QR-code op buitenterras grote domper voor horeca: 'Niet verwacht'

2 november 2021 om 21:26 • Aangepast 3 november 2021 om 10:12
nl
Een QR-code laten zien op het terras: die boodschap kwam dinsdagavond als donderslag bij heldere hemel voor de horeca. ‘’Dat hadden we gewoon echt niet verwacht’’, zegt Ruud Bakker, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland in Eindhoven. Het buitenterras was voor cafés hét alternatief voor niet-gevaccineerde mensen, maar dat is nu weg.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Het coronatoegangsbewijs moeten gasten al laten zien om binnen te komen in een restaurant, café of discotheek. Nu wordt dat ook verplicht op veel andere plaatsen, zoals sportscholen, zwembaden en pretparken en dus ook op het terras.

"Ik vond de nieuwe maatregelen eigenlijk wel meevallen", zegt Bakker kort na de persconferentie dinsdagavond. "De grote domper was alleen de QR-code voor het buitenterras", zegt Bakker. "Maar ik vind het wel fijn dat het toegangsbewijs op meerdere plekken verplicht wordt. Zo is de horeca niet meer de uitzondering. Die éne plek waar mensen elke keer aan die QR-code moeten denken. Dat zorgt hopelijk voor wat meer begrip."

"Het gaat extra personeel en geld kosten."

Met de winter in zicht zitten de terrassen niet zo stampvol als in de zomer. Maar het varieert natuurlijk hoe groot een terras is en of het 's winters verwarmd wordt. "Op De Markt in Eindhoven bouwen ze een heel groot winterterras, overdekt door een grote tent. Het gaat gewoon extra personeel en geld kosten om daar te controleren op het toegangsbewijs."

Ook zag Bakker, net als Johan de Vos van KHN in Breda, dat veel niet-gevaccineerde mensen buiten gingen zitten. Dat zij nu zonder testbewijs niet meer terechtkunnen, vinden de ondernemers op zijn zachtst gezegd jammer.

De Vos is wel enigszins opgelucht dat de maatregel wordt ingevoerd nu de zomer voorbij is. "In de winter gaan de mensen toch veel binnen zitten, dus dat is een meevaller." Maar dat is dan ook het enige waar hij opgelucht over is. "Ik kan niet eens meer naar de persconferentie kijken, zo gefrustreerd ben ik. Ik heb gewoon besloten om nergens meer op te hopen en niets te verwachten."

"Ik had gehoopt duidelijkheid te krijgen over de feestdagen."

Bakker had de hoop dinsdagavond niet opgegeven. Hij pleitte vorige week nog samen met de KHN voor langere openingstijden voor de horeca waarbij de deuren wel om twaalf uur zouden sluiten. Wie dan binnen is, mag blijven. Wie er daarna uit gaat, mag niet meer terug. Dat plan lijkt een utopie met deze nieuwe maatregelen.

"Dat is niet aan de orde, maar we hadden wel gehoopt duidelijkheid te krijgen over de feestdagen", zegt Bakker. "Je wil gewoon weten of je reserveringen kan aannemen voor kerst. En hoeveel. Kroegen willen weten of ze een feest kunnen organiseren voor oud en nieuw. Ik had daar deze persconferentie wel antwoord op willen krijgen."

Dat antwoord kwam er niet. De vraag is of de maatregelen over enkele weken verder aangescherpt of juist versoepeld worden. "We zijn inmiddels wel gewend om in hele korte tijd om te moeten schakelen", zegt Bakker.

Volg alle corona-ontwikkelingen in Brabant in ons liveblog.

LEES OOK:

Mondkapjes terug en QR-code op meer plekken: dit zijn de nieuwe maatregelen

Jos van de Sande over de nieuwe coronamaatregelen: 'Te laat en slapjes'

Horeca wil langer open, maar wel deuren dicht om middernacht

Weterings: uitbreiding van de QR-controle 'vraagt veel, maar het is nódig'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.