Liveblog

Opkomst bij verkiezingen Land van Cuijk en Maashorst onder 50 procent

24 november 2021 om 08:00 • Aangepast 24 november 2021 om 23:05
nl
In dit liveblog hielden we je op de hoogte van de vervroegde verkiezingen in de nieuwe gemeenten Land van Cuijk en Maashorst. Cuijk, Grave, Boxmeer, Sint-Anthonis, Mill en Sint Hubert gaan op in de nieuwe fusiegemeente Land van Cuijk, Landerd en Uden gaan samen verder als gemeente Maashorst. Vanwege de fusies mochten inwoners van deze gemeentes stemmen.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Opkomstpercentages: in Maashorst heeft uiteindelijk 42,43 procent van de kiesgerechtigden gestemd, in Land van Cuijk heeft 49,94 procent gestemd.
  • Ruim 120.000 mensen in Brabant mochten hun stem uitbrengen voor de nieuwe gemeenten Land van Cuijk en Maashorst.
  • Forum voor Democratie-lijsttrekker in Land van Cuijk heeft met zijn vliegtuig illegaal campagne gevoerd voor de verkiezingen, luchtvaartpolitie doet onderzoek.

Liveblog

22.40

Opkomst in Land van Cuijk bekend

In de nieuwe gemeente Land van Cuijk heeft 49,94 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Vooraf hadden politici gehoopt op 60 procent, dat is niet gehaald.

21.45

Opkomst in Maashorst bekend

In de nieuwe gemeente Maashorst hebben 42,43% van de kiesgerechtigden ook daadwerkelijk hun stem uitgebracht. Dat is een stuk lager dan de vorige keer. In de vijf gemeenten die Land van Cuijk gaan vormen zijn de definitieve opkomstcijfers nog niet bekend, maar na 19.00 uur was dat ruim 30 %.

21.05

Opkomst lijkt niet hoog in Land van Cuijk en Maarshorst

De stembussen in de gemeenten die Land van Cuijk worden en die Maashorst gaan vormen zijn zojuist gesloten. Zodra de opkomstpercentages bekend zijn, publiceren we die hier.

20.40

Uitslagenavonden live te volgen bij lokale omroepen

Vanwege de coronapandemie zijn er geen grootse verkiezingsuitslagenavonden in de gemeente Maashorst en Land van Cuijk. In de plaats daarvan zenden de lokale omroepen van de twee nieuwe gemeenten live een aangepaste uitslagenavond uit. Vanaf 21.00 uur begint de verkiezingsuitzending van DTV Nieuws over Maashorst, Omroep Land van Cuijk en Lokale Omroep Mill starten om 20.45 uur met de gezamenlijke liveregistratie over de verkiezingen in hun nieuwe gemeente.

20.17

Ruim een derde van kiesgerechtigden Maashorst brengt stem uit

De nieuwe gemeente Maashorst is met een laatste tussenstand gekomen over de opkomst voor de verkiezingen. Tot zeven uur vanavond had ruim 37 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. De stembureaus in zowel de gemeente Maashorst als Land van Cuijk zijn nog tot negen uur vanavond open.

17.30

'Last-minute' Grave volgt fusieverkiezingen met spanning

Grave voegde zich last-minute nog bij de fusieplannen voor Land van Cuijk. Inwoners proberen woensdag strategisch hun stem uit te brengen voor de verkiezingen.

17.15

FVD op de vingers getikt voor filmen in stemhokje

Forum voor Democratie-lijsttrekker Janco Bethlehem is woensdag op de vingers getikt door de voorzitter van een stembureau in Uden. Hij maakte in partijkleding vanuit het stemhokje een promofilmpje. Dat is allebei verboden. Daarover schrijft DTV Nieuws. Het filmpje werd via social media verspreid.

Wachten op privacy instellingen...
17.00

Loopt Maashorst warm voor de verkiezingen?

Inwoners van de gemeente Maashorst geven over het algemeen aan gestemd te hebben of nog van plan zijn naar de stembus te gaan. Toch laten cijfers vooralsnog iets anders zien. Zo'n kwart van de kiesgerechtigden bracht vooralsnog zijn of haar stem uit.

16.40

demissionair minister Ollongren brengt digitaal bezoek aan de Maashorst

Wachten op privacy instellingen...
16.30

Opkomstcijfer Land van Cuijk kruipt over dat van Maashorst

In het Land van Cuijk is tot half vijf vanmiddag dertig procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. De stembureaus blijven nog tot negen uur vanavond open.

