Azc Overloon over week dicht, voor 300 asielzoekers nog geen nieuwe plek

12 mei 2022 om 18:00 • Aangepast 8 juni 2022 om 10:34
nl
De laatste week voor het asielzoekerscentrum in Overloon breekt aan. Toch heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog geen nieuwe plek gevonden voor e ongeveer driehonderd mensen die nu nog in opvangcomplex wonen. Volgende week donderdag sluit het azc de deuren.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Inwoners van het naburige Stevensbeek en Overloon waren er na jaren van overlast, diefstallen, inbraken en zelfs mishandelingen helemaal klaar mee. Die incidenten werden voornamelijk veroorzaakt door zogenoemde veiligelanders, asielzoekers uit landen die door Nederland als veilig worden beschouwd.

"Elke dag is een uitdaging, de toestroom van nieuwe vluchtelingen is hoog."

Vorig jaar zomer besloot de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Boxmeer dat het asielzoekerscentrum in Overloon dicht moest. Het contract met het COA, dat 19 mei afloopt, werd niet verlengd.

Toen het besluit viel, woonden er nog 500 asielzoekers in het azc. Het COA ging op zoek naar nieuwe opvangplekken, maar dat valt niet mee in tijden van toch al uitpuilende locaties. Om en nabij de 200 mensen konden ergens anders worden ondergebracht.

En dus zijn er nog 300 asielzoekers over, voor wie binnen een week een dak boven het hoofd moet worden gevonden. En daar zit het COA behoorlijk mee in de maag. "Elke dag is voor ons weer een uitdaging. De toestroom van nieuwe vluchtelingen is hoog", vertelt woordvoerder Timo Waarsenburg.

Dat de opvangcentra overlopen, is een bekend gegeven. De druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel was dinsdag zelfs zo hoog, dat enkele tientallen asielzoekers op een grasveldje buiten het aanmeldcentrum de nacht door moesten brengen. Onmenselijk, dus mochten ze uiteindelijk in de ontvangsthal op de grond liggen.

"Ik garandeer dat in ieder geval niemand buiten hoeft te slapen."

Ondanks de druk, heeft het COA er alle vertrouwen in dat er nieuwe plekken worden gevonden voor de ongeveer driehonderd overgebleven asielzoekers in Overloon. "Maar het zal misschien niet dezelfde kwaliteit van wonen zijn die de asielzoekers nu gewend zijn en ook niet allemaal bij elkaar. Mogelijk moet een deel naar een tijdelijke noodopvang, zoals die bij het Autotron in Rosmalen. Maar ik garandeer dat in ieder geval niemand buiten hoeft te slapen."

De gemeente Land van Cuijk, waar Overloon inmiddels deel van uitmaakt, wil vanaf komende maand Oekraïners opvangen op het terrein van het azc. Het gaat in eerste instantie om 250 oorlogsvluchtelingen. Op het terrein is plek voor achthonderd bewoners.

LEES OOK:

Inwoners van Overloon zijn helemaal klaar met azc: 'Genoeg is genoeg'

Dorpsbewoners voelen zich onveilig door azc en willen dat het dichtgaat

Azc in Overloon moet weg, raad van Boxmeer hakt knoop door

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.