen. Die betekenen dat het festival in Roermond, dat van 29 juli tot en met 1 augustus zou plaatsvinden, niet kan doorgaan. "Verdomme, een mokerslag", reageert de festivalorganisatie op Instagram.

Wachten op privacy instellingen...
20.15

Ondernemersorganisaties: begrip maar wrang


Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben begrip voor de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd vanwege de snel oplopende coronabesmettingen. "Niettemin zijn die uiterst wrang voor ondernemers die wel alles uit de kast hebben gehaald om veilig en verantwoord hun deuren weer te openen."

Volgens de organisaties onderstreept de huidige ontwikkeling van het virus de voorbarigheid van het eerdere kabinetsbesluit om het steunpakket na het derde kwartaal niet te verlengen.

20.13

Geen positieve coronatesten meer binnen olympische turnploeg

De hele Nederlandse turnploeg heeft vrijdag negatief getest op het coronavirus. NOC*NSF liet weten dat dit ook geldt voor de atleet die een dag eerder wel positief was bevonden.

Uit voorzorg zullen sporters en staf van het vrouwenteam de komende dagen individueel trainen in Heerenveen en worden zij gedurende die periode ook getest. Indien de resultaten negatief blijven, kunnen de vrouwen vanaf woensdag naar Tokio reizen, om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

20.12

KNVB houdt rekening met volle stadions bij start eredivisie

De KNVB houdt er nog altijd rekening mee dat de eerste speelronde van de eredivisie, half augustus, in volle stadions gespeeld kan worden. Door de vrijdag aangekondigde maatregelen kunnen niet alle competities voor volledig gevulde tribunes beginnen.

19.32

De Jonge: Europese coronakaart extra stimulans voor aanscherpingen

De coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, waarop ook de reisadviezen worden gebaseerd, is volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een "extra stimulans" om nu de coronaregels weer aan te scherpen. Als de besmettingen in hetzelfde tempo blijven oplopen als nu, krijgt Nederland mogelijk code 'donkerrood'. Dat kan ervoor zorgen dat Nederlandse reizigers in quarantaine moeten bij aankomst in het buitenland.

19.29

Tilburgse kermis gaat door

De kermis in Tilburg, die op vrijdag 16 juli begint kan gewoon doorgaan zegt de gemeente Tilburg. Omdat het evenement een doorstroomevenement is, hoeven ze niet dicht zoals andere evenementen.

Drie kleine festivals die tijdens de kermis worden gehouden moeten wel dicht. Dat is de Desperado roadshow, de Bierhal en het Stadhuisstraatje. Zaterdag gaat de gemeente in gesprek met de organisatoren over eventuele alternatieven.

19.28

De Jonge houdt vol: versoepelen was 'logisch en verantwoord'

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge houdt staande dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment "logisch en verantwoord" was. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende was gedaald, terwijl "razendsnel" mensen werden gevaccineerd.

19.19

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg 'laaiend' op kabinet

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is "laaiend" op het kabinet en de nieuw aangekondigde plannen. Vrijdag werd tijdens de persconferentie bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer worden gehouden. Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten. "Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: 'je ziet maar hoe je het oplost'", zegt Van Eerdenburg. "Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit."

19.17

Alle maatregelen op een rij

Alle verscherpingen en coronaregels die de komende weken gelden, lees je hier.

19.11

Coronatoegangsbewijs nog maar 24 uur geldig

Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was veertig uur.

19.09

Rutte: 'Ben verstandig, neem je verantwoordelijk'

Rutte waarschuwt: "Het komt niet alleen aan op aanscherpingen in de horeca. Het gaat ook om ons eigen gedrag. Een borrel met de buren, een verjaardagsfeestje in huis, barbecues in de tuin. Ik snap het, iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Maar doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd feestjes klein en beheersbaar. En houd anderhalve meter afstand.”

19.05

Meerdaagse festivals verboden

Er mogen geen meerdaagse festivals meer plaatsvinden, in ieder geval tot 14 augustus. Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit. Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.

