Zo komt het dat Brabant opnieuw potdicht zit door mist - Omroep Brabant

Zo komt het dat Brabant opnieuw potdicht zit door mist

14 januari om 10:35 • Aangepast 15 januari om 00:44
nl
Voor de zoveelste dag op rij heeft onze provincie te te maken met een dikke laag mist. Dat betekent oppassen op de weg en problemen met vluchten op Eindhoven Airport. Waar komt deze hardnekkige mist vandaan en waarom hebben we er zo vaak mee te maken?
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Volgens Wouter van Bernebeek van Weerplaza komt het wel vaker voor dat we in een grijze wereld zijn gehuld in deze tijd van het jaar. "Het is geen ongewoon fenomeen", zegt hij. "Tussen november en maart komt vaker dichte mist voor en dat heeft alles te maken met de zonkracht die heel laag is."

"De zonkracht is nu zo laag dat de mist de hele dag kan blijven hangen."

In de zomer ontstaat er ook regelmatig mist, zegt hij. "Maar dan is dat vooral 's nachts het geval, omdat rond zes of zeven uur 's ochtends alles al is opgelost door de warmte van de zon. Nu is de invloed van de zon zo klein, dat de mist de hele dag kan blijven hangen."

Rustig weer met nauwelijks wind zorgt er ook voor dat de mist lang blijft hangen. "We liggen momenteel onder een krachtig hogedrukgebied", zegt Van Bernebeek. "En als de lucht dan vrij vochtig is, waarmee wij in Nederland sowieso mee te maken hebben door de nabijheid van zeewater, dan heeft de mist vrij spel."

De mistdeken zal vrijdag nauwelijks optrekken, voorspelt de weerman. "In de loop van de dag zal de mistlaag iets omhoog gaan, waardoor het zicht aan de grond redelijk goed wordt. Maar op tien tot twintig meter hoogte zal het blijven hangen."

"Het is niet uitgesloten dat het volgende week opnieuw mistig wordt."

De meteoroloog verwacht dat de wind komend weekend wel wat toeneemt. "Zondag trekt er ook een zwak frontje over waardoor de mist zal oplossen. Maar het is niet uitgesloten dat het in de loop van volgende week opnieuw mistig wordt, want we krijgen opnieuw te maken met een hogedrukgebied."

De mist zit ook Eindhoven Airport dwars. Talloze vliegtuigen die in Eindhoven hadden moeten landen, kampen met vertraging of worden omgeleid naar andere luchthavens.

Foto: Brian Versteegh
Foto: Brian Versteegh

De verwachting is dat deze maatregelen voor het vliegverkeer tot zeker 2025 nodig zullen zijn. Om de situatie op Eindhoven Airport te verbeteren, is namelijk een miljoeneninvestering nodig in het Instrument Landing Systeem (ILS) zodat vliegtuigen ook met minder zicht gewoon kunnen landen op de luchthaven.

In oktober vorig jaar legde de mist het vliegveld eveneens lam. Reizigers kregen te horen dat er geen vliegverkeer mogelijk was.

LEES OOK:

Waarschuwing voor dichte mist, vooral in het westen is het zicht beperkt

Vluchten Eindhoven Airport vertraagd door dichte mist

Tot minimaal 2025 heeft Eindhoven Airport zoveel last van mist

Mist legde vliegveld Eindhoven vrijdagochtend lam

Dit is waarom Eindhoven Airport veel sneller last heeft van mist dan Schiphol

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone