Agenten en ME in het nauw door agressieve NAC-fans, rechter doet uitspraak - Omroep Brabant
Video

Agenten en ME in het nauw door agressieve NAC-fans, rechter doet uitspraak

22 mei om 18:00 • Aangepast 30 mei om 13:51
nl
Wachten op privacy instellingen...
Agenten werden een jaar geleden in het nauw gedreven na de voetbalwedstrijd tussen NAC Breda en NEC. Ze waren hun leven niet meer zeker. Een aantal werd zo geraakt, letterlijk en figuurlijk, dat ze tijdelijk het werk moesten neerleggen. De rechtbank doet maandagmorgen uitspraak in de zaken tegen ongeveer dertig fans van NAC voor hun aandeel in de rellen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het was een orgie van geweld na de wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion in Breda. NAC had zojuist de beslissende finalewedstrijd om promotie naar de Eredivisie verloren (1-2). NAC-fans bleken een slecht verliezer: ze reageerden hun frustratie af op politie en Mobiele Eenheid (ME). Er werd met vuurwerk en stenen gegooid.

"Doorgewinterde politiemensen hadden dit nog nooit meegemaakt."

“Doorgewinterde politiemensen vertelden dat ze dit nog nooit hadden meegemaakt, zo erg was het.” Zo probeerde de voorzitter van de rechtbank de ernst van de zaak duidelijk te maken bij de hooligans (van 17 tot 43) die terechtstonden.

De meeste verdachten, van wie veruit het merendeel afkomstig was uit West-Brabant, werden openlijke geweldpleging en vernieling ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie eiste onder meer celstraffen tot 100 dagen en 200 uur aan taakstraffen. Agenten menen dat er sprake was van poging tot doodslag en vinden dat ze recht hebben op schadevergoedingen.

"Ik was bang dat ik nooit meer thuis zou komen."

Enkele agenten vertelden over het geweld van 23 mei vorig jaar. “Ik heb het overleefd, maar ik heb doodsangsten uitgestaan”, sprak één van hen. “Ik was bang dat ik nooit meer thuis zou komen.” Ze kregen trappen en klappen en ze werden bekogeld met dranghekken, vuurwerk, stenen en flessen.

De NAC-fans probeerden op een bepaald moment het stadion binnen te dringen. Toen dat niet lukte, koelden ze hun woede op een ME-bus. De inzittenden voelden zich als ratten in een val. Andere ME’ers konden hen verlossen, waarna de supporters agenten en politiebussen op de korrel namen. Een van die agenten zei dat ze hem ‘vanwege een verloren voetbalwedstrijd kapot wilden maken.’

Wegens de toen geldende coronaregels mochten slechts 2500 toeschouwers in het stadion. De uitschakeling, de zoveelste sportieve tegenvaller, was het laatste zetje voor een deel van de aanhang om zo te keer te gaan.

"Ik moet nu op de blaren zitten."

Tijdens de zitting mochten ook de verdachten hun zegje te doen. Lang niet iedereen maakte hiervan gebruik. Een man uit West-Brabant die in zijn vrije tijd grensrechter is, schaamde zich de ogen uit zijn hoofd. Hij gooide een uitgedoofde fakkel naar de politie. “Ik schaamde me hier heel erg voor. Zo iemand ben ik helemaal niet.” Een andere aanhanger bekende dat hij iets stoms had gedaan en dat hij nu op de blaren moet zitten.

LEES OOK:

Spijt bij NAC-hooligans van rellen bij stadion: 'Zo ben ik helemaal niet'

‘Ik was bang dat ik nooit meer thuis zou komen’, zegt agent na rellen NAC

Grote groep NAC-supporters voor rechter na rellen bij NAC-stadion

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.