Politievakbond klaar met supportersgeweld: 'Jammer voor de echte fans'

7 mei 2022 om 14:11 • Aangepast 16 mei 2022 om 17:18
nl
Politievakbond ACP ziet het aantal geweldsincidenten onder voetbalsupporters stijgen sinds zij weer de stadions in mogen. Bij geweld tussen de supporters blijft het niet. Steeds vaker keren voetbalfans zich tegen de politie. Zo bekogelden Helmond Sport en FC Den Bosch supporters vrijdagavond agenten met vuurwerk, stenen en blikken drank.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

Alleen al vorige maand moest de politie meerdere keren ingrijpen bij heftige rellen tussen supporters. Zo voerde de ME charges uit vanwege rellende voetbalfans in de Eindhovense binnenstad na de wedstrijd PSV - Leicester City.

Het bestuur van FC Den Bosch stuurde supporters vorige week een open brief dat zij moeten stoppen met onrust stoken. Dat deed de club na een uit de hand gelopen wedstrijd tegen Volendam waarbij supporters rookbommen, worstenbroodjes en bier op het veld gooiden.

Ook fans van de Werkendamse voetbalclub Kozakken Boys sloegen Tweede Paasdag flink in op een groep supporters van Spakenburg na een wedstrijd. Het bestuur van Kozakken Boys liet weten dat de onrust door te weinig mankracht bij de politie niet voorkomen kon worden.

"Extra inzet bij voetbalwedstrijden drukt op capaciteit."

De beperkte mankracht is precies het probleem volgens Maarten Brink, woordvoerder van de landelijke politievakbond ACP. "Bij voetbalwedstrijden worden vaker extra politiemensen ingezet, maar zeker als het uit de hand loopt, drukt de extra inzet flink op de capaciteit voor andere zaken."

Volgens Brink is de politie niet alleen tijdens de rellen genoodzaakt om extra agenten in te zetten. "Supporters die geweld veroorzaken worden vaak na de rellen opgespoord en aangehouden. Dat vergt opsporingswerk en daar worden onder andere wijkagenten en rechercheur op gezet die dan geen tijd hebben voor andere zaken", legt hij uit.

Geweld tegen agenten is de laatste maand ook vaker voorgekomen. Naast de agenten die vrijdag bekogeld en aangevallen werden in Helmond, ging het twee weken geleden ook flink mis in Waalwijk. Agenten werden daar bekogeld met glas en bespuugd door supporters van RKC Waalwijk en PEC Zwolle, nadat zij een vechtpartij tussen de voetbalfans wilden sussen.

"Trend in incidenten sinds supporters stadions in mogen."

De voorzitter van de politievakbond herkent het toenemende geweld. "Als ik alle berichten lees, zie ik een trend in het aantal geweldincidenten onder supporters sinds zij weer het stadion in mogen."

Of de coronacrisis hier invloed op heeft, kan Brink niet zeggen maar jammer voor andere voetbalfans vindt hij het wel. "Veel supporters zijn blij dat ze eindelijk weer naar het stadion kunnen en dan is er een groep die zo erg onrust stookt. Het is erg jammer voor de echte fans."

LEES OOK: Agenten aangevallen met stenen en vuurwerk na Helmond Sport-FC Den Bosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!