19.03

Anderhalve meter wordt weer de norm in horeca

Anderhalve meter afstand houden wordt weer de norm in de horeca. Bezoekers moeten zich 'overal en in elke situatie' aan een vaste zitplaats houden. Testen voor toegang als uitzondering op deze regel, gaat op pauze tot 14 augustus.

19.00

Start persconferentie


"We hopen nog steeds op een mooie zomer, maar er is toch een wolk voor de zon geschoven. De besmettingscijfers stijgen erg hard. Als we niks doen, loopt het alleen maar verder op", begon premier Mark Rutte de persconferentie. Dat was de aanleiding om een aantal regels te verscherpen, zei hij. "Niet leuk, wel noodzakelijk. Ik snap dat het een enorme teleurstelling is voor getroffen sectoren."

18.59

De persconferentie gaat bijna van start

Er worden verschillende verscherpingen verwacht.

18.17

Fieldlab Evenementen: plannen kabinet zijn klap in het gezicht

De plannen van het kabinet om het festivalleven aan banden te leggen, zijn "een klap in het gezicht" van Fieldlab Evenementen, zo vertelt programmamanager Pieter Lubberts aan het ANP. Met ingang van zaterdag moeten bezoekers van festivals en andere evenementen voorlopig zitten in plaats van staan. Ook zijn er minder mensen welkom, melden Haagse bronnen.

"Ik lees de uitgelekte plannen vol ongeloof. Ik vind het echt bizar", vertelt Lubberts. "We hebben heel gedegen onderzoek gedaan en nu lijkt het net alsof de overheid daar niets mee doet. Het is heel pijnlijk."

18.08

'Nachtclubs en discotheken blijven vanavond open'

Nachtclubs en discotheken blijven vrijdagavond open. Belangenorganisatie Nachtbelang laat weten de aangesloten vijftig tot zestig nachtclubs en discotheken niet op te roepen om vrijdagavond ook al dicht te gaan. "We zijn even in de verleiding gekomen, maar hebben toch besloten om het niet te doen. Dat zou het verkeerde signaal geven", zegt een woordvoerder van de organisatie. Nachtbelang benadrukt daarbij de eigen verantwoordelijkheid van de clubs.

17.11

Malta weigert als eerste EU-land niet-gevaccineerden

Malta is naar eigen zeggen het eerste land van de Europese Unie dat niet-gevaccineerde bezoekers gaat weigeren. De autoriteiten van Malta zullen vanaf woensdag alle bezoekers de toegang tot het land ontzeggen die niet volledig zijn ingeënt tegen COVID-19. Negatieve virustests zullen niet langer voldoende zijn om naar het kleine eiland in de Middellandse Zee te mogen.

17.05

Reproductiegetal coronavirus gestegen naar 1,37

Het reproductiegetal is gestegen van 0,97 naar 1,37. Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Het getal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door iemand die besmet is met het coronavirus. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk.

16.54

Ook meer beperkingen voor evenementen

Ook voor evenementen gaan meer beperkingen gelden. Bezoekers moeten daar zitten, anderhalve meter afstand houden en maar twee derde van de maximale capaciteit mag worden benut. Het testen voor toegang blijft vooralsnog wel van kracht. Eerder werd nog overwogen daar vrijwel mee te stoppen, mede omdat het controlesysteem verre van waterdicht bleek.

De maatregelen gaan zaterdagochtend om 06.00 uur in. Het kabinet heeft er volgens ingewijden voor gekozen niet meteen al paal en perk te stellen aan het nachtleven, om problemen met de handhaving te voorkomen. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maken de plannen vrijdagavond bekend op een persconferentie.

16.16

Cafés eerder dicht, disco's en clubs op slot

Het kabinet neemt met ingang van zaterdag maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus onder met name jongeren tegen te gaan. Tot 13 augustus moeten cafés om middernacht de deuren sluiten. Discotheken en clubs gaan vanaf zaterdagavond helemaal dicht, melden ingewijden.

Ook voor evenementen gaan meer beperkingen gelden. Bezoekers moeten daar zitten, anderhalve meter afstand houden en maar twee derde van de maximale capaciteit mag worden benut. Het testen voor toegang blijft vooralsnog wel van kracht.

