Preventief fouilleren bij azc Budel stopt, alle maatregelen zijn opgeheven - Omroep Brabant

Preventief fouilleren bij azc Budel stopt, alle maatregelen zijn opgeheven

15 maart om 09:42 • Aangepast 16 maart om 09:54
nl
Het veiligheidsrisicogebied rond het azc in Budel is opgeheven. Dat heeft burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck besloten, in overleg met politie en het Openbaar Ministerie. De afgelopen maand is het rustig gebleven rond het azc en dus is het niet nodig om de maatregelen te verlengen.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Precies een maand geleden besloot de burgemeester nog om het veiligheidsrisicogebied rond het asielzoekerscentrum met een maand te verlengen. Er weer een maand aan vastplakken is volgens de burgemeester nu niet nodig. Reden voor de zware maatregel waren de vele steekpartijen bij het azc.

Hekken rondom azc
Door de omgeving aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied kon de politie mensen op straat preventief fouilleren, zonder daarvoor een directe reden te geven. Ook mochten mensen in of in de buurt van het azc geen voorwerpen meer bij zich hebben waarmee ze iemand kunnen verwonden.

Sinds een maand staan er ook hekken rond het terrein om mensen die er niet horen, buiten te houden. Er bleven namelijk regelmatig 'ongevraagde gasten' logeren. De gemeente sluit niet uit dat de maatregelen weer verscherpt worden als de overlast en criminaliteit weer toenemen.

Opvang in 2024 dicht
Vorige week besloot de gemeenteraad dat het azc over twee jaar dicht moet. Het contract met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) loopt dan af. De raad wil vanwege de overlast geen verlenging van het azc. Wel blijft de optie voor een nieuw azc open.

LEES OOK:

Veel overlast bij azc in Budel, daarom moet het in 2024 dicht

58 asielzoekers van azc in Budel zijn de afgelopen drie maanden veroordeeld

Maarheeze is klaar met azc: 'Dit dorp gaat naar de kloten'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.