Liveblog

Veiligheidsregio: geen grote overstromingen verwacht, wegblijven bij water

16 juli 2021 om 17:45 • Aangepast 19 juli 2021 om 09:17
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte over de ontwikkelingen van het hoogwater in de Maas en de gevolgen voor Brabant. Het blog is gesloten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP
  • Veiligheidsregio: geen grote overstromingen verwacht, wegblijven bij water
  • Steeds meer maatregelen tegen extreem hoogwater
  • Hoogleraar: kleiner overstromingsrisico in Brabant
  • Vanaf zondag dijkbewaking in Land van Altena
  • Opening in de dijk bij Cuijk gesloten
  • Zandzakken voor inwoners Boxmeer
  • Lees al over het hoogwater in ons dossier

Liveblog

22.00

Geen overstromingen zoals in Limburg verwacht

De Veiligheidsregio Brabant-Noord verwacht dit weekeinde geen overstromingen zoals in Limburg. De verwachting is dat de hoogwaterpiek afvlakt bij Roermond. In Brabant is het landschap vlakker dan in Limburg waardoor de rivier meer ruimte heeft. De Veiligheidsregio volgt de situatie rondom het stijgende water op de voet. Verder roept de Veiligheidsregio op om niet te komen kijken naar het hoge water.

Wachten op privacy instellingen...
21.45

Stuw bij Grave is geopend vanwege de hoge waterafvoer

Wachten op privacy instellingen...
21.30

Verschillende pontjes uit de vaart genomen

Door het hoge waterpeil zijn er verschillende pontjes uit de vaart genomen. De veerdiensten Vierlingsbeek- Bergen en Sambeek-Afferden varen niet. Ook de veerponten Maren-Kessel-Alem en Ravenstein-Niftrik zijn gestremd. Wil je weten of de veerponten varen, kijk dan op maasveren.nl of uiterwaarden.nl.

21.15

Stand van zaken op de Maas

Rijkswaterstaat bracht vrijdagavond nog een hoogwaterbericht. De piek van de waterstandsgolf in de Maas zat vrijdagavond rond zeven uur bij Stevensweert (Limburg). Naar verwachting bereikt de hoogwaterpiek zaterdag tegen het middaguur Roermond, zaterdagavond Venlo en zondagmiddag Mook. De gemeente Den Bosch houdt er rekening mee dat de piek hier 'ergens tussen zondagavond en dinsdagochtend' zal zijn.

21.10

Militairen uit Oirschot steken helpende hand toe in Venlo

Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision.
Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision.
21.00

Gemeente Boxmeer: laat wegversperringen in uiterwaarden staan


Op verschillende plekken worden wegversperringen in de uiterwaarden aan de kant gezet. Dit kan gevaarlijke situaties vanwege snel stijgend water opleveren.

Wachten op privacy instellingen...
20.05

Zaterdag geen verkeer op de Osse Maasdijk, waterschap inspecteert dijk


De Osse Maasdijk van Keent tot en met Oijen is zaterdag afgesloten voor verkeer en bezoek. De afsluiting is nodig omdat het Waterschap Aa en Maas de dijk wil inspecteren. Oss vraagt iedereen om niet naar de dijk te komen.

Dit weekend verwacht het waterschap de hoogste waterstand, waarschijnlijk zaterdagavond. Komende dagen zijn er ook andere afsluitingen, onder meer de Loswal in Ravenstein. Verschillende pontjes zullen niet varen.

20.00

Stuw bij Sambeek kan niet in optimale stand


De stuw bij Sambeek kan niet helemaal in de optimale stand worden gezet om het hoogwater te reguleren. Om die reden ontstaat enige stuwing stroomopwaarts. Volgens de gemeente Boxmeer, waar Sambeek onder valt, heeft dit beperkt effect op de afvoer van het water.

19.20

Hoogleraar: kleiner overstromingsrisico in Brabant


Het blijft nog even spannend of de hoofddijken langs de Maas zullen standhouden tegen het hoge water, zegt hoogleraar Waterbouwkunde Bas Jonkman van de TU Delft. "Dit is een soort stresstest voor ons systeem", zegt hij. Jonkman verwacht niet dat het water massaal over de Maasdijken heen zal komen. "Maar er kunnen zwakkere en nog niet versterkte plekken in het systeem zitten", zegt hij.

Daarnaast bestaat het risico dat water onder een dijk door komt. "Een dijk kan verzadigd raken. Zoiets gebeurde bijvoorbeeld bij de overstromingen in New Orleans, legt de hoogleraar uit. Voor Limburg is het risico het komende etmaal het grootst. In Brabant is de rivier breder. Daardoor is het overstromingsrisico's er kleiner, maar toch vallen problemen volgens Jonkman ook daar niet uit te sluiten.

Een bijkomend punt van zorg is dat meerdere stukken rivierdijk in Brabant en Gelderland nog niet voldoen aan de hoogste veiligheidseisen, die in 2017 werden verhoogd. "Dat betekent zeker niet dat ze acuut onveilig zijn, maar ze staan op de planning om te worden versterkt. Als ze dan een zeer hoge belasting krijgen, kan het spannend worden."

19.05

Inwoners Maashees maken zich op voor het stijgende Maaswater

Wachten op privacy instellingen...

De kelder stroomt al vol.

Wachten op privacy instellingen...
18.45

Waterschap Rivierenland roept op om vee van het land te halen


Het waterschap Rivierenland vraagt boeren dringend om koeien uit de zomerpolders en uiterwaarden te halen. Ook mensen die op die locaties kamperen krijgen het advies om op te breken.

Wachten op privacy instellingen...
18.00

Camping ontruimd vanwege hoogwater: ‘Het kan hier een meter hoog komen’


Camping De Mosterdpot in Woudrichem is druk bezig om alle stacaravans weg te slepen vanwege het hoge water. De verwachting is namelijk dat zaterdagmiddag het water de camping opstroomt. Een dag later kan het water dan een meter hoog staat waar nu nog ongeveer 35 caravans staan. "Dit hebben we in veertig jaar tijd niet meegemaakt. In de winter staat het hier vol water maar in de zomer nooit", vertelt de beheerder van de camping.

De eerste stacaravans zijn weggesleept (foto: Omroep Brabant).
De eerste stacaravans zijn weggesleept (foto: Omroep Brabant).
17.45

Geen scheepvaart Amertak en de Marksluis

Wachten op privacy instellingen...
17.30

Steeds meer maatregelen tegen extreem hoogwater, zaterdagavond hoogste peil

Er worden steeds meer maatregelen genomen om het wassende water te beteugelen. Waterschappen houden extra inspecties langs de dijken om te zien of er beschadigingen zijn. Verder zijn er stuwen omlaag gezet om meer regenwater op te kunnen vangen.

17.15

Kraan laat grote plaat in opening in de Maaskade bij Cuijk zakken


Waterschap Aa en Maas bereidt zich voor op het hoge water dat via de Maas naar Brabant stroomt. Een opening in de Maaskade bij Cuijk wordt gesloten door er een grote plaat in laat zakken. Dat moet ervoor zorgen dat dorpen langs de Maas droog blijven.

Wachten op privacy instellingen...
17.00

Vanaf zondag dijkbewaking in Land van Altena


Waterschap Rivierenland begint zondag met de dijkbewaking in het Land van Altena. Het gaat om de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken langs de grote rivieren Rijn, Waal en Lek.

Volgens het schap bereikt de Maas in het rivierengebied dit weekeinde de hoogste stand die ooit is gemeten. Bij de Maas loopt het weilandengebied onder water. Ook het land tussen de Afgedamde Maas en de dijken komt onder water te staan.

De Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg gaat dicht. Deze keersluis in het Heusdensch Kanaal is gebouwd na het hoogwater van 1995 en in 2001 opgeleverd. Het is volgens het waterschap de eerste keer dat de kering wordt gesloten.

16.50

Koeien aan de Maas bij Den Bosch worden geëvacueerd


Koeien aan de Maas worden ook geëvacueerd (foto: Cindy Bekkers)
Koeien aan de Maas worden ook geëvacueerd (foto: Cindy Bekkers)
16.45

Zandzakken voor inwoners Boxmeer


Volgens de gemeente Boxmeer bereikt de Maas zaterdagavond rond zeven uur het hoogste waterpeil. Daarbij zouden de buitendijkse woningen geïsoleerd kunnen raken en water in huis kunnen krijgen. Bewoners worden opgeroepen voorzorgmaatregelen te treffen. Bij de gemeenten zijn zandzakken te krijgen om een waterkering te maken.

16.40

Gesloten damwanden en zandzakken in Cuijk


Cuijk is er klaar voor. Na het sluiten van de damwanden zijn er voor de zekerheid nog extra zandzakken geplaatst. Dat is ook maar goed ook want het water stijgt in een rap tempo.

Zandzakken bij de damwanden (foto: Robèrt Cooijmans )
Zandzakken bij de damwanden (foto: Robèrt Cooijmans )
16.35

Denk aan de dieren

Wachten op privacy instellingen...


16.15

Babettes caravan verwoest in het water op de dag van haar moeders uitvaart


Vol huiver zag Babette van Rijt (43) uit Roosendaal de berichtjes en foto's van haar campingvrienden binnenstromen op Whatsapp. Haar geliefde caravan in het Belgische La Roche-en-Ardenne is door de overstromingen van de afgelopen dagen volledig verwoest. En dat uitgerekend op de dag dat ze voor het laatst afscheid nam van haar moeder.

Babette schrok zich rot toen ze de foto's van de overstroomde camping binnenkreeg.
Babette schrok zich rot toen ze de foto's van de overstroomde camping binnenkreeg.
10.00

Extreem hoogwater in de Maas nadert Brabant: 'Maar alles onder controle'Het extreem hoge waterpeil in de Limburgse Maas baart waterschap Aa en Maas in het noordoosten van Brabant vooralsnog geen zorgen. Waar Limburg kreunt onder de wateroverlast en huizen ontruimd zijn en dijken verstevigd met zandzakken is de situatie hier onder controle. Hier zouden geen huizen ontruimd hoeven worden.

Hoogwater bij Maashees in de gemeente Boxmeer.
Hoogwater bij Maashees in de gemeente Boxmeer.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!