9000 euro opgehaald voor Poolse slachtoffers van brand in Dongen

29 december 2021 om 21:55 • Aangepast 1 januari 2022 om 15:25
nl
Bij een brand raakten ze eind november alles kwijt, maar nu kunnen ze weer iets gaan opbouwen dankzij gulle giften van verschillende ínwoners van Dongen. Een inzamelingsactie voor de Poolse bewoners van een huis aan de Kardinaal van Rossumstraat heeft 9.392 euro opgeleverd.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Bij de brand kwam Victoria, een 29-jarige vrouw uit Polen, om het leven en raakte de 22-jarige Ania zwaargewond. De mannen Tomasz, Ryszard en Oskar wisten op tijd buiten te komen. Twee van hen ontsnapten via het raam, de ander sliep op de begane grond.

De twee vrouwen verbleven op zolder. Ania probeerde Victoria nog wakker te maken, maar die was bewusteloos. Buren met een ladder hebben Ania naar beneden geholpen. Ze is eerst zwaargewond naar het Amphia Ziekenhuis in Breda gebracht en daarna naar een ziekenhuis in Rotterdam.

De slachtoffers woonden in een twee-onder-een-kapwoning. In het aangrenzende huis woont een jong gezin met een baby van drie maanden. Ook hun huis liep door de brand flinke schade op. Voor het jonge gezin was al een doneeractie gestart door een familielid.

Door vijf gedeeld
Susan van Vorstenbosch zette de actie voor de Polen op. "Ik kende ze niet persoonlijk, maar vond dat zij ook geholpen moesten worden. Het geld is door vijf gedeeld en net voor kerst overhandigd. Eén deel gaat naar de familie van de overleden vrouw, om de kosten van de begrafenis te dekken."

De Polen waren geen familie van elkaar. "Ze woonden alleen in hetzelfde huis. Ze hebben nu op verschillende andere plekken tijdelijk onderdak gevonden. Ze waren heel erg blij met het geld. Dankbaar, maar ook verlegen. Ze vonden het bijzonder dat Dongenaren dat voor hen over hadden."

Ook in Poolse media was aandacht voor de brand. Hier werd ruim 2600 euro ingezameld. Ook dat geld gaat naar de uitvaart. Victoria is naar het Poolse Chojnice gebracht, voor de begrafenis.

LEES OOK:

Victoria overleed bij brand in Dongen: ‘Ania kreeg haar niet meer wakker’

'Intens heftig en verdrietig', zegt burgemeester Dongen over fatale brand

Jan haalt vrouw van dak brandend huis: 'Ik was bang dat ze zou springen'

Vrouw overleden bij uitslaande brand in huis in Dongen, vier gewonden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.