16.05

Minder coronapatiënten op ic, meer op verpleegafdelingen

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 86 corona patiënten. Dat zijn vier patiënten minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiÙnten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal wel met 14 toegenomen.

Verpleegafdelingen behandelen op dit moment 120 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Donderdag waren dit er nog 106. In totaal liggen nu 206 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, tien meer dan een dag eerder.

15.22

561 nieuwe besmettingen

Er zijn 561 nieuwe besmettingen in Brabant vastgesteld in het afgelopen etmaal. Dat is een stuk minder dan een dag eerder, toen ging het nog om 710 coronabesmettingen. Landelijk gezien steeg het aantal besmettingen wel fors. Vrijdag steeg het aantal nieuwe gevallen naar bijna 6986, het hoogste aantal besmettingen op één dag sinds begin mei.

Wachten op privacy instellingen...
14.50

De landelijke ziekenhuiscijfers

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 86 coronapatiënten. Dat zijn 4 patiënten minder dan donderdag. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 14 toegenomen.

Verpleegafdelingen behandelen op dit moment 120 mensen met COVID-19. Donderdag waren dit er nog 106. In totaal liggen nu 206 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, tien meer dan donderdag.

14.12

Veel minder mensen voor Testen voor Toegang in Den Bosch

Bij de testlocatie voor Testen voor Toegang aan de Oude Engelenseweg in Den Bosch stonden vandaag tweeduizend testen gepland. Volgens medewerkers komen er na het nieuws dat uitlekte over de aanscherping van de coronamaatregelen veel mensen niet opdagen.

13.48

'Nachtclubs balen van mogelijke sluiting om middernacht'

De nachtclubs en discotheken balen dat ze mogelijk om middernacht dicht moeten. Dat zegt Nachtbelang, de belangenvereniging van de branche, die spreekt namens vijftig tot zestig nachtclubs door het land. Volgens een woordvoerder is er nog veel onduidelijk, maar zou het wel "al iets" zijn als de nachtclubs en discotheken niet helemaal hoeven te sluiten.

Premier Rutte en coronaminister De Jonge geven straks om 19.00 uur een persconferentie over mogelijke nieuwe maatregelen om de oplopende coronabesmettingen in te dammen.

13.30

Handhaving krijgt 'hell of a job' bij vervroegde horecasluiting

Handhavers krijgen er met een vervroegde sluiting van de horeca om 00.00 uur een "hell of a job" bij, verwacht voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Jan Struijs. Vrijdagavond zal het kabinet in een persconferentie nieuwe coronamaatregelen aankondigen nu de besmettingscijfers weer omhoogschieten. Waarschijnlijk moet de horeca de deuren om middernacht sluiten.

Een begrijpelijke keuze vanuit het zorgperspectief, maar "vanuit het handhavingsperspectief zaten we hier niet op te wachten", zegt Struijs.

13.24

29 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vandaag 29 coronapatiënten, dat zijn er drie meer dan donderdag. Dat blijkt uit de dagelijkse ROAZ-cijfers. Er is de afgelopen 24 uur één nieuwe coronapatiënt in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Er werden géén patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Ook werden er geen patiënten overgeplaatst en er zijn in de Brabantse ziekenhuizen geen coronapatiënten overleden.

13.00

Horeca teleurgesteld over nieuwe maatregelen: 'Kabinet slaat een flater'

Johan de Vos van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Breda reageert teleurgesteld op de via RTL Nieuws uitgelekte plannen van het kabinet. "Het kabinet slaat echt een flater. Ze hebben een gruwelijke inschattingsfout gemaakt door jongeren meteen na één prik weer op stap te laten gaan", zegt hij vrijdag tegen Omroep Brabant. "En nu gaat het helemaal mis na die Janssen-klucht en is er wéér de wijzende vinger naar de horeca." Lees hier heel het verhaal.

12.55

Festivalbranche hoopt dat kabinet eerst een waarschuwing geeft

Als het kabinet besluit om vanwege de stijgende coronacijfers alle meerdaagse festivals af te blazen in de komende maanden, kan dat de nekslag zijn voor veel organisatoren. Daarvoor waarschuwt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Hij hoopt dat het kabinet vrijdag eerst een waarschuwing geeft voordat er mogelijk een streep gaat door het hele seizoen.

"Het zou een bittere pil zijn, en dat is dan wel het understatement van het jaar", zegt Schans tegen het ANP.

12.51

Corona-uitbraak onder deelnemers surfkamp op Ameland

Op Ameland zijn 36 twintigers die deelnamen aan een surfkamp positief getest op corona, meldt de GGD. Ze kwamen uit verschillende delen van Nederland en zijn vrijdag met een speciale boot teruggebracht naar het vaste land. Ze maakten deel uit van een groep van 64 jongeren. Ook de niet-besmette jongeren zijn vrijdagochtend met een aparte boot teruggebracht. De eerste besmetting werd donderdag vastgesteld.

12.50

Groot aantal meerdaagse festivals wacht op kabinetsbesluit

Een groot aantal festivals staat op losse schroeven nu het kabinet overweegt om meerdaagse evenementen af te blazen vanwege de snelle stijging van positieve coronatests. Tot begin september staan er veel festivals op de agenda zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole, Mysteryland, Into the Great Wide Open en Paaspop. Daar komen duizenden bezoekers op af.

Solar Weekend in Roermond is in het weekeinde van 29 juli tot en met 1 augustus het eerste grote meerdaagse festival. In het weekend van 20 tot en met 22 augustus is het de beurt aan Lowlands en Decibel Outdoor en een week later volgen Down The Rabbit Hole, Nirwana en Mysteryland. In het eerste weekend van september staan Into The Great Wide Open op Vlieland en het uitgestelde Paaspop in Schijndel op het programma.

12.15

'Strengere regels voor evenementen en horeca om middernacht dicht'

Het kabinet trapt op de rem nu het aantal coronabesmettingen oploopt. Dat meldt RTL Nieuws. Horeca zou vanaf vanavond weer om middernacht dicht moeten en er komen strenge regels voor meerdaagse evenementen, melden bronnen aan RTL Nieuws. Ook zou het kabinet een einde willen maken aan het testen voor toegang in de horeca, discotheken en bij festivals.

11.55

Persconferentie Rutte en De Jonge om 19.00 uur

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur een persconferentie. Aanleiding is de snelle stijging van de besmettingscijfers. Eerder meldden ingewijden dat het kabinet overweegt om meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Omroep Brabant zal de persconferentie live uitzenden op web, app en tv.

11.40

Vanaf september minder vaccinatielocaties GGD Hart voor Brabant

De GGD Hart voor Brabant vaccineert op dit moment ruim 90.000 mensen per week op acht verschillende locaties. De komende weken loopt het aantal prikken per dag terug, omdat veel mensen dan in elk geval één prik hebben gehad. Vanaf augustus zal het aantal vaccinaties per week dan ook afnemen. Reden voor de GGD om het aantal priklocaties vanaf 1 september af te gaan bouwen.

Vanaf 1 september sluiten de vaccinatielocaties in Boxmeer en Den Bosch. Vanaf 15 september volgt de priklocatie in Berghem. En een week later, op 22 september, sluit de vaccinatielocatie in Uden. Weer een week later op 30 september sluiten de vaccinatielocaties in Boxtel en Tilburg. Daarmee concentreert GGD Hart van Brabant vanaf 30 september het vaccineren op de locaties in Veghel en Waalwijk.

11.33

Club in Enschede blijft twee weekenden dicht

Club Aspen Valley in Enschede blijft de komende twee weekenden dicht. Dat hebben de gemeente en de eigenaar van de club afgesproken, nu een kleine tweehonderd bezoekers van de gelegenheid besmet blijken te zijn met het coronavirus nadat ze op 26 juni de club bezochten.

Het is nog niet duidelijk hoe er zoveel besmettingen konden ontstaan, aldus de gemeente vrijdag. De GGD Twente verwacht daar over een week meer over te kunnen zeggen. Direct nadat de eerste besmettingen opdoken is aan alle zeshonderd gasten gevraagd om zich te laten testen. Daar is in ruime mate gehoor aan gegeven, aldus de gemeente.

11.17

Geen grootse viering 25 jaar Pride Amsterdam

De grote feestelijke viering van het 25-jarig jubileum van Pride Amsterdam wordt vanwege corona een jaar uitgesteld. De meeste straat- en pleinfeesten die traditioneel plaatsvinden, kunnen niet doorgaan door alle beperkingen en risico's. Zoals de opmars van de Delta-variant. Dit geeft de organisatie van het evenement aan. Eerder werd al bekend dat de botenparade niet door zou gaan.

11.10

Vooral in Amsterdam druk bij Testen voor Toegang

Vooral in Amsterdam en Noord-Holland zijn voor komend weekend veel testafspraken gemaakt in het kader van Testen voor Toegang. Landelijk staan voor vrijdag en de komende weekenddagen tot dusver 180.000 testafspraken gepland, laat Stichting Open Nederland weten.

11.04

Werkgevers wel voor hybride werken, niet voor wetgeving

Werkgevers zijn er in meerderheid voorstander van om de voordelen van thuiswerken na de coronacrisis te behouden. Hybride werken, waarbij een deel van de tijd vanuit huis kan worden gewerkt, lijkt dan ook de nieuwe norm te worden, meldt werkgeversvereniging AWVN op basis van een ledenenquête. Wetgeving om het recht op thuiswerken vast te leggen ziet die organisatie echter niet zitten.

10.58

'Besmettingscijfers ontzettend zorgelijk, ook voor vakantie'

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag noemt de snelle toename van het aantal bekende coronabesmettingen ontzettend zorgelijk. Niet alleen voor de ontwikkeling van het virus zelf, maar ook voor het vooruitzicht van Nederlanders die een vakantie naar het buitenland hebben geboekt voor de komende weken. "Ik weet ook wat het betekent voor de mensen", zei ze vanochtend.

Kaag wil niet vooruitlopen op de stappen die populaire vakantielanden als Frankrijk en Spanje straks nemen. "Het is te vroeg om te speculeren, maar ik deel de zorg", zegt Kaag. "Het is risicovol op dit moment."

10.35

Ferd Grapperhaus: 'Nu even heel goed pas op de plaats'

Justitieminister Ferd Grapperhaus is weinig optimistisch over de ontwikkelingen van het coronavirus in Nederland. Uit overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio's blijkt dat de druk op de huisartsen begint toe te nemen. "We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige COVID krijgen", zei de demissionaire minister voorafgaand aan het kabinetsberaad over eventuele aanscherpingen.

Hoewel de ziekenhuizen nu niet kampen met grote aantallen COVID-patiënten, is de toename van het aantal besmettingen volgens Grapperhaus zorgelijk omdat we nog steeds met COVID hebben af te rekenen. "Er was donderdag een toename van het aantal gevallen met tweehonderd procent. Dan moeten we echt wel zeggen: nu even heel goed pas op de plaats."

De GGD'en hebben ook tegen de burgemeesters gezegd dat er steeds meer zorgen zijn over langdurige COVID, waarbij mensen die het coronavirus hebben gehad langere tijd kampen met klachten.

10.28

Caravans en campers populairder dan ooit

Campers en caravans zijn door corona populairder dan ooit. Volgens branchevereniging BOVAG hebben nu circa 570.000 Nederlanders een caravan of camper in bezit, het hoogste aantal ooit. "Nederland lijkt zich massaal op te maken voor een coronaproof kampeervakantie deze zomer", aldus de brancheorganisatie. De zomervakantie begint voor het noorden van Nederland dit weekend.

Jarenlang daalde het aantal caravans in Nederland, maar de afgelopen vier maanden is er een "opvallende opmars". Bij campers was in de eerste helft van 2021 sprake van een recordverkoop.

10.23

Veiligheidsberaad ingelicht over kabinetsplannen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn vanmorgen door justitieminister Ferd Grapperhaus online ingelicht over de voorlopige kabinetsplannen, na het spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT) donderdagavond.

Het kabinet neemt vanmiddag definitieve besluiten over het mogelijk aanscherpen van de coronamaatregelen. Volgens een woordvoerster van het beraad maakt het kabinet die besluiten ook vandaag nog bekend. Het kabinet vroeg eerder deze week een spoedadvies van het OMT, nu het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen snel stijgt.

10.20

Organisatie 7th Sunday wacht in spanning af

De organisatie van het 7th Sunday Festival dat dit weekend staat gepland in Erp, beleeft vandaag een spannende dag. Door het explosief groeiende aantal coronabesmettingen is het onzeker of het festival überhaupt doorgaat. “We kunnen niet meer doen dan hopen”, zo laat een woordvoerder van het evenement vanochtend weten aan Omroep Brabant. Lees hier heel het verhaal.

10.15

Specialist crisiscommunicatie blikt vooruit op mogelijke persconferentie

Welke boodschap gaan premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge brengen in de persconferentie die ze zeer waarschijnlijk later vandaag houden nu het aantal besmettingen hard oploopt? En hoe gaan ze de boodschap brengen? Omroep Brabant vroeg het vrijdagochtend in het programma Wakker! aan Kenny Meesters, specialist crisiscommunicatie aan de Tilburg University.

Hij noemt de boodschap die de overheid nu moet brengen 'een heel lastige'. "Je wil mensen namelijk een vooruitzicht bieden, maar je moet voorkomen dat je daar weer op moet terugkomen. Hoe meer je belooft, hoe groter het risico is. Het is net als bij weersvooruitzichten. Mensen weten dat daar onzekerheden in zitten, maar toch zijn we teleurgesteld als ze niet helemaal blijken te kloppen." Lees hier de uitgebreide reactie van Kenny Meesters.

09.24

De Jonge krijgt tweede prik

Coronaminister Hugo de Jonge is volledig gevaccineerd. Vanochtend kreeg de minister zijn tweede prik.

Wachten op privacy instellingen...
09.15

Extra veiligheidsberaad na spoedadvies OMT

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vanmorgen in een extra digitaal overleg bijeen om mogelijke nieuwe coronamaatregelen van het kabinet te bespreken. Het kabinet vroeg eerder deze week een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT), nu het aantal besmettingen de afgelopen dagen snel stijgt.

Als sommige versoepelingen worden teruggedraaid heeft dat gevolgen voor de handhaving in de gemeenten. Daar zijn de burgemeesters als voorzitters van hun veiligheidsregio verantwoordelijk voor.

08.42

Onderzoek naar positieve coronatest binnen turnploeg

Sportkoepel NOC*NSF zoekt uit waar de positieve coronatest binnen de olympische turnploeg vandaan komt. Het zou ook kunnen gaan om een vals-positieve test, maar uit voorzorg zijn alle sporters en stafleden van de equipe wel in quarantaine gegaan. Het is nog steeds de bedoeling dat de turnploeg zondag naar Japan vliegt, aldus een woordvoerder van NOC*NSF.

Alle leden van TeamNL worden in de laatste zes dagen voor vertrek preventief drie keer getest op het coronavirus. Dat gebeurt zes, drie en twee dagen voor ze in het vliegtuig richting Japan stappen.

06.00

Vakbond CNV roept kabinet op: 'trek coronateugels weer aan'

Het CNV roept het kabinet op de 'coronateugels' zo snel mogelijk weer 'aan te trekken'. De vakbond heeft onderzoek gedaan onder 1500 leden met een vitaal beroep. Bijna de helft hiervan vindt dat de coronamaatregelen te snel zijn versoepeld. Onder meer buschauffeurs, zorgmedewerkers en supermarktmedewerkers namen deel aan het onderzoek. Zo'n 53 procent zegt dat klanten, omstanders en patiënten zich nauwelijks meer aan de coronamaatregelen houden.

06.00

Drie zoenen op de wangen hoeven van meeste mensen nog niet terug

Sommige gewoonten die in coronatijd zijn veranderd, zouden weleens voor langere tijd zo kunnen blijven. Volgens een peiling van het Rode Kruis is 56 procent van de Nederlanders bijvoorbeeld van plan om in de elleboog te blijven hoesten of niezen, ook als de overheid dat niet meer dringend adviseert. Ook de typisch Nederlandse gewoonte om mensen met drie zoenen te begroeten, hoeft van de meerderheid (54 procent) niet meteen terug als het advies om afstand te houden komt te vervallen.

Wachten op privacy instellingen...

03.30

Mogelijk nieuwe maatregelen en persconferentie na spoedadvies OMT


Zijn er nieuwe maatregelen nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nu het aantal positieve tests hard stijgt? Moeten sommige versoepelingen misschien worden teruggedraaid? Daarover neemt het kabinet vrijdag een besluit, na een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT).

Het definitieve besluit daarover valt in de ochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Mogelijk is er ook een extra Veiligheidsberaad. Ook wordt overwogen een nieuwe coronapersconferentie te houden.

03.00

'Cubaans coronavaccin Soberana 2 voor 91 procent effectief'

Het Cubaanse coronavaccin Soberana 2 is na drie prikken voor 91,2 procent effectief tegen het longvirus. Dat meldt de door de staat gerunde farmaceut BioCubaFarma, dat toezicht houdt op het Finlay Institute of Vaccination, de maker van het vaccin. Eerder bleek Abdala, een ander Cubaans vaccin, al voor 92,28 procent effectief tegen corona. Ook hier zijn drie doses van nodig.

02.56

Kamer wil dat opnames leidend worden voor Europese coronakaart


De Tweede Kamer wil dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen bepalend wordt voor de Europese coronakaart, die met kleuren aangeeft hoe groot het risico per land is. Dat geeft een reëler beeld over de gezondheidsrisico's dan het aantal nieuwe besmettingen, waarvan de Europese gezondheidsdienst ECDC op dit moment uitgaat, vindt de Kamer.

02.31

Verzet werkgevers tegen recht op thuiswerken


Werkgevers verzetten zich tegen de eis van vakbonden om het recht op thuiswerken wettelijk vast te leggen. Ze zien een initiatief-wetsvoorstel van D66 en GroenLinks dat dit moet regelen als een oplossing op zoek naar een probleem. Daarmee ligt een stevig conflict met de bonden op de loer, zo is te lezen in het FD.

02.28

Vaccinmakers: derde coronaprik beschermt mogelijk veel beter


Vaccinmaker Pfizer/BioNTech gaat de Amerikaanse autoriteiten deze maand vragen een derde coronaprik goed te keuren. Dit meldde het bedrijf donderdag. De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik, zo zou blijken uit de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers. De antistoffen tegen corona zouden na de derde prik vijf tot tien keer zo hoog zijn als na twee prikken.

00.33

Olympische turnploeg preventief in quarantaine na positieve test


De olympische turnploeg is per direct preventief in quarantaine gegaan. Dat is gebeurd nadat de uitslag van een van de coronatests voor vertrek naar Tokio van de sporters en stafleden van TeamNL een positief resultaat heeft opgeleverd binnen de turnploeg. Als gevolg daarvan zijn zowel sporters als begeleiders van de mannen- en de vrouwenturnploeg met onmiddellijke ingang preventief in afzondering gegaan. Er wordt niet bekendgemaakt wie corona heeft.

00.01

Ruim 11.000 meer sterfgevallen dan normaal sinds najaar door corona


Door de uitbraak van het coronavirus zijn tussen half september en half juni ongeveer 11.000 meer mensen overleden dan normaal. Deze sterftegolf was minder hevig dan die van het voorjaar van 2020, maar heeft toch meer slachtoffers geëist omdat hij langer duurde. In het voorjaar van 2020 overleden in negen weken ongeveer 9000 meer mensen dan gebruikelijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...