Liveblog

Coronanieuws: aantal besmettingen blijft stijgen, helft meer dan donderdag

4 maart 2022 om 15:09 • Aangepast 5 maart 2022 om 12:12
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 17.911 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • 173 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Voor het eerst sinds oktober minder dan 150 patiënten op IC in Nederland.
  • Ziek personeel na carnaval brengt steeds meer bedrijven in problemen.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

18.03

Twee jaar lang corona weten te omzeilen, maar na carnaval massaal voor de bijl

De omikronvariant van het coronavirus houdt flink huis in de dagen na carnaval. Bij de teststraten neemt de drukte weer toe. Carnavalsvierders merken het ook in hun directe omgeving. “Van de elf vrienden zitten er nu zes thuis”, vertelt Aaron uit Tilburg. "Ik heb twee jaar overleefd zonder het coronavirus, maar nu heb ik het toch te pakken", zegt Loes lachend.

LEES OOK: Twee jaar lang corona weten te omzeilen, maar na carnaval massaal voor de bijl

17.13

Ziek personeel na carnaval brengt steeds meer bedrijven in problemen

Na een druk carnavalsweekend, lopen de coronacijfers pijlsnel op. Veel feestvierders hadden het er graag voor over, maar bedrijven zitten met de gebakken peren. Lunchroom 't Paviljoen in Roosendaal sluit de boel omdat te veel medewerkers ziek zijn. Het winkeltje van Zuivelboerderij Zwanenburg gaat dicht omdat de eigenaren zelf besmet zijn en Haarstudio El Barbero in Breda heeft nog maar één kapster over.

LEES OOK: Ziek personeel na carnaval brengt steeds meer bedrijven in problemen

15.40

Aantal coronabesmettingen schiet omhoog

Het coronavirus leeft weer op, zoals al was voorspeld. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn landelijk 68.345 mensen positief getest op het virus. Dat is het hoogste aantal sinds 12 februari, drie weken geleden.

Amsterdam heeft de meeste positieve tests. In de hoofdstad is het coronavirus aangetroffen bij 2741 mensen. In Utrecht waren er 2099 bevestigde besmettingen en in Den Bosch 1747. Daarna volgen Breda (1610) en Groningen (1432). Op de plekken waar carnaval is gevierd zijn meer plaatsen met veel positieve tests, zoals Maastricht (853), Land van Cuijk (784), Oss (675) en Roosendaal (653).

15.29

17.911 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn vrijdag 17.911 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat zijn er de helft meer dan donderdag, toen ging het om 11.983 besmettingen, woensdag stond de teller nog op 7820.

Wachten op privacy instellingen...
15.00

Komen werken met corona? Kan verplicht voelen, denkt IC-verpleegkundige

Ziekenhuizen moeten terughoudend zijn met het stellen van de vraag: wil je ondanks een positieve coronatest toch komen werken? Dat vindt vakbondsman en ic-verpleegkundige Arjan van den Broek uit Bergen op Zoom. "De vraag kan leiden tot sociale druk op zorgmedewerkers, van wie de afgelopen twee jaar al ontzettend veel is gevraagd."

14.45

Voor het eerst sinds oktober minder dan 150 patiënten op IC in Nederland


Het aantal coronapatiënten op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds oktober vorig jaar onder de 150 gedoken. Op dit moment liggen er 147 patiënten met corona op een ic, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het zijn nu acht patiënten minder dan een etmaal geleden. Er werden tien nieuwe patiënten met corona op een ic opgenomen, maar doordat meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde de bezetting toch.

In totaal liggen er nog 1391 mensen met een coronabesmetting in de ziekenhuizen. Dat is een daling met twintig patiënten ten opzichte van gisteren.

14.40

Belgen vanaf maandag vrijwel verlost van coronamaatregelen

België schrapt maandag vrijwel alle resterende coronamaatregelen. Dat heeft het Overlegcomité van de zes regeringen volgens meerdere Belgische media besloten. Voor toegang tot de horeca, concerten, discotheken of bioscoop kan de coronapas op zak blijven. De sluitingsuren voor nachtclubs en cafés verdwijnen en een mondkapje zal alleen nog in het openbaar vervoer, de ziekenhuizen en de verpleegtehuizen moeten worden gedragen.

Beperkingen op de capaciteit van theaters en evenementen vervallen. Het horecapersoneel hoeft geen mondkapje meer te dragen, en leerlingen van het middelbaar onderwijs evenmin. Een FFP2-masker wordt wel nog aangeraden voor medisch kwetsbare mensen, zowel binnen als buiten. Binnen blijft het gebruik van een CO2-meter en een actieplan voor luchtzuivering verplicht. Dat geldt ook voor afgesloten tenten of overdekte terrassen.

12.30

Is de festivalsector bestand tegen nieuwe virussen in de toekomst?

De festivals barsten binnenkort weer los, maar of alles als vanouds wordt is nog maar de vraag. Peter van der Aalst, opleidingsmanager en docent Leisure en Events aan Breda University of Applied Sciences, heeft zijn bedenkingen.

"Het virus gaat niet meer weg, er kunnen weer nieuwe varianten of andere virussen opduiken. We moeten leren flexibel om te gaan met wat ons overkomt en accepteren dat het leven niet maakbaar is. Dat is een van onze grootste uitdagingen", zegt hij tegen Omroep Brabant.

LEES OOK: Festivals virusbestendig maken is niet simpel: 'Maar we gaan het doen'

11.35

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vanochtend 173 coronapatiënten opgenomen, één minder dan gisteren. Dat maakte het ROAZ zojuist bekend. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 24 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat ook 24 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee werden er overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.10

Meer kankeroperaties in ziekenhuizen mogelijk dan vorige maand

Het aantal ziekenhuizen dat kritieke maar planbare zorg weer op tijd kan uitvoeren, is toegenomen tot 87 procent, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat dan bijvoorbeeld om kankerbehandelingen. Vorige maand lukte het nog 76 procent van de ziekenhuizen waar de NZa gegevens van heeft om zulke operaties op tijd uit te voeren.

Op dit moment kunnen vijf ziekenhuizen de kritieke planbare zorg nog niet altijd binnen zes weken leveren. Als zulke zorg langer wordt uitgesteld, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid van de patiënt.

Alle ziekenhuizen kunnen ook weer planbare ingrepen zoals knie- en heupoperaties uitvoeren. Een kwart van de ziekenhuizen kan dat soort zorg weer volledig leveren, aldus de NZa. Vorige maand ging het nog om 10 procent. De 'gewone' zorg moest tijdens de coronacrisis geregeld worden uitgesteld, omdat er zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen dat andere operaties en behandelingen niet meer uitgevoerd konden worden.

10.44

Na rustig begin, wordt het nu drukker bij teststraat in Tilburg

Het begon vanochtend erg rustig bij de testlocatie van de GGD Hart voor Brabant aan de Goirkekanaaldijk in Tilburg, zo constateert onze verslaggever die daar is. Rond kwart voor elf begon het wat drukker te worden, maar van extreme drukte is volgens haar nog geen sprake. In principe zitten alle afspraken voor een coronatest vol. Wanneer mensen niet komen opdagen worden er misschien weer plekken opengezet, zo geeft de GGD aan.

Het is volgens de GGD Hart voor Brabant vandaag in Tilburg een stuk drukker dan woensdag. Vanaf dinsdag zien ze het aantal mensen dat getest wil worden weer toenemen. "We merken dat we weer aan het pieken zijn", zegt een woordvoerder. "Het gevoel besta at dat we naar dezelfde piek gaan als met omicron in januari."

Als de vraag naar testen de komende dagen nog verder toeneemt dan zullen testlocaties langer open gaan.

Woensdag was het bij de coronatestlocatie in Eindhoven al erg druk. De mensen hingen met de benen buiten. Daarvan is vandaag in Tilburg dus (nog) geen sprake.

Na de polonaise nu in de rij bij de teststraat: 'Alle afspraken zitten vol'

Het begint wat drukker te worden bij de testlocatie in Tilburg (foto: Eva de Schipper)..
Het begint wat drukker te worden bij de testlocatie in Tilburg (foto: Eva de Schipper)..
07.00

Paralympics pas geslaagd voor Esther Vergeer na veilige terugkeer

Voor Esther Vergeer, chef de mission van het paralympisch team van TeamNL, zijn de Winterspelen pas geslaagd als iedereen weer gezond en veilig terug in eigen land is. "Dat heeft met de coronapandemie te maken en met de oorlog." Dit zijn volgens haar twee 'vreselijke hobbels' in een verder goede voorbereiding op het evenement in Peking, dat vrijdag begint. "De coaches en sporters zijn blij en hebben er zin in", laat Vergeer weten.

04.57

Groeispurt aantal webwinkels lijkt ten einde, meldt KVK

De groei van het aantal webwinkels in Nederland vlakt af. De branche lijkt volgens de Kamer van Koophandel qua omvang enigszins verzadigd. Afgelopen maand kwamen er 1868 nieuwe webshops bij, een daling van 42 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De afgelopen twee jaar nam het aantal webshops nog keer op keer toe. Dat was vooral het gevolg van de coronapandemie. Daardoor waren er extra mogelijkheden voor onlineverkopen. Tegelijkertijd moesten eigenaren van puur fysieke winkels op zoek naar alternatieve verkoopkanalen toen zij dicht moesten.

03.30

Eerste mensen krijgen tweede boosterprik

Voor het eerst krijgen mensen in Nederland een tweede boosterprik tegen het coronavirus. Op vrijdag begint het zetten van de herhaalboosters. Het kabinet heeft besloten de extra ronde te houden, omdat de versoepeling van coronaregels kan leiden tot een nieuwe toename van het aantal besmettingen. In totaal komen ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder in aanmerking voor de extra boosterprik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!