16.00

Opkomstcijfer Maashorst nog steeds aan de lage kant

Tot vier uur woensdagmiddag is 25,59 procent van de kiesgerechtigden in Maashorst naar de stembus geweest. Vier jaar geleden werd ongeveer rond hetzelfde tijdstip in de gemeente Uden nog een opkomstpercentage van dertig procent gehaald. Nieuwe, actuele opkomstcijfers van de gemeente Land van Cuijk worden pas na vier uur woensdagmiddag verwacht. Vertrekkend burgemeester Henk Hellegers van Uden maakt zich zorgen over de opkomstcijfers:

14.13

Forum voor Democratie wil alsnog referendum over fusie in Maashorst

Forum voor Democratie doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, onder meer in Land van Cuijk en Maashorst. Lijsttrekker Janco Bethlehem van de lokale tak in Maashorst is vol spanning. ''De belangen zijn enorm groot voor de inwoners.’’

Opvallend is dat de partij wel meedoet, maar tegen een fusie is van de gemeenten Uden en Landerd, net als de lokale afdeling in het van Land van Cuijk tegen een samenvoeging is in die nieuwe gemeente. ‘’Wat je mist is een referendum, een burgerraadpleging. Als de politiek de burgers had geraadpleegd, dan had een groot deel van de kiezers zich negatief had uitgesproken, denk ik.''

FvD in Maashorst wil na de verkiezingen alsnog een referendum. ‘’We gaan vragen wat de burger echt wil. Als zij zich uitspreken tegen de fusie, gaan we daar alsnog mee terug naar de Kamer. Dan zal daar een heroverweging moeten komen.’’

13.48

Land van Cuijk wordt anderhalf keer zo groot als Amsterdam

De vijf gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert en Sint Anthonis gaan samen op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Daarmee is die nieuwe gemeente met een oppervlakte van 351,83 km2 een van de grootste gemeenten van ons land. Ter vergelijking: Amsterdam telt 200 km2, Eindhoven nog niet eens de helft: 90 km2. De nieuwe gemeente blijft qua inwoners wel wat achter bij de grote jongens. Land van Cuijk bestaat straks uit bijna 90.000 inwoners, bijna net zoveel als Helmond.

13.30

Vooralsnog redelijke opkomst bij stemlokaal in Schaijk (gemeente Landerd)

In Schaijk mogen in totaal bij 6000 mensen hun stem uitbrengen, waarvan 1800 bij het stembureau bij voetbalvereniging DAW. Hier zijn in de eerste twee dagen al eenderde van die stemmen uitgebracht. Woensdag voor de middag was er 150 keer gestemd op deze locatie. Op deze verkiezingsdag zijn er nog twee stemlokalen in het dorp. Een aantal inwoners van Schaijk (gemeente Landerd) wilde liever opgaan in Oss, maar dat ging niet door. De complete gemeente Landerd gaat vanaf 1 januari fuseren met Uden.

12.45

Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer maakt zich zorgen over sfeer in landelijke politiek


Burgemeester Karel van Soest stemde woensdagochtend voor de laatste keer als burgemeester van Boxmeer. Hij gaat met pensioen. Van Soest is positief over de fusie, maar maakt zich over het klimaat in de landelijke politiek en de invloed die dat heeft op de verkiezingen in het Land van Cuijk. ‘’Als ik zie hoe de mensen in de landelijke politiek met elkaar omgaan…die sfeer is echt niet het voorbeeld van wat je van de politiek mag verwachten. Als dat de trend gaat worden, dan hebben wij daar ook last van. Maar dat zullen we aan het einde van de dag merken.’’

12.30

Land van Cuijk: 15 procent heeft stem uitgebracht


Ook de nieuwe gemeente Land van Cuijk heeft een nieuwe tussenstand bekendgemaakt: 15 procent van de kiesgerechtigden in de fusiegemeente heeft tot nu toe zijn of haar stem uitgebracht. Dat cijfer is ongeveer gelijk aan dat van de gemeente Maashorst.

11.50

Opkomst verkiezingen blijft laag

Slechts 14 procent van de kiesgerechtigden heeft tot nu toe zijn of haar stem uitgebracht in de fuserende gemeenten Uden en Landerd. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de gemeente, die om half elf zijn gepubliceerd. Van de nieuwe gemeente Land van Cuijk zijn nog geen nieuwe opkomstcjfers bekend. Tot woensdagavond negen uur kunnen inwoners van de nieuwe gemeenten Maashorst en Land van Cuijk hun stem uitbrengen. Bij Theater Markant in Uden werden woensdagochtend de stemmen van de afgelopen twee dagen geteld (vroegstemmen).

Bij theater Markant in Uden wordt druk geteld (foto: Tessel Linders)
Bij theater Markant in Uden wordt druk geteld (foto: Tessel Linders)
11.33

Onderzoek naar illegale verkiezingsstunt Forum-lijsttrekker met sleepvlucht


De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat samen met de luchtvaartpolitie onderzoek doen naar een illegale reclamesleepvlucht van Forum voor Democratie-lijsttrekker Peter Verstegen uit Vierlingsbeek. Verstegen vloog zondag en maandag met zijn microlight-vliegtuig boven het Land van Cuijk en Noord-Holland om reclame te maken voor de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen. Zijn toestel mag helemaal geen sleepvlucht uitvoeren en Verstegen heeft niet de juiste papieren voor een sleepvlucht.

11.00

In Cuijk zijn twee stembureaus vervangen door speciale stemtent vanwege corona

Op parkeerterrein Zwaanplein in Cuijk is een ‘stemtent’ neergezet. Het vervangt de twee ‘normale’ stembureaus in het gemeentehuis van Cuijk en woonzorgcentrum Castella. In het woonzorgcentrum willen ze zo min mogelijk mensen binnen vanwege corona en ook in het gemeentehuis is afstand houden moeilijk. Vandaar deze oplossing. Er komen in de 'stemtent' veel ouderen stemmen. Het is er lekker warm en er is veel ruimte voor bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel.

Vanwege corona is er een speciale stemtent in Cuijk (foto: Tessel Linders)
Vanwege corona is er een speciale stemtent in Cuijk (foto: Tessel Linders)
10.00

Vroegstemmen worden geteld in Boxmeer


In de sporthal in Boxmeer is woensdagochtend begonnen met het tellen van de vroegstemmers. Maandag en dinsdag kon in het Land van Cuijk en Maashorst al gestemd worden.

9.45

Omroepauto moet kiezers Land van Cuijk naar de stembureaus trekken

In de verschillende kernen van de toekomstige gemeente Land van Cuijk wordt een heuse omroepauto ingezet. Die rijdt door de straten en roept mensen op om hun stem vandaag uit te brengen.

De oproepauto rijdt door de straten van Land van Cuijk (foto: Tessel Linders)
De oproepauto rijdt door de straten van Land van Cuijk (foto: Tessel Linders)
9.25

Lage opkomstpercentages in Maashorst en Land van Cuijk

In de eerste twee dagen van de vervroegde verkiezingen in Land van Cuijk en Maashorst (vroegstemmers) is de opkomst nog erg laag. In laatstgenoemde gemeente kwam tien procent van de kiesgerechtigde een vroege stem uitbrengen. In Land van Cuijk kwam het opkomstpercentage niet hoger dan vijf procent. Woensdag kan er nog tot negen uur 's avonds gestemd worden in de twee nieuwe gemeenten.

9.00

'Team Lokaal en CDA grootste partijen, kijkend naar bijna vier jaar geleden'

Kijkend naar de verkiezingsuitslag van 2018 in de gemeenten Cuijk, Grave, Boxmeer, Sint-Anthonis, Mill en Sint Hubert dan zouden Team Lokaal en CDA op dit moment de grootste partijen zijn in het Land van Cuijk. Dat heeft De Gelderlander uitgezocht. Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat niet alle partijen in alle gemeenten destijds meededen.

7.30

Stembureaus in fusiesgemeentes Land van Cuijk en Maashorst zijn geopend

Om 7.30 uur vanmorgen zijn de stembureaus opengegaan. Inwoners van de fuserende gemeenten Cuijk, Grave, Boxmeer, Sint-Anthonis, Mill en Sint Hubert, Uden en Landerd mogen naar de stembus. Benieuwd hoe druk het bij de stembureaus in de fusiegemeente Maashorst is? Kijk dan op maashorst.waargajijstemmen.nl.

6.30

Ruim 120.000 Brabanders mogen vandaag stemmen

In totaal kunnen woensdag (en de afgelopen twee dagen) 121.048 stemgerechtigden hun stem uitbrengen. Zij kunnen op tachtig locaties terecht.

6.00

Acht gemeentes mogen vandaag vervroegd naar de stembus vanwege fusies

Er kan vandaag gestemd worden voor de nieuwe gemeenten Maashorst en Land van Cuijk. De afgelopen dagen konden kiezers ook al vroegstemmen in de gemeenten vanwege corona. "We willen de opkomst bevorderen", vertelt een voorlichter van de gemeente Uden. "In deze tijd van corona is het extra prettig, omdat er nog meer over de dagen heen gespreid kan worden gestemd."

LEES OOK:

Rode potloden paraat: in zeven gemeenten mag deze week gestemd worden

Verkiezingen in een deel van Brabant, maar het loopt nog geen storm

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.