Liveblog

11-11: Grote drukte in centrum van Den Bosch

11 november 2021 om 10:10 • Aangepast 12 november 2021 om 10:34
nl
Het is de Elfde van de Elfde, de start van carnaval. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van alles wat er gebeurt op deze 11 november in Brabant.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Grote drukte in centrum Den Bosch
  • Tilburg heeft een Kruikenmonument
  • Prins Arie voor het derde jaar leutvorst van het Kielegat

Liveblog

19.30

Het liveblog over de Elfde van de Elfde, de start van het carnavalsseizoen, is gesloten.

17.11

Prins Arie voor het derde jaar prins van het Kielegat


Wachten op privacy instellingen...
16.40

Grote drukte in centrum Den Bosch

Veel Oeteldonkse carnavalsvierders hebben zich verzameld in het centrum van Den Bosch. Daar vieren zijn de Elfde van de Elfde, de aftrap van carnaval. Met name in de Karrestraat, Torenstraat en de Korte Putstraat staan veel carnavalsvierders.

Drukte in de Karrestraat in Den Bosch (Foto: Jan Peels)
Drukte in de Karrestraat in Den Bosch (Foto: Jan Peels)
Veel carnavalsvierders in de Korte Putstraat in Den Bosch
Veel carnavalsvierders in de Korte Putstraat in Den Bosch
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Carnavalsvierders in Den Bosch
Carnavalsvierders in Den Bosch
16.30

Tilburgse carnavalsvierder warmen zich op

Tilburgse carnavalsvoerders warmen zich op het Willemsplein op,
Tilburgse carnavalsvoerders warmen zich op het Willemsplein op,
15.33

Elfde van de Elfde verloopt tot nu toe rustig in Den Bosch

Hij had van tevoren een knoop in zijn maag, maar burgemeester Mikkers van Den Bosch kan tot nu toe opgelucht ademhalen. De Elfde van de Elfde in zijn stad verloopt rustig en volgens plan.

LEES OOK: 11-11 verloopt rustig in Oeteldonk: 'Er zijn geen mensen van buiten'

14.31

Oeteldonk: tent was nodig voor evenementenvergunning

Normaal gesproken is het 11-11 feest in de buitenlucht, maar nu is er een tent neergezet in Den Bosch. Dat was nodig om een evenementenvergunning te krijgen, vertelt Bernard Kuenen, de eigenaar van Grand Café Silva Ducis. En die 'evenementen-status' is nodig om QR-codes te kunnen controleren van alle bezoekers.

Foto: Karin Kamp
Foto: Karin Kamp
14.10

Ook in Tilburg is het 11-11 feest

In Tilburg was de aftrap vanmorgen bij het station. Om 11.11 uur onthulde de carnavalsvereniging een cadeau dat aan de gemeente is gegeven. Burgemeester Theo Weterings nam het kunstwerk met de naam Kruikenstad in ontvangst, zodat iedereen die met de trein naar Tilburg komt weet dat hij in Kruikenstad is.

Wachten op privacy instellingen...

Op het Willemsplein houdt de vereniging vanaf half vier een viering waarvoor tweeduizend kaarten zijn verkocht. Meer mensen mogen niet aanwezig zijn. De gemeente gaat ervan uit dat de organisatie zelf toeziet op de toegangscontroles. "Al houden we wel een oogje in het zeil en treden we op bij excessen", aldus een gemeentewoordvoerster.

13.50

Enkele tientallen kaartjes ingeleverd bij Tullepetaone-ontbijt

Het was de elfde keer dat het 11-11 ontbijt werd georganiseerd bij de café Drie Weesgegroetjes in Roosendaal. Na de aanscherping van de coronamaatregelen vorige week, kon iedereen die zich toch niet op zijn gemak voelde bij het feest, zijn kaartje inleveren. Enkele tientallen mensen hebben dat gedaan, zegt de eigenaar van het café. Er waren ruim honderd mensen wel op het feestje afgekomen. Er hing een uitgelaten sfeer, al was er bij veel mensen toch een dubbel gevoel. "Het is waanzinnig leuk dat het weer kan. Maar het voelt wel een beetje dubbel, omdat we aan de vooravond staan van waarschijnlijk weer nieuwe maatregelen."

13.34

Ook de kleintjes vieren feest in Oeteldonk

Foto: Jan Peels
Foto: Jan Peels
12.42

Het 11-11 ontbijt in Tullepetaonenstad

Kijk hier hoe het er aan toe ging tijdens het 11-11 ontbijt in Tullepetaonestad.

12.31

Volle kroegen in Overloon

Normaal gesproken zou de Elfde van de Elfde op het plein worden gevierd, maar daar werd afgelopen dinsdag een streep door gezet. Het gevolg: volle kroegen in Overloon. Als het om de veiligheid rondom corona gaat, is het geen verbetering vindt de carnavalsvereniging: "We respecteren het besluit en het is in goed overleg gegaan. Maar als je nu hier binnen kijkt, levert dat veel meer gevaar op dan wanneer iedereen buiten staat." Er wordt bij de café gecontroleerd op een QR-code, maar mensen staan er wel dicht op elkaar.

Foto: Tonnie Vossen
Foto: Tonnie Vossen
Foto: Tonnie Vossen
Foto: Tonnie Vossen
12.08

'In polonaise naar de lockdown'

"Bizar idee dat er morgen misschien een lockdown wordt aangekondigd en dat we nu hier met zijn allen zijn", zegt een vrouw midden in het feestgedruis in de Oeteldonkse tent. "Maar het is ook supergezellig om iedereen weer te zien. Ik heb nog geen jaar overgeslagen."

Foto: Karin Kamp
Foto: Karin Kamp
11.59

Ook zorgmedewerkers vieren 11-11

Er wordt met argusogen gekeken naar de Elfde van de Elfde in Den Bosch, maar tussen het feestende publiek staan hier en daar ook zorgmedewerkers. "Ik werk zelf in de zorg, maar ik heb wel even behoefte aan een feestje", zegt een man in Oeteldonk. "En misschien kom ik nog wel mensen tegen die ook in de zorg willen werken, want we hebben vooral mensen nodig."

Een vrouw zegt: "Ik heb wel getwijfeld, maar wil er toch graag bij zijn. Ik probeer zoveel mogelijk afstand te houden en ga vanmiddag alweer naar huis."

11.48

Schouder aan schouder in Tullepetaonestad

Wachten op privacy instellingen...
11.45

Zo zag de opening van 11-11 eruit in Den Bosch

11.33

Vier jij de Elfde van de Elfde?

Wachten op privacy instellingen...
11.30

Ook in Roosendaal is 11-11 van start

Ook in het westen van de provincie is carnaval afgetrapt met een 11-11 ontbijt.

Wachten op privacy instellingen...
11.25

Gemeente: kom niet op de bonnefooi naar Den Bosch

Het heeft geen zin om op de bonnefooi naar het centrum van Den Bosch te komen om daar de aftrap van het carnaval te komen vieren. Carnaval wordt door de kroegen in de binnenstad georganiseerd, en daar geldt dat alleen mensen die vooraf een kaartje hebben gekocht naar binnen mogen. Wie geen kaartje heeft, komt er niet in. En wie desondanks op straat carnaval gaat vieren, komt de handhaving tegen, want dat mag niet, aldus een woordvoerder van de gemeente donderdagochtend.

LEES OOK: 11-11 in Den Bosch gaat gewoon door: 'Maar ik heb er wel buikpijn van'

11.11

De kop is eraf met het volkslied in de tent

Het Oeteldonkse Volkslied werd uit volle borst meegezongen in de tent die in Oeteldonk is opgezet. Oeteldonkers staan er opeen gepakt om de aftrap van carnaval te vieren.

Foto: Karin Kamp
Foto: Karin Kamp
11.11

3 Uurkes Vurraf volgend jaar op het Stadhuisplein in Eindhoven

Hoe we op 25 februari 3 Uurkes Vurraf kunnen vieren weet niemand, maar dát 3 Uurkes Vurraf doorgaat staat vast. Hopelijk met publiek, maar als de coronaregels dat niet toelaten, wordt het in 2022 opnieuw een online feest. Sowieso vieren we de start van het carnavalsseizoen vanaf een nieuwe locatie: het Stadhuisplein in Eindhoven. Daar zetten we een tent op. Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over 3 Uurkes Vurraf.

10.45

Taboesfeer

Lang niet iedereen wil op de foto bij onze verslaggever, er hangt dit jaar een taboesfeer rond de Elfde van de Elfde. Niet iedereen is het ermee eens dat de carnavalsvierders er zijn. Sommigen zijn er ook door hun omgeving op aangesproken.

Sommige 11-11-vierders hebben een speciaal Oeteldonks mondkapje opgezet, al is het dragen van een mondkapje niet verplicht. 'We staan er een beetje dubbel in.'

Met of zonder mondkapje (foto: Karin Kamp)
Met of zonder mondkapje (foto: Karin Kamp)
10.42

In Oeteldonk staat 11-11 op het punt van beginnen

10.35

Oeteldonks volkslied

Wachten op privacy instellingen...
10.04

Oeteldonkers moeten hun QR-code laten scannen om 11-11 te kunnen vieren

Foto: Jan Peels
Foto: Jan Peels
09.49

Oeteldonkers maken zich op voor 11-11

Een stevig ontbijt is het halve werk, zal Ferry gedacht hebben.

Wachten op privacy instellingen...
09.44

Ook orkest in Tilburg cancelt optreden

Orkest SoWhat heeft besloten donderdagavond niet op te treden op het Willemsplein in Tilburg. De leden van het orkest hebben unaniem besloten om niet op te treden, schrijven ze op Facebook. "We willen ons als orkest solidair opstellen naar alle mensen in de zorg."

08.59

Carnavalsvereniging Breda gelast op de valreep evenementen af

Op de vooravond van 11-11 heeft de Bredase carnavalsvereniging CC Giegeldonk alsnog besloten een streep te zetten door de geplande evenementen. Alle activiteiten die dit jaar nog gepland stonden, worden afgelast. “Hoewel we onze eerste evenementen onder de huidige maatregelen nog gewoon door mogen laten gaan, en ons carnavalshart van binnen ook roept om een carnaval zoals het was, hebben wij de afweging gemaakt of het wel maatschappelijk verantwoord is om met enkele honderden personen bij elkaar te komen.” aldus Edwin Verdaas, voorzitter van stichting CC Giegeldonk.

08.53

Breakfast of Champions in Kruikenstad

Wachten op privacy instellingen...
08.50

Kruikenzeikers zijn er klaar voor

Ook in Tilburg wordt 11-11 gevierd vandaag.

08.45

Bavaria introduceert 'carnavalsverzekering'

We zagen Björn van der Doelen al op zoek naar een carnavalsverzekering in een filmpje, want het kon toch zeker niet zo zijn dat hét feestje van het jaar opnieuw zou moeten worden afgelast? Het blijkt een 'initiatief' van de Brabantse bierbrouwer Bavaria. Carnaval verzekerd, beweren ze. Je betaalt geen premie en de brouwer belooft plechtig het carnavalsfeest in te halen op het moment dat het wel kan.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.