Drugsverdachte wil appjes zien van undercoveragent die zelfmoord pleegde

15 maart 2022 om 13:41 • Aangepast 16 maart 2022 om 12:11
nl
De 46-jarige drugsverdachte Joop M. uit Zevenbergschen Hoek wil toegang tot alle WhatsAppberichten en afgeluisterde gesprekken die hij had met een undercoveragent die vorig jaar zelfmoord pleegde. Zijn advocaat diende dat verzoek dinsdag in bij de rechtbank in Breda. De agent was in het huis naast hem komen wonen.
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van ANP
Geschreven door
Evie Hendriks & ANP

De rechtbank besloot eerder al het rapport dat de overleden agent maakte, toe te voegen aan het strafdossier tegen Joop M. hoewel de undercoveragent het rapport nooit heeft ondertekend. De 46-jarige verdachte wordt ervan verdacht dat hij 1300 kilo cocaïne heeft ingevoerd via de haven van Vlissingen.

Volgens de verdachte geeft het rapport van de undercoveragent geen goed beeld van de zaak. Zo vindt hij dat de agent hem meerdere keren heeft uitgelokt, bijvoorbeeld door een ruimte in de auto voor een wapen te maken.

De joviale buurman
Het OM wilde de rol van Joop M. bij meerdere drugsorganisaties onderzoeken. Daarom besloot de politie een undercoveragent in te zetten, die in het huis naast de 46-jarige verdachte en zijn vrouw ging wonen.

Hij kwam als de joviale buurman vaak over de vloer bij M. en kreeg na verloop van tijd zelfs een relatie met de vrouw van de verdachte. De undercoveragent werkte onder zo'n hoge druk dat hij vorig jaar zelfmoord pleegde. Volgens onderzoek naar de undercoveroperatie zou de agent te weinig ondersteuning hebben gekregen.

De rechtbank beslist dinsdag of M. toegang krijgt tot de WhatsAppberichten en afgeluisterde gesprekken. De vrouw van de verdachte moet nog verhoord worden over haar rol in de zaak.

Heb jij vragen over zelfmoord? Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl.

LEES OOK:

OM: andere officier had onderzoek zelfmoord undercoveragent moeten leiden

Gezin van undercoveragent die zelfmoord pleegde doet verhaal

Undercoveragent die zelfmoord pleegde werd aan zijn lot overgelaten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!