Sportclubs worstelen met coronapas: paniek bij de één, niet bij de ander

2 november 2021 om 21:13 • Aangepast 3 november 2021 om 12:39
nl
Van turnvereniging tot voetbalclub en van zangkoor tot toneelvereniging: vanaf zaterdag moet iedereen boven de 18 jaar daar een coronatoegangsbewijs laten zien. Dat bleek tijdens de persconferentie van dinsdagavond. Niet alle verenigingen weten al hoe ze dat gaan organiseren. "Hoe krijgen we iedereen gecontroleerd?"
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Bij voetbalvereniging Blauw Geel '38 uit Veghel zit voorzitter Edwin van den Boom met de handen in het haar. "Dit was echt volkomen onverwacht", zegt hij als we hem kort na de persconferentie spreken. "Dinsdag hebben we meteen een bestuursvergadering om te bespreken wat we kunnen doen."

"Wij kunnen geen bewaking inhuren, dat kunnen we helemaal niet betalen."

Want er moet nogal wat georganiseerd worden. "Hoe krijgen we iedereen gecontroleerd?", vraagt hij zich hardop af. "Moet dat vanuit de vereniging worden georganiseerd? Ik verwacht van wel. Hoe vind je daarvoor mensen die dat willen doen? Wij kunnen geen bewaking inhuren, dat kunnen we helemaal niet betalen."

Tot nu toe was er alleen een coronatoegangsbewijs nodig in de kantine van de voetbalclub. "Die hadden we verdeeld in vakken, een deel afhaal waar je niet hoeft te controleren. Een ander deel waar mensen kunnen zitten. Maar daar was het een stuk minder druk."

Dat zal komend weekend veranderen. Want er staat nogal wat op de planning bij Blauw Geel. "Het wordt een heel lastige klus. Zaterdag hebben we een vol programma met de jeugd. Dan komen ook al die ouders mee. Zondag speelt ons eerste team thuis. En extra is een lunch die we organiseren voor de supportersvereniging", somt Van den Boom op. "Er moet écht iets gaan gebeuren."

De paniek is minder groot bij voetbalclub DAW Schaijk waar Henrie Lamers de voorzitter is. Daar werken ze al een poos met de coronatoegangsbewijzen in de kantine. "Ik ben er niet zo van ondersteboven", vertelt hij. "We hebben op zaterdag en zondag sowieso al iemand aan de deur zitten bij de kantine om alle QR-codes te controleren."

"Er wordt gewoon een extra bardienst ingepland."

Het is meer een kwestie van het controlepunt verplaatsen, zo denkt Lamers. "Er wordt bij ons gewoon een extra bardienst ingepland", legt hij uit. "En toevallig is er bij ons ook iemand op de club die dat helemaal niet zo erg vindt om te doen. Als we de controle nu verplaatsen van de ingang van de kantine, naar de poort van het sportpark. Dat is eigenlijk misschien nog wel makkelijker. Dan kun je daarna gewoon overal naartoe."

Lamers vindt het niet onlogisch dat de verplichting van het coronatoegangsbewijs bij verenigingen wordt uitgebreid. "In de kleedkamer waar al die spelers bij elkaar zitten, hoefde je geen QR-code te laten zien, maar in de kantine wel. Behalve als je iets wil afhalen, dan hoefde het weer niet."

Hij verwacht dan ook geen grote problemen, als ze de controle van het coronabewijs invoeren naar de hele vereniging. "Het is natuurlijk wel veel massaler. Ouders van kinderen die komen voetballen, misschien zijn er wel spelers niet gevaccineerd. Dat weet ik eigenlijk niet." Toch ziet hij er niet tegenop: "We hebben het vanaf het begin af aan heel serieus genomen. Ik vind het ook onze verantwoordelijkheid om dat te doen. Iedereen wil toch blijven voetballen en blijven korfballen?"

"De plannen zijn praktisch onuitvoerbaar."

De KNVB roept samen met sportkoepel NOC*NSF de Tweede Kamer op sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken. En daarmee de aangekondigde maatregel terug te draaien.

"De plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal zijn praktisch gezien onuitvoerbaar", zegt de KNVB. "Vrijwilligers zijn goud waard, maar ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren bij alle sporters en bezoekers op een accommodatie? In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen."

LEES OOK:

Mondkapjes terug en QR-code op meer plekken: dit zijn de nieuwe maatregelen

Weterings: uitbreiding van de QR-controle 'vraagt veel, maar het is nódig'

Jos van de Sande over de nieuwe coronamaatregelen: 'Te laat en slapjes